Joško Ponoš/CROPIX
SPLIĆANI NA METI SUDACA

Hajduk je ostao sam u borbi s HNS-om, ostali šute jer im odgovara aktualno stanje

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 02. ožujak 2013. 11:03

Godinama Hajduk upozorava, galami, prijeti i viče prema HNS-u. Ali, uzalud. Četiri su sezone prošle otkad su Bijeli prvi put zamrznuli svoje uloge u nacionalnoj nogometnoj organizaciji. Bila je to mala prijetnja. Bura u čaši vode, jer hajdukovci su se u HNS tada vratili za sedam dana. Tražili su ravnopravnost, bolji status i obećanja su dobili. Što se u međuvremenu promijenilo? Baš ništa.

Čak štoviše, svakim je danom stanje sve lošije i lošije. Suci Bijele besramno oštete u Rijeci (I. Križarić), ali još jače i beskrupuloznije to učine usred Splita. Gdje ćeš veće demonstracije sile nego u slučaju kada sudac gradskog derbija u Parku mladeži (Marić) unakazi Hajduk s tri goleme pogreške, a onda dođe najveći derbi u Hrvata kojeg Bebek presudi nedosuđenim jedanaestercem. Naravno, na štetu Hajduka. I tome se više nitko ne čudi, jer vijest bi bila da se Dinamo požalio “kako mu je sudac zaboravio svirati jedanaesterac u maksimirskom derbiju”. Kada taj broj novina izađe na kioske, znat ćemo da se dogodilo nešto neubičajeno za hrvatski nogomet. I nitko neće posumnjati u namjeru, nego će sudac dobiti etiketu “neznalice”. Do tada će Hajduk, a nešto manje i ostali klubovi, “cviliti i plakati” u prazno. Lajat će hajdukovci, a karavana će lagano prolaziti i osmjehivati se onima što stalno laju.

Što Hajduk može uraditi? Ništa, kao i dosad. Zar se nešto promijenilo da bi Hajduk mogao računati na pozitivni pomak, veće poštenje u borbi legalističkim sredstvima? Ne, za takve promjene društvo u cjelini definitivno nije sazrelo. Hajduk je od svih klubova najviše pokušavao posljednjih sezona promijeniti tijek zbivanja koji je redovito išao u jednu, slijepu ulicu. Međutim, nitko ne može sam “u rat”.

Svake godine dogodi se jedna velika pogreška sudaca na štetu Hajduka i nitko ne odgovara za takve pogreške. Netalentirani tatini sinovi ostaju na sudačkim listama, a hajdukovci redovito na press-konferencijama traže suspenzije, izuzeća, sankcije... ali ne ističu radikalne zahtjeve. Na Poljudu znaju da moraju surađivati s HNS-om. Jer, Bijelima već godinu dana oko vrata visi omča zvana “suspenzija Šibenik” i jasno je da im treba razumijevanja HNS-a kako bi taj pravni predmet težak 4,9 milijuna kuna jednom uspješno riješili.

Gdje je Hajduk napravio propust u prošlosti, gdje je nepovratno izgubio korak s Dinamom? Prvo, Bijeli su ostali sami, od ostalih klubova u HNL-u ne mogu se nadati pomoći. Ostali šute kao da im odgovara aktualno stanje. Preko neke pogreške preći će u interesu mira i suživota iz iste kase. Jer, klubovi su uglavnom u egzistencijalnim problemima koje najbrže ipak može riješiti Dinamo. Primjer kada Dinamo kupi iz Osijeka juniora Dina Perića, jasno ukazuje da su Modri primarno pomogli klubu s Drave, a ne ojačali svoje redove (vidi transfer Špehar). Za razliku od Modrih koji pomažu drugima, Hajduk ne može pomoći sebi, a kamo li da bi pružio ruku nekom utopljeniku iz prvoligaškog društva.

Drugi je problem kadrovsko osipanje Hajduka. Posljednjih godina Hajduk je izgubio ljude u HNS-u, ali kako će imati ljude u HNS-u, kad ih nema ni u klubu. Kompletni je klub organizacijski posložen s novim ljudima. Moguće je da imaju dobre ideje, ali ne znaju kome ih i kako prezentirati. Od predsjednika do svih njegovih novih direktora, nitko nije bio u klubu prije godinu dana, a Nadzorni odbor je imenovan prije 16 mjeseci. Sve brucoš do brucoša na Poljudu.

Kako su se predsjednici Hajduka nosili u borbi s HNS-om, što su tražili proteklih sezona? Peroš je na sedam dana zamrznuo članstvo u HNS-u, a zatim se odupro Mamićevim pokušajima da u HNL uđu strani suci tijekom proljeća 2009. Ali, Peroš se pokupio nakon 14 mjeseci ne izdržavši pritisak navijača koji su mu vrijeđali obitelj u euro-porazu od Žiline. Svaguša je u 16 mjeseci svog mandata dvaput žestoko krenuo na HNS. Prvi put je izvrijeđao suce nakon polufinala Kupa kontra Dinama, a pet mjeseci kasnije, u rujnu 2010. godine, najavio je sljedeće:

- Nećemo više trpjeti privatnu organizaciju Vlatka Markovića. Njihov je glavni cilj nas oslabiti i unišiti, a to im neće uspjeti - poručio je Svaguša.

Dvije i pol godine kasnije Hajduk je na koljenima. Zahvaljujući vlastitim pogreškama, politici HNS-a ili zbog nekog trećeg razloga ? Nije ni važno, ali splitski klub je došao u poziciju da ga suci drastično, ali nekažnjeno oštećuju...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 01:06