Vladimir Dugandžić/CROPIX
HAJDUK - CIBALIA 4-0

Hajduk se vratio pobjedama: 'Kad igrači otpuste kočnice, onda su stvarno dobri!'

Prve dvije utakmice 11. kola HNL-a odigrale su se u Zagrebu. U Maksimiru je Lokomotiva pobijedila Zadar 2-1, dok su u Kranjčevićevoj Zagreb i Inter podijelili bodove
Piše: Alen OrlićObjavljeno: 05. listopad 2012. 13:04

HAJDUK - CIBALIA 4-0 (Vuković 23-11m, 50-11m, Caktaš 73, Milić 86)

Dva gola iz penala Ivana Vukovića, s(p)retan gol iz voleja Mije Caktaša te pogodak još jednog od "bilih tića", 18-godišnjeg Antonija Milića - to je bilo dovoljno Hajduku za još jednu sigurnu pobjedu na Poljudu. Iako nismo gledali "rapsodiju od igre", hajdukovci su izborili uvjerljivu pobjedu.

Momčad Miše Krističevića ima dva lica u ovoj sezoni, njegovi "tići" goropadni su na Poljudu, a neuvjerljivi na gostovanjima. Ovo je Hajduku bila peta utakmica na Poljudu u prvenstvu, četiri su dobili, uz jedan remi.

Iako je ovog tjedna bio izmučen virozom od prve minute zaigrao je i mladoženja Franko Andrijašević, ali je prvo ime Hajduka ove večeri bio dvostruki strijelac Crnogorac Ivan Vuković. Njega su gledatelji s tribina ispratili ovacijama kad je svoje mjesto prepustio 18-godišnjem Kišu.

Inače na tribinama se našlo tek oko 6.000 gledatelja, a to je najmanja brojka ove sezone na Poljudu.

Do Cibalije Hajduk je odigrao deset utakmica u prvenstvu i jednu u Kupu, a da mu nije suđen nijedan penal u njegovu koristi. A sad protiv Cibalije sudac Igor Pristovnik dosudio im je dva penala.

Oba su čista kao suza, ali Splićani nisu navikli na takve bonuse pa taj podatak valja istaknuti kao pravi raritet s ove utakmice. Teško se u hipu sjetiti kad je to Hajduk imao dva penala na jednoj utakmici, a lakše je pobrojati penale protiv Hajduka samo u ovoj sezoni: Dinamo, Inter, Rijeka...

Prvi penal zbio se u 22. minuti utakmice. Vršajević bio je u silovitom prodoru po desnoj strani. Nakon duplog pasa s Oremušem, hitronogi BiH reprezentativac našao u kaznenom prostoru. Tamo je na njega startao stoper Vinkovčana Mitrović i u sljedećem trenutku Vršajević se našao na travi.

Sudac Igor Pristovnik nije bio daleko od mjesta događaja, ali je ipak zastao na trenutak. Tek kad je njegov pomoćnik Olujić mašući zastavicom dotrčao na gol-aut liniju, Pristovnik je puhnuo u zviždaljku i pokazao na 11 metara. Igrači Cibalije okružili su Olujića, ali njegova odluka je bila ispravna.

Udarac s 11 metara sigurno je izveo Ivan Vuković koji je tukao precizno u lijevi kut vratiju Paradžikovića. Crnogorac Giga tako je dobio nagradu za dopadljivu partiju koju je prikazao na ovoj utakmici.

Vuković je imao dvije dobre situacije u prvom poluvremenu. U 21. minuti pokušao je ponoviti onaj prekrasni potez iz Milana, iz okreta je tukao preko vratiju, a u 45. minuti je pokušao udarcem glavom, ali nije bilo gola.

Zato je ubrzo dobio novu prigodu s 11 metara i to već u 49. minuti. Prethodno je Terzić na rubu kaznenog prostora srušio Hajdukova lijevog bočnog Stojanovića, a sad je sudac Pristovnik reagirao u trenu, pokazao je na bijelu točku. Vuković je opet siguran 2-0.

S ovim je utakmica bila praktično riješena. Hajduk je dominirao pod početka. Vinkovčani su se držali u obrambenoj čahuri dok nisu primili gol. Poslije su se otvorili, a do poluvremena su imali samo jedan udarac u okvir vratiju, pokušaj F.Vitaića iz daljine ukrotio je Blažević. Kasnije se imali nekakve pokušaje, ali bez prave opasnosti.

Caktaš je zabio sretan gol kad je tukao sa 19 metara, a lopta se odbija od bloka. Milić je zabio u finišu, nakon kornera bio je najviši u skoku.

