AP
ZVONIMIR SOLDO ZA SN

'Hitno trebamo promjene! Nema nade za nogomet sve dok postoji sumnja u rezultat'

Piše: Anton SamovojskaObjavljeno: 01. siječanj 2012. 13:59

Zvonimir Soldo ima jednu od najkomfornijih pozicija u hrvatskom nogometu. Ničiji je čovjek, izvan svih je lobija i struja. Ništa u Solde, nesuđenog pravnika koji je završio u nogometu, nije zakukuljeno, zamumuljeno. On je u svemu jasan i vrlo izravan. Stoga je i zanimljiv. Kakav je, bez i najmanje friziranja, bio hrvatski klupski nogomet u 2011. godini?

- Premda je Dinamo nakon dugoga čekanja izborio Ligu prvaka, zaključak je jasan: nije dobro. Tonemo. Problema je više, a jedan od temeljnih je nedostatak ulaganja u nogomet. Naša je infrastruktura očajna. U prošlih dvadeset godina u nas se nije sagradilo gotovo ništa. Jedino čime se možemo pohvaliti jest stadion u Puli, Zagrebov kamp i zgodan stadion u Dugopolju. Kako pričati o ozbiljnom nogoemtu kad mnogi naši prvoligaši nemaju čak niti jedno pravo pomoćno igralište. Nije li paradokslalno da Ilija Lončarević može napisati knjigu 'Kako napraviti trening iza gola’. Jest, paradoksalno je, a Lončarević to stalno radi. No, to je samo jedan problem našega nogometa. Global je loš i stoga mi sve više zaostajemo.

Kakav će naš klupski nogomet biti za godinu dana?

- Ako se ništa ne učini, otići ćemo još jedan korak niže. Potrebne su promjene. Kako bi se krenulo prema boljitku, nužno je mnogošto i korjenito promijeniti.

Hoće li našem nogometu pomoći smanjenje Prve lige na 12, pa na 10 sudionika?

- Mi, što je očito, nemamo uvjete za široku ligu na vrhu nogometne piramide. Mi jednostavno nemamo dovoljno kvalitetnih igrača za Prvu ligu. Optimalan sustav natjecanja za nas bi bila Prva liga s deset i Druga liga s deset klubova. No, promjena sustava natjecanja samo je jedan detalj na putu želja da nogomet bude bolji. Da bi bio bolji, nogometu treba naglašenija društvena skrb, potreban je mnogo bolji rad s mladima, a svakako prva zadaća je obračun s, kako vidimo, nagomilanim negativnostima.

Kad je Hajduk 1974. bio prvak Jugoslavije, u prvoj postavi Bijelih igrali su Rožić (20), Peruzović (22), Žungul (20), Mužinić (21), Šurjak (21)... Svi su bili vrlo mladi, ali i vrlo bitni igrači. Kako je Hajduk negda mogao imati produkciju takve kvalitete, a danas je ne može imati?

- Nemam dovoljno dobar uvid u to što konkretno Hajduk radi danas, ali imam dosta dobar uvid u opće stanje rada s mladima. Nogomet je danas brz, brži, najbrži..., a u nas igrači do Prve lige dolaze tehnički i taktički neobučeni. Takvi se ne mogu nositi s imalo ozbiljnijim europskim izazovima. Mi imamo brojne škole nogometa. Pazite na naziv - škole nogometa! Škola nogometa tjera na zaključak kako mladež u školama nogometa uči nogomet. No, jesu li to doista škole nogometa ako iz njih izlaze tehnički i taktički neobučeni igrači? Očito, nisu. Naš je veliki problem u tome što se djeca ne educiraju, već se s njima odmah lovi rezultat. U inozemstvu do 12 godina nema natjecanja, kod nas djeca sa 7, 8 godina igraju lige, a s deset treniraju dva sata dnevno. Što nije normalno. Nije mi jasno zašto se nešto zove škola nogometa, ako to nije to.

Lako je biti general poslije bitke. No, vi ste bili general uoči bitke. Vi ste mnogo prije no što je Dinamo ušao u Ligu prvaka otvoreno postavili pitanje što je za Modre bolje: Liga prvaka ili Europska liga. Jeste li imali problema zbog takva suda?

- Ne, nisam imao nikakvih problema. A zašto bih, uostalom, zbog svoga suda trebao imati bilo kakvih neugodnosti? Rekao sam što mislim i svoje ću mišljenje, bez obzira što tko o tomu mislio, uvijek otvoreno izreći.

Zašto je Dinamo doživio krah u Ligi prvaka?

- Ne možeš loviti rezultat i prodavati igrače.

Što bi Dinamo trebao učiniti kako bi sljedeće godine u Ligi prvaka bio Basel? Ili Apoel?

- Da bi bio konkurentan, Dinamo bi morao poraditi na pripremi momčadi za Ligu prvaka. Ako se želi rezultat, može se u izlog gurati jedan igrač, ali ne i više.

Jeste li očekivali da bi u nas mogla planuti afera 'plaćanje za pošteno suđenje’?

- Uvijek se u nas pričalo, u kafićima, na ulici, oko terena, da se nešto događa. Ali sve je to bilo rekla-kazala. Nedostajali su dokazi, koji su se sada pojavili. Nadam se da će se afera raščistiti do kraja i da će se svima koji su u nju upleteni za vijeke vjekova zabraniti rad u nogometu. Nema nogometa, zapravo nema ničega, ako postoji sumnja. Tko će gledati natjecanje ako je upitan put do rezultata!

KOMPLETAN INTERVJU PROČITAJTE U SPORTSKIM NOVOSTIMA

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. rujan 2024 06:26