Jens Gustaffson
 JAKOV PRKIC/CROPIX Cropix
PODIGNUTA LETVICA

Hajduk hoće europsku jesen i hrvatski trofej! Evo što Gustaffson mora napraviti da se zadrži na Poljudu

Kako reče Jakobušić, ‘bolje je postaviti visoke ciljeve makar ih ne ispunili, nego zadati male...‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 31. svibanj 2021. 10:10

Pritisak će definitivno biti najveći problem s kojim će se suočiti Jens Gustafsson u najvećem izazovu dosadašnje karijere. Imali su i njegovi prethodnici pritisak rezultat, ali od Gustafssona su definitivno najveća očekivanja posljednjih sezona. Jer, rezultati su sve slabiji, strpljenja sve manje i traži se hitni pomak. Ugodno je bilo Gustafssonu raditi u Nörkoppingu, gradu od 100.000 stanovnika smještenom 160 kilometara jugozapadno od Stockholma. Premda Nörkopping u lokalnom okviru ima nadimak i “švedski Manchester”, razlog nije nogomet, već brzi industrijski rast tog grada.

Jer, osim Manchestera, tepaju mu i “švedski Peking” radi snažne tekstilne industrije. U svakom slučaju, nogomet nije životni segment koji se veže uz Nörkopping, zato i rezultat lokalnog prvoligaša nije od vitalne važnosti za njegove stanovnike. U Splitu je sasvim drukčija situacija, usporen je gospodarski rast, ali pitanje rasta Hajduka doima se kao vječna i prva tema. U Hajduku se traži instant-rezultat, nema čekanja ni “laboratorijskog rada”. Priznaje se sustavnost, traže se poštenje i radna etika, ali rezultat će ipak krojiti sudbinu Gustafssona.

Njegovim dolaskom podignuta je letvica, ono što je Tramezzani uradio na proljeće neće biti dovoljno za Šveđanina. Nije bilo ni Talijanu dostatno za ostanak, ali i bez ulaska u duboke analize jasno je da su Tramezzaniju presudili faktori profesionalnosti i pouzdanosti. Rezultatom je položio test, ali nije rezultat bio jedini ispit. Premda Gustafsson slovi kao trener čvrste osobnosti, kod njega bi rezultat trebao biti temeljni faktor procjene. Europska jesen i domaći trofej, to su jasni ciljevi.

image
JAKOV PRKIC/CROPIX Cropix


Gustafsson ispred sebe ima dva tjedna za hitnu adaptaciju. Prilagođavanje na mentalitet okoline, mediteranski temperament i zavirivanje u svaki kutak njegovog djelokruga, postat će mu svakodnevica na koju nije navikao u Švedskoj. Ali, jednom kada se obogati iskustvom rada u Hajduku, moći će sebi kazati da je spreman za puno veće izazove nego li je do tada i mogao pomisliti. Uz to, treba vjerovati da će svoje splitsko iskustvo pamtiti po sjajnim rezultatima. Gustafsson još nema trofej u trenerskoj karijeri, a Hajduk već osam godina nije ništa osvojio.

Na istom su putu, pod trofejnim pritiskom su Hajduk i njegovi čelnici, kao i švedski trener. Svi zajedno bitno su podignuli letvicu očekivanja, ali, kako reče Jakobušić, “bolje je postaviti visoke ciljeve makar ih ne ispunili, nego zadati male pa ih ostvariti”. Bijeli “pucaju” na visoko i Gustafsson također. Odbio je švedske klubove da bi se prihvatio izazova Hajduka. Vjeruje u sebe, ali još je važnije da u njega vjeruju Nikoličius i Jakobušić. Za dva mjeseca testirat će Gustafsson i povjerenje navijača. Do tada će se naučiti živjeti pod pritiskom sunca Mediterana.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. listopad 2024 19:31