Trener Cibalije Željko Kopić nije imao opravdanja za slabu igru svoje momčadi:

- Nismo zaslužili ništa više od ovoga kako smo prošli. Ovaj rezultat odraz je realnog stanja. Uopće me zanima je li bio penal. Za mene je enigma zašto smo odgrali utakmicu na ovakav način. Što se tiče suđenje, i suci su ljudi, ako ne vidim namjeru onda nemam razloga sumnjati, a ovdje namjeru nisam vidio.I ako nije bio penal to me se apsolutno ne tiče. Mi nismo bili ekipa ni u jednom segmentu igre. Ner zna razlog. Ako su poletjeli poslije pobjeda onda ću im to izbiti iz glave, a ako su impresionirani Poljudom onda ću im pomoći da to prevladaju.

Trener Hajduka Mišo Krstičević priznao je da ga je bilo strah ove utakmice.

- Cibalija je bila u dobroj seriji. Osjećao sam da smo ušli u nesigurnost i počela su pitanja - kako ćemo dalje. Strahovao sam jer mladost uvijek može krenuti krivim putem, ali vidjeli ste kad su pustili ručnu kočnicu da imaju snage i potencijala. Problem je bio u prvom dijelu utakmice, tad je bilo malo nesigurnosti i manjak hrabrosti.

Dvostruki strijelac Ivan Vuković zahvalio je Krstičeviću i njegovom stožeru.

- Treneri su mi pomogli da uđem u formu. Nakon asistencije stigli su i golovi. To mi je bilo važno. Možda ovo nije bila najbolja partija, ali rezultatski najuverljivija.

HAJDUK: Blažević, Vršajević, Maloča, Milović, Stojanović, Radošević, Milić, Oremuš, Andrijašević, Caktaš, Vuković;

CIBALIA: Paradžiković, Muženjak, Župarić, Rugašević, Mišić, Matoš, Mitrović, Vitaić, Čulić, Mazalović, Bartolović.





LOKOMOTIVA - ZADAR 2-1 (Bručić 79, Kramarić 90+4 / Ivančić 22)

Prekrasno zagrebačko poslijepodne, sunčano, toplo. Nema ljepšega nego ga iskoristiti za šetnju Maksimirom. Upravo su se za tu soluciju odlučili igrači Lokomotive u dvoboju sa Zadrom. Lokosi su u utakmicu, u kojoj bi pobjedom na barem nekoliko sati preuzeli treće mjesto, ušli šetajući. U početnih 45 minuta zakazali su gotovo svi, možda bi trebalo izdvojiti tek dečke s lijeve strane, Marija Musu i Karla Bručića, koji su svojim prodorima nešto pokušavali. Tvrdi zadarski zid bio je apsolutno prečvrst za domaćina, a kontre i polukontre gostiju iz Dalmacije permanentna opasnost za Zagrepčane.

Zadar je u početnih devet kola ostao bez ijedne pobjede, a onda ga je preuzeo Ferdo Milin i u svom debitantskom vođenju momčadi upisao uvjerljivu pobjedu protiv Zagreba. Milin je čvrsto odlučio da nakon obračuna s drugim zagrebačkim klubom ostane 'Mister 100%'. Zadrani su prvo prijetili udarcima izvana, Antonio Mršić i Ivan Šimurina tukli su pokraj vrata.

Related content

U 22. minuti stiglo je i vodstvo gostiju.

0:1 - Ivančić

Marcel Heister je primio loptu na lijevoj strani, bez problema se riješio Lamina Samateha i vratio loptu na 15 metara od vrata. Tamo je spreman bio Josip Ivančić kojem nitko nije ušao u blok, i on je mirno naciljao i pogodio kut vrata za svoj drugi ovosezonski ligaški pogodak.

Potom je ponovno Mršić iz daljine pucao pokraj vrata, a u 31. minuti vratar domaćina Darijan Radelić-Žarkov dobro je reagirao obranivši pokušaj glavom Marija Bilena. Tek potkraj poluvremena Lokomotiva se pokrenula. U 43. minuti Domagoj Antolić je proigrao Musu, koji je nakon duela s Igorom Prahićem pao u 16-ercu. Za suca Vladu Svilokosa to nije bilo dovoljno da dosvira kazneni udarac. Odmah potom Dinko Trebotić je izveo korner, a opasni udarac Samateha glavom ukrotio je vratar Tomo Gluić.

