Srdjan Vrancic / CROPIX CROPIX
NOVI ANGAŽMAN

HRVATSKI TRENER PRIHVATIO NOVI POSAO U SUSJEDSTVU I PRIZNAO: 'BILO JE KONTAKATA I S DINAMOM' Bivši trener hit momčadi HNL-a otvoreno

Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 26. travanj 2020. 16:42

Sergej Jakirović nastavio je trenerski uspon. Trener pod čijim je vodstvom dojučerašnji drugoligaš Gorica stigao na korak od plasmana u Europu postao je novi trener slovenskog velikana Maribora. Ukazano prigodu glavni junak ove priče dočekao je spreman i, očekivano, s puno motiva da i izvan granica Hrvatske potvrdi da je trener za velika djela.

- Kontakti s Mariborom intenzivirali su se u posljednja dva tjedna. Uostalom, od kada sam otišao iz Velike Gorice odlazak u inozemstvo bio mi je prva opcija. Zahvaljujem se sportskom direktoru Maribora Oliveru Bogatinovu na ukazanoj prigodi i učinit ću sve da opravdam ukazano povjerenje. Jako dobro znam gdje dolazim i kakva su očekivanja najtrofejnijeg slovenskog kluba. Želio sam upravo sredinu koja se bori za najviši plasman, jer ako ne razmišljate na takav način ne morate se niti baviti ovim poslom - istaknuo je Jakirović.

Veliki izazov

No, za razliku od prethodnih godina, trenutačna situacija u Ljudskom vrtu daleko je od idealne. Maribor se, naime, nalazi tek na četvrtom mjestu tablice slovenskog prvenstva sa sedam bodova zaostatka za vodećom Olimpijom, pa je dosadašnji trener Darko Milanič napustio klupu aktualnog slovenskog prvaka.

Prije prekida natjecanja zbog pandemije koronavirusa u slovenskoj ligi odigrano je 25 kola.

- Nikada se nisam bojao izazova. Maribor se navikao osvajati trofeje, a bez obzira na bodovni zaostatak, kada se prvenstvo nastavi imamo još sasvim dovoljno mogućnosti da ispravimo sve što je propušteno. Dobro poznajem slovensku ligu, s Goricom sam često igrao prijateljske utakmice sa slovenskim klubovima, tako da neće biti nikakvih problema u prilagodbi na novu ligu i novu sredinu. S bivšim trenerom Maribora Darkom Milaničem također se poznajem, tako da imam sasvim realnu sliku onoga što me očekuje na novoj poziciji.

Zagreb, 020819.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 3. kola Hrvatski Telekom Prve lige,
GNK Dinamo - HNK Gorica.
Na fotogrfiji: Nenad Bjelica, Sergej Jakirovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

U jednom trenutku činilo se da je Jakirović bio blizu da postane trener druge momčadi Dinama, a potom i zaprešićkog Intera.

- Naravno da možete biti samo polaskani činjenicom da se spominjete za trenera u kontekstu kluba kakav je Dinamo, nevažno je li u pitanju prva ili druga momčad, no što se Modrih tiče nije se otišlo dalje od neslužbenih kontakata. Inter je također bio ozbiljna opcija, ali odlazak u Maribor je od početka bio na prvom mjestu.

Novi kormilar mariborskog broda još uvijek nije na svojoj novoj adresi.

- Početkom sljedećeg tjedna bit će poznato kada bismo mogli započeti s treninzima. Kada je u pitanju nastavak prvenstva, u igri su tri opcije - 23. i 30. svibnja, te 13. lipnja, a s obzirom na trenutačnu situaciju vezanu za pandemiju koronavirusa, koja ipak ide nabolje, nadam se da ćemo moći nastavati prvenstvo 30. svibnja, to je datum koji se nekako čini kao najrealnija opcija u ovom trenutku.

Zaslužena prigoda

Tek sada, kada je bivši igrač Zagreba dobio prigodu da se probije do naslovnih uloga, vrijedi se vratiti dvije godine unatrag kada je Jakirović bio za kormilom drugoligaša Sesveta. Nakon poraza na gostovanju kod Kustošije (4:0), predsjednik kluba Pero Karatović pozvao je Jakirovića na razgovor. Mnogi bi treneri pomislili u tom trenutku da su smijenjeni, možda je to pomislio i Jakirović, no umjesto otkaza dobio je punu podršku uprave Sesvete, a sve ostalo je povijest.

Preko Sesveta, koje su do kraja sezone blistale pod Jakirovićevim vodstvom, uslijedilo je blistavih godinu i pol dana na klupi Gorice i na kraju zaslužena nagrada u vidu preuzimanja klupe mariborskih Viola. Ne kaže se uzalud da jedan detalj može biti presudan za cijelu trenersku karijeru, jer tko zna gdje bi danas u trenerskom smislu bio Sergej Jakirović da u Sesvetama nije dobio podršku kada mu je to bilo najpotrebnije.

- U trenerskoj karijeri morate biti spremni na dobre i loše trenutke, a povjerenje u vaše sposobnosti je možda i najvažniji dio ovoga posla. Dokazao sam da vrijedim i u Sesvetama i u Gorici, išao naprijed korak po korak, a vjerujem da u Mariboru mogu biti još bolji sa svojim igračima i stožerom. Ovo je prigoda koju sam čekao i zasluženo dočekao - zaključio je novi trener aktualnog slovenskog prvaka Maribora Sergej Jakirović.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 11:22