Damir Krajac / CROPIX
POGLED U PROŠLOST

FURIOZAN POČETAK Tradