Poznan, 100612.EURO 2012.Gradski stadion u Poznanu.Utakmica prvog kola skupine C, Europskog nogometnog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini, izmedju Irske i Hrvatske.Na fotografiji: Nikica Jelavic i Mario Mandzukic.Foto: Drago Sopta / CROPIX
 Drago Sopta / CROPIX
KLJUČNE UTAKMICE

Hrvatska nikada nije pucala pod pritiskom, Jugoslavija u Zagrebu jedina je mrlja

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 08. ožujak 2013. 17:32

Najbolji smo kad nam je najteže! Postao je to s godinama poklič naše nacionalne momčadi, rečenica kojom se vole hrabriti sve generacije reprezentativaca, još od 'originalnih’ Vatrenih. Nastala je tamo negdje 1997. nakon one pobjede nad Grčkom u Solunu, kad se Hrvatska vratila među žive u igru za SP. Iako je već bila otpisana, Ćiri Blaževiću već su tražili nasljednika, Hrvatska nije pukla pod pritiskom pobjede, slavila je 1:0, ostalo je povijest.

To je jedan od dokaza da naši nogometaši znaju izuzetno dobro reagirati pod pritiskom. Doduše, znalo se događati, posebno u Maksimiru, da u situacijama kad mora pobijediti, a pritom je favorit, Hrvatska kiksa. Bilo je tako, primjerice, upravo 1999. protiv Jugoslavije (2:2), zatim i u kvalifikacijama za SP 2010. protiv Ukrajine, kad nas je remi (2:2) dodatno udaljio s puta za Južnu Afriku. Sjećamo se i one utakmice sa Slovencima u doigravanju za Euro 2004., kad su svi odahnuli jer smo dobili 'najbolji ždrijeb’, a na kraju smo bili sretni s remijem i vizu za Portugal vadili smo tek u Ljubljani. Ključna je prije toga, za plasman u repasaž, bila utakmica s Bugarima. Dobili smo! Kao i Belgiju za plasman na SP. I Švedsku kasnije za odlazak u Njemačku 2006. Sjetimo se i one Ukrajine u već spomenutom baražu za SP 1998., pobijedili smo u Maksimiru 2:0. Važni su bili bodovi protiv Izraela u kvalifikacijama za Euro 2008., već unaprijed upisani, pritisak je bio velik. Bilo je teško, ali i ta je prepreka pala - 1:0. Nešto bliže, iz Štimčeve ere, bio je imperativ osvojiti bodove protiv Makedonije na startu kvalifikacija. Nakon teškog poraza od Švicarske atmosfera je bila loša, bodovi s Makedoncima bili su prijeko potrebni. Hrvatska je opet uspjela, opet 1:0. Dakle, idu nam te utakmice pod teretom, ta Jugoslavija iz 1999. jedina je prava mrlja, ako gledamo samo utakmice u Maksimiru.

- Uvijek smo dobro igrali velike utakmice, znali smo se othrvati tom pritisku. I moram istaknuti da je pritisak bio puno veći 1999. uoči utakmice sa Srbijom, osim što je rezultatski ta utakmica bila važnija, slike rata i svega onoga što se događalo bile su svježije, tenzije veće - prisjeća se Robert Jarni, koji priznaje da se nisu svi jednako nosili s pritiskom.

- To su individualne stvari, svatko to proživljava na drugačiji način. Nekima je dovoljno biti sam sa sobom, neki su pričali s trenerom, suigračima, s obitelji... Osobno nisam imao problema, prije svake utakmice pripremao sam se slično. Dva dana prije utakmice pogledao sam snimke suparničke igre, pratio igrače s kojima ću se najviše sretati na mojoj strani terena. I nije tu bilo onoga da zatvaram novine, gasim televizor da se isključim od svega. Ne, naprotiv, nekad je to bilo i pozitivno, osjetiti što se događa oko tebe. Ipak, mi smo tada gotovo svi igrali u inozemstvu, bilo nam je nekako lakše koncentrirati se na nogomet, ne pasti pod atmosferu. A i ono što je više-manje uvijek isto, najveća je nervoza dok čekaš utakmicu, dok se pripremaš. Kad istrčiš na teren i počne utakmica, onda zaboraviš na sve popratne stvari, onda ti je u mislima samo nogomet. Izuzetno si motiviran na zbivanja na travnjaku - ispričao nam je Jarni.

Dakle, sudeći po svemu, Hrvatska ne treba strahovati od sputanosti protiv Srbije, tradicija, kvaliteta, psihološki moment, sve je čini se na strani Štimčevih izabranika.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 21:53