Kako je to netko od igrača Lokomotive na travnjaku dobro prokomentirao, drugo poluvrijeme sličilo je na rukometnu utakmicu. Lokosi su okružili šesnaesterac gostiju, a disciplinirani Zadrani čekali prigodu za bljesak iz protuudara. Lokomotiva je mrežu zatresla u 49. minuti. Trebotić je centrirao, Martinac zabio. No, ništa od gola, pomoćni sudac Goran Dević označio je da je lopta prije centaršuta prešla gol aut liniju. U 60. minuti duel Kramarića i Prahića sudac Svilokos nije okrakterizirao kao prekršaj za najstrožu kaznu, a sedam minuta kasnije ni start Zakarića na Ivančiću.

Zadrani su imali prigodu zaključiti utakmicu, u 74. minuti Begonja je pucao malo pokraj vrata a u slijedećoj minuti nakon sjajne lopte Surača isti je igrač pogodio vratnicu. Nakon promašaja stigla je kazna.

1:1 - Bručić

U 79. minuti Kramarić je brzo izveo slobodni udarac a Bručić pobjegao zaspalom Vasilju. Igrač koji je drugi dio odigrao na poziciji desnog beka prošao je vratara Gluića i praktički se s loptom ušetao u mrežu.

Nakon primljenog gola i Zadrani su krenuli otvorenije, pritisnuli domaćina no do drugog pogotka stigli nisu. Zato lokosi jesu.

2:1 - Kramarić

Begonja je suprotno trenerovoj naredbi vratio loptu u natrag a Sarić je strašno pogriješio i loptu mu je oteo Antolić koji je savršeno proigrao Kramarića. Na 18 m od vrata Kramarića je srušio Bilan i opravdano zaradio crveni karton.

Igrala se četvrta minuta nadoknade kada je Kramarić namijestio loptu i prekrasno iz slobodnjaka zabio svoj sedmi ligaški pogodak za veliku pobjedu Plavo-bijelih.

ZAGREB - INTER 1-1 (Abdurahimi 26/ Šarić 67)

Zagrebaši još nisu naučili lekciju. Pjesnicima i dalje kao da ne gori pod nogama, pa u ključne prvenstvene dvoboje za ostanak u ligi ulaze bez volje, želje, htijenja i agresije. Bar veći dio momčadi. Zagreb se tako jučer protiv Intera postavio "potpuno prijateljski", bez čvrstine i imalo sportskog bezobrazluka koji je potreban za pobjedu protiv kvalitetnijeg suparnika. A tako jednostavno ne ide...

Istina, Pjesnici su bolje otvorili dvoboj, pokazivali su zube, no samo dok su im Žuti to dopuštali. Gostima su određene probleme stvarali Pelajić i Abdurahimi na desnom boku (pored Kramarića) te eventualne kontre i polukontre domaćina. No, i njih je bilo premalo a u takvim su situacijama Šovšić i Medić bili potpuno neučinkoviti.

0:1 - Šarić

Zaprešićani su dugo pleli na Zagrebovoj polovici, a onda stigli i do vodećeg pogotka. Lopta je nakon akcije Mlinara i Oršića stigla na desnu stranu do usamljenog Matka koji je prizemnim udarcem pokušao iznenaditi Vidakovića. Vratar Zagreba bio je spreman, ali na odbijenu loptu natrčao je kapetan Intera Šarić i bez većih problema zatresao mrežu.

Related content

Pogodak Intera dao je krila igračima Borivoja Perkovića dok su domaći nogometaši do odmora samo tonuli u vrlo slaboj i gotovo negledljivoj predstavi. Inter je u Kranjčevićevoj ulici djelovao kao skladna i kompaktna cjelina dok su zagrebaši očito i dalje momčad bez glave i repa.

Zagreb je u nastavak krenuo življe - po izjednačenje. Nije to bio žestoki pritisak, ali su se sve tri linije Pjesnika postavile visoko. Nastavak je bio miran sve do 58. minute, a onda su se mreže mogle i morale tresti na obje strane. Prvo je Vojtuš dugom loptom sjajno proigrao Abdurahimija koji se u mat situaciji nije snašao pred vratima Intera. Minutu kasnije gosti su imali prigodu za potvrdu pobjede. Mladi Gorgiev prošao dva domaća braniča, krenuo na Vidakovića, ali je Pelaić u zadnji tren klizećim startom spriječio pogodak Žutih.

1:1 - Abdurahimi

Konačno uspješna kontra Zagreba. Šovšić je proigrao Abdurahimija na desnoj strani, ovaj je okrenuo Bagarića te manirom rasnog strijelca pogodio za izjednačenje.

Do kraja utakmice Pjesnici su svim silama krenuli po tri boda dok su se gosti više bazirali na čuvanje svojih vrata. Ipak, gosti su u 86. minuti mogli i do nove gostujuće pobjede. Oršić je s ruba kaznenog prostora snažno šutirao, ali je njegov pokušaj odsjeo na vratnici.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 11:26