Nenad Dugi / CROPIX
ULAZNICE OD 50 KUNA

HNS-ove mjere: 'Tko bude navijao za Srbiju, taj će biti izbačen sa stadiona'

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 15. veljača 2013. 13:28

Nešto više od 35 tisuća ulaznica pustit će Hrvatski nogometni savez u optjecaj za kvalifikacijski dvoboj sa Srbijom (22. lipnja). Cijene su neobično popularne uzimajući u obzir magnitudu nogometnog potresa koji će tog dana prodrmati metropolu, za “raju” se kreću u rasponu od 50 kuna (jug) do 250 kuna (zapad dolje) i nema sumnje da će brzo planuti. Korporativna čeljad također je vrlo zagrijana za spektakl, društvo u kravatama već je rezerviralo sve stadionske lože ne obazirući se na nemjerljivo više cijene.

Impregnirane paničnim strahom od nereda na tribinama delegacije HNS-a i FSS-a na sastanku sredinom tjedna lako su se dogovorile o organizacijskim detaljima. Naši se nakon Platinijeva verbalnog mitraljiranja u HNK boje da ne završe na marginama nogometnih integracija, dok su “komšije” isprepadane prijetnjom višegodišnje izolacije poslije rasističkog orgijanja na utakmici mlade reprezentacije u Kruševcu, i zato su dva saveza pronašla zajedničku platformu u zabrani navijačkih gostovanja. U zaštićenu kvotu u Maksimiru uguralo se svega 150 gostiju (dužnosnika i pripadnika nogometne obitelji) iz Srbije, a jednak broj hrvatskih navijača Davor Šuker na jesen ima pravo uvesti na Zvezdin stadion u Beogradu. Kako bi se izašlo u susret putujućim navijačima, utakmica će početi već u 18 sati.

Još neko vrijeme ostaje nepoznato po kojoj će formuli HNS dijeliti kolač koji bi, kažu, bio razgrabljen čak i da je tri ili četiri puta veći. Nakon dramatičnog londonskog natezanja Davora Šukera i Darija Srne - koje Rusanova 13 očekivano opovrgava - savez i igrači su pronašli kompromis, pa će igrači dobiti nešto gratis ulaznica i pravo da “preko veze” otkupe izvjesni kontingent. HNS namjerava ulaznicama počastiti i bivše reprezentativce, članove uprava prvoligaških klubova, predsjednike županijskih saveza i različitih komisija, a dio je obvezan proslijediti na adrese partnera, sponzora, navijačkoj udruzi Uvijek vjerni i klupskim navijačkim udruženjima itd. Ostatak ide u slobodnu prodaju putem interneta i prodavaonica Tisakmedia centra. Pravo na internetsku kupovinu ostvaruju samo državljani Hrvatske, procedura je strogo personalizirana.

- Znamo da odluka o zabrani ulaza za gostujuće navijače nije sportska. Nogomet se igra zbog navijača, a ne zbog deset ili petnaest dužnosnika, ali u ovom trenutku to je jedini logičan potez - objašnjava izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović.

Posebna Uefina komisija držat će događaj pod nadzorom premda je, naglašava povjernik za sigurnost Zoran Cvrk, ovo utakmica pod Fifinom kapom. Lakmus-papir spremnosti HNS-a za organizaciju meča visokog rizika bit će veliki hrvatski derbi. Za osam dana u Splitu se sudaraju Hajduk i Dinamo, na tribinama će i tada biti Platinijevi emisari.

Na pitanje strahuju li u HNS-u od mogućnosti da srpski reprezentativci napuste travnjak ako se dvoboj izrodi u šovinistički karneval, Vrbanović će kazati “nemojte o tome, utakmica nije niti počela”, ali potom će priznati i da se ova tema našla na meniju tijekom razgovora.

- Bilo bi loše da pred vratima raja, na pragu Svjetskog prvenstva u Brazilu, podlegnemo provokacijama šačice huligančića. Dva se saveza slažu da ne treba podleći atmosferi.

Cvrk dodaje da bi dolazak gostujućih navijača na ove dvije utakmice dramatično poskupio organizaciju i natjerao HNS da proširi tzv. buffer-zone na stadionima, smanji kapacitet i onemogući dijelu hrvatskih navijača ulazak na stadion...

Objavljene su i cijene ulaznica za ovaj dvoboj, a najskuplje će biti one za donji dio zapadne tribine koje će se prodavati po cijeni od 250 kuna, zapad gore i istok će stajati po 120 kuna, sjever dolje 70, sjever gore 50, te jug 60 kuna.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 07:23