Drago Sopta / Cropix
NOVA NOGOMETNA VLADA

HNS ima dva predsjednika: Smijenili Markovića, pa jednoglasno izabrali Štimca

Kako god ispalo, nezadovoljni će se žaliti Ministarstvu uprave, čija odluka mora doći u roku od dva mjeseca. I ona je konačna, pravomoćna. Na nju nema žalbe, ali se može pokrenuti upravni spor.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. veljača 2011. 09:46

HNS od danas ima dva predsjednika. Naime, na izvanrednoj Skupštini Hrvatskog nogometnog saveza, koja je okupljena na inicijativu Igora Štimca, a kojeg je na incidentima obilježenim prosinačkim izborima porazio Vlatko Marković , za novog je šefa organizacije jednoglasno izabran bivši 'vatreni'. Izborna komisija utvrdila je kako je svih 25 skupštinara dalo glas Igoru Štimcu.

Izvanredna Skupština HNS-a je počela u 9.00 sati. Prema prvim informacijama Igor Štimac ima kvorum. U Westinu je nazočno 25 skupštinara što je dovoljno da bi se osporile odluke Skupštine iz prosinca ta da Štimac preuzme fotelju predsjednika HNS-a.

Okupljenima se u 9.00 obratio Igor Štimac, a nakon njega je nazočne u pravne zavrzlame uputio Ivan Brleković. Glavni pravnik Štimčeve kampanje prvo se pohvalio pismom koji je dobio od udruge Zajedno za Dinamo koja je dala podršku današnjoj skupštini. Naravno, spominjao je nelegitimne i neustavne odluke IO HNS-a, Markovića, Mamića, kaznene prijave, torbarenje...

- U Varaždinu se vodi kazneni postupak protiv Zdravka Mamića zbog 'torbarenja' dionicama. Valjda smo svi jednaki pred zakonom u Hrvatskoj, jer ako je Sinovčiću zabranjen rad u Skupštini trelao je isto uskratiti i Mamiću.

- U Uefi jako dobro znaju tko je Igor Štimac. Zar ovi u Rusanovoj misle da nas mogu uplašiti fotokopijom bez memoranduma.Štimac nije neki tajkun koji se zaletio na mjesto predsjednika HNS-a. Vjerujte mi, ja znam da Marković nema pojma što se uopće događa. On je izmanipuliran.

Kako je bilo i najavljeno Vlatko Marković jednoglasno je smijenjen s funkcije predsjednika HNS-a. Istotako, jednoglasno je poništena i odluka o izboru članova Izvršnog odbora nogometnog saveza.

U tijeku je glasovanje za novog predsjednika. Kandidat je samo jedan - Igor Štimac.

Izborna komisija utvrdila je kako je svih 25 skupštinara dalo glas Igoru Štimcu. HNS od danas ima dva predsjednika saveza. Nakon što je smijenjen Marković, a izabran Štimac na redu je izglasavanje novih članova Izvršnog odbora.

Da sve protekne u najboljem redu brine veliki broj zaštitara.

USKORO VIDEO PRILOG

AKO ŠTIMAC USPIJE

Bude li u Westinu najmanje 25 uredno verificiranih zastupnika, te ako njih 25 izglasa za predsjednika Igora Štimca, kreću pravne borbe. Upravo je takav rasplet najavljen. Prvi korak je predaja zapisnika sa sjednice Uredu državne uprave koji u roku 30 dana mora objaviti rješenje - je li nastala promjena pa je Štimac novi predsjednik ili njegov summit nije priznat te šef ostaje Marković. Mnogo je spornih detalja koje će morati raščistiti; je li Skupština legalno sazvana, hoće li svi delegati doista biti pravovaljani, je li se smjelo na njoj birati predsjednika ili za to treba odrediti termin sastanka Izborne skupštine...

Do odluke spomenutog Ureda Savez će dakako voditi aktualna garnitura. Ukoliko bi Štimac dobio zeleno svjetlo, čim njegovo ime bude upisano u Registar udruga kao predsjednika, preuzima Kuću nogometa. Naime, u članku 19. Zakona o udrugama, pod točkom 4 stoji: 'Žalba protiv rješenja o upisu u registar udruga ne odgađa izvršenje rješenja’.

Kako god ispalo, nezadovoljni će se žaliti Ministarstvu uprave, čija odluka mora doći u roku od dva mjeseca. I ona je konačna, pravomoćna. Na nju nema žalbe, ali se može pokrenuti upravni spor. Priča bi se najviše otegnula kad bi Ministarstvo vratilo predmet Uredu državne uprave na ponovno razmatranje.

U cijelom tom raskolu dobro je što, barem zasad, nije bilo govora o formiranju dva paralelna Saveza. Još uvijek svi nastoje ostati koliko toliko u legalnim okvirima. U protivnom, Liga, reprezentacija..., sve bi došlo u pitanje. No, treba se nadati da to neodrživo stanje kaosa neće zaživjeti u punini, da neće otići dalje od trenutačne razine razdora. Premda u to nitko ne može biti siguran.

AKO ŠTIMAC NE USPIJE

Fijasko će doživjeti ne bude li imao 25 pravovaljanih zastupnika. U tom slučaju akcija rušenja Vlatka Markovića je propala, a za organiziranje “puča”, kakvim današnju Skupštinu doživljavaju u HNS-u, vjerojatno bi mu uslijedila suspenzija s teškom kaznom. Što bi značilo i kraj njegovih šansi da bilo što napravi.

U tom kontekstu znakovita je rečenica koju smo jučer čuli u Rusanovoj, da će županijski savezi koji će se naći u Westinu uoči Skupštine 19. travnja vjerojatno morati provesti postupak izbora zastupnika. Ipak, teško da će doći do masovnih suspenzija, udarilo bi se vjerojatno na “kolovođe”. No, o tome će svoje reći Rusanova.

Čak i da Štimac bude izabran danas, disciplinska prijava od strane Markovićeve vlade i te kako mu prijeti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 18:27