Drago Sopta/CROPIX
STRUČNJACI O UTAKMICI

Katanec, Osim i Mijatović: 'Hrvatska je favorit, Srbija nema Mandžu i Modrića'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 07. ožujak 2013. 10:13

Utakmica godine. Tako se najavljuje susret Hrvatske i Srbije. Ne samo u dvije države već, priča se o tom dvoboju i u regiji. Kako, dakle, na meč godine gledaju susjedi, kako cijela priča izgleda iz objektivnog kuta, više-manje ipak lišenog “stvari izvan nogometa”.

- Obična utakmica? Ona to sigurno nije, ja to znam - govori Srečko Katanec, slovenski izbornik, koji je dobro upoznat sa “stanjem duha i nogometa” u Hrvatskoj i Srbiji.

Igrao je i živio u Zagrebu i Beogradu, bio na korak do hrvatske reprezentacije, iskusio je priču iz prve ruke. Može na trenutak ući u kožu igrača i opisati kako će se osjećati.

- Gledajući čisto nogometno, Hrvatska je veliki favorit. Ima igrače u velikoj formi, ima sve preduvjete za uspjeh. Dakle, Hrvatska je bolje krenula u kvalifikacije, ima više bodova od Srbije, Igor Štimac ima reprezentaciju koja je posložena, puno je igrača koji su iskusniji. Koliko samo velikih utakmica za reprezentaciju imaju Srna, Šimunić, Olić, Pletikosa... Sve su to aduti koji govore da je Hrvatska favorit. Ali, opet ću izreći onu “znate kakav je nogomet...” - analizira Katanec, koji nije htio ulaziti u dublje seciranje dosadašnjeg rada Igora Štimca i Siniše Mihajlovića.

Apostrofirao je Mandžukića.

- Vrhunski igrač, njegova je forma velika prednost Hrvatske. Pokazuje u Bayernu kakav je igrač. Tu je, naravno, i Modrić, koji u Realu dolazi na svoje, bez obzira što otpočetka sezone nije bio pravi, iz utakmice u utakmicu raste i on sigurno neće zakazati. S druge je strane mlada Srbija, Mihajlović traži idealnu momčad, pitanje je hoće li ju pronaći do Maksimira. Da zaključim, Hrvatska je veliki favorit, po svemu, ima obranu, vezu, napad, sve... Ali, ovakve utakmice uvijek nude nešto više od papirnate prognoze i sigurno će Hrvatskoj biti teško.

Na putu od Ljubljane “stali smo” u Sarajevu. Dobro, trenutačno je u Grazu, ali Ivica Osim predstavlja BiH. Čovjek koji zna apsolutno sve o nogometu na ovim prostorima, svjestan je da se ovakvu utakmicu mogu odlučiti i duge stvari osim same izvedbe na terenu.

- Teško je, najteže igračima - počeo je Ivica Osim, gledajući utakmicu iz druge sfere.

- Bez obzira što se s tribine možda čini da su oni samo hladni profesionalci, da se ne zamaraju najavama i kontekstima koji su prisutni uoči takve utakmice, ja točno znam da je njima u glavama - svašta. Znaš da svaki promašaj nosi poseban teret, da će te netko razapeti jer si promašio. Volio bih da pričamo o nogometu, da se ne potpiruju toliko priče o nekakvim revanšima za nešto o čemu dobar dio tih igrača i nema pojma. Veliki je pritisak na tim momcima, i bit će to prije svega utakmica živaca - objašnjava Osim.

Igrački, nitko ne dvoji, Hrvatska je trenutno kvalitetnija.

- Hrvati imaju iskustvo, puno velikih utakmica, imaju kvalitetu. Pogotovo u napadu. Ali, ne zaboravite, Srbima je najbolji dio obrana, koju neće biti lako probiti. Hrvatska jest igrački kompletnija, ima i šest bodova više, nije to slučajno. U vrijeme kad je reprezentativni nogomet sve izjednačeniji nije lako napraviti toliku razliku. Međutim, presuditi mogu sitni detalji. Tko će imati svoj dan, tko neće, kakav će biti teren, hoće li jedna pogreška povećati pritisak...

Treći nam je “susjed” Predrag Mijatović. U Podgorici su 1999. momčad koja je gostovala u Maksimiru doživljavali kao svoju, bila je to reprezentacija Jugoslavije, zapravo, zajedničke države Srbije i Crne Gore. Predrag Mijatović igrao je tu utakmicu, ne samo to, zabio je za 1:1. Zna što sve nosi takav susret, kakve će biti emocije.

- Svi znamo da to nije posebna utakmica, međutim, 'ajmo gledati i sportsku važnost toga sraza. Dakle, bodovi su važni i jednima i drugima, Srbi bi se porazom vrlo vjerojatno oprostili ne samo od prvog mjesta, već i od mogućnosti da idu u doigravanje, a Hrvatskoj pobjeda treba da nastavi dobar niz i primakne se plasmanu na SP - misli Mijatović. Slaže se da Hrvatska danas ima moćniju momčad, a punu podršku daje obojici izbornika u njihovu poslu.

- Bez obzira na ishod utakmice u Maksimiru. Štimac je, pak, pokazao kvalitetu, stvorio je odličnu atmosferu u momčadi, igrači ga slijede i poštuju, a to je jako bitno.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 19:20