Zagreb, 031010.Stadion u Maksimiru.1. HNL, 10. kolo.Dinamo - Istra 1961.Na fotografiji: Vahid Halilhodzic, trener Dinama.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Gorsic / CROPIX
VAHA JE SIGURAN

'Hrvatska je već osigurala Euro, Luka je svjetska klasa, a Niko je zapostavljen'

Francuz bosansko-hercegovačkih korijena na privremenom radu u Hrvatskoj analizira igre svojih reprezentacija u kvalifikacijama za Euro 2012.
Piše: ArhivaObjavljeno: 10. listopad 2010. 23:18

ZAGREB - Slaven Bilić ušao je u veliki rizik kada je na Ramat Gan izveo momčad bez ozbiljnog defenzivnog veznog igrača - razbijača. Tako je vezna linija ostala bez agresije i posljednja linija često je bila na streljani. Tako je utakmicu vidio nesuđeni suradnik Slavena Bilića, trener Intera Ilija Lončarević. A kako je utakmicu doživio Dinamov trener Vahid Halilhodžić?

- Logična pobjeda Hrvatske, koja je neusporedivo bolja momčad od Izraela. Iako - igra mora biti bolja, no pobjeda u Tel Avivu je velik uspjeh i Hrvatske i Slavena Bilića.

I koga je zapazio Vaha?

- Niku Kranjčara! Njegova dva gola su potvrdila da više vrijedi nego što ga danas vrednuju u Tottenhamu, dva gola u Izraelu su potvrdila njegovu klasu i signalizirali su treneru Redknappu da se mora drukčije postaviti prema Kranjčaru. Utakmica je pokazala još neke stvari - da je Luka Modrić svjetska nogometna klasa, da je Kranjčar nepravedno zapostavljen...

Vahid Halilhodžić je gledao i utakmicu Francuska - Rumunjska. Ipak, on je “Francuz, bosansko-hercegovačkih korijena, zaposlen u Hrvatskoj”.

- Francuska je teško došla do pobjede, ali - stvara se nov način igre, dolazi novi val, a razvikane zvijezde, koje su u Južnoj Africi osramotile francuski nogomet i okrenule mu leđa, odlaze u drugi plan. Nema Riberyja, nema Zidanea, ali se pojavio Payet, nogometaš St. Etienea, danas najbolji igrač francuske lige. Izbornik Laurent Blanc posegnuo je za mladim igračima i taj Payet, inače rođen na otoku Reunionu u Indijskom oceanu, preokrenuo je utakmicu. Nadam se da će to biti putokaz i Slavenu Biliću.

Razgovarali smo i o Bosni. Tu su se već probudile emocije:

- Bosna je morala pobijediti u Tirani, Albanija je bila bez izbornika, trebali su biti ambiciozniji. Bosna nema puno jockera, falit će im ta dva boda. Bosna i Hercegovina ima sjajne igrače koji, međutim, u reprezentaciji ne igraju ni približno kao u klubovima. Imaju Džeku, Misimovića i Pjanića, Ibričić, na žalost, zbog velike konkurencije nije standardan...

O atmosferi u hrvatskoj reprezentaciji Halilhodžić je rekao:

- Veliki je presing na izbornika Bilića, ne znam kako on to osobno proživljava, ali vrlo lucidno to vodi. Hrvatska je prekvalitetna da bi posrnula na gostovanju u Tel Avivu; ovom pobjedom su zapravo već osigurali sudjelovanje na Europskom prvenstvu.

Vaha je govorio kao da hoda po jajima. I zato smo pozvali bivšeg trenera Dinama i nesuđenog Bilićeva suradnika Iliju Lončarevića. Iskusni trener je detektirao probleme:

- Ne bih bio u koži Slavena Bilića zbog mnogih dvojbi, on je u velikoj zamci. Točno je da u Tel Avivu nitko nije razočarao, osim zakasnjelih reakcija u zadnjoj liniji. Momčad mora biti agresivnija, a posebno Modrić i Eduardo da Silva, koji nisu na uobičajenoj razini.

Zaboravili ste Niku Kranjčara?

- Da je protiv Grka igrao kao protiv Izraela, pobijedili bismo s tri gola razlike. No, na toj utakmici je bio suzdržan, daleko od gola. No, u sljedećim utakmicama nadam se da će dva stopera biti Ćorluka i Šimunić, možda i najbolji stoperski par u Europi, a za desni bok treba angažirati ili Vidu ili Vrsaljka.

Tako su to vidjeli Vahid Halilhodžić i Ilija Lončarević.

Mamić mi se ne može miješati u sastav!

Gostujući u TV-emisiji Nedjeljom u 2, Dinamov trener Vahid Halilhodžić istaknuo je da je potpisao ugovor na dvije i pol godine ali da može 'otići sutra’, da mu je nakana dovesti Modri do proljeća u Europi, naslova prvaka i, po mogućnosti, trijumfa u kupu te nastupa u Ligi prvaka sljedeće natjecateljske sezone, što je glavni cilj.

- Svlačionica je intima igrača i trenera, no u nju može svratiti i predsjednik. Svakako i izvršni dopredsjednik Mamić, kadgod hoće, pa on je gazda! Međutim, nitko mi se nema pravo miješati u sastav.

Izrazio je spremnost pomoći u vraćanju BBB na tribine. Poziva gledatelje da napune stadion 21. listopada kad se igra s Bruggeom. Spomenuo je i zasad jedini neuspjeh, u Solunu:

- Bolestan sam kad izgubim. Mrzim poraz!

Smatra da nogometni strateg mora biti i pedagog, i sociolog, i psiholog. Pričao je o teškim danima kad su mu u Mostaru zapalili kuću, kad je sa ženom i dvoje djece u Francuskoj živio u stanu od 29 kvadrata, kad je u prijateljevom automobilu putovao, noćio i jeo sendviče dok je obilazio kampove Ajaxa, Borussije, Bayerna, Juventusa, Barce, Milana... Zaiskrile su mu suze pričajući o majčinoj smrti...

- U Hrvatskoj su me svi primili fantastično. Lagati ne znam, a nije dobro ni svaki put reći istinu. Čovjek čovjeku mora biti čovjek, ne vuk. U ratnom Mostaru šokirao sam se ponašanjem neljudi, nekoliko su me puta pokušali ubiti. Smetao sam svima. Glasao za neovisnu i ujedinjenu BiH, ne ovakvu kakva je sada. Moj dom je tamo gdje mi je obitelj, to je u Lilleu - istaknuo je dobitnik iznimnog francuskog odličja, Legije časti, jedan od šestoro jablaničke braće Halilhodžića ponosan na sve što je dao rodnom kraju.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. listopad 2024 11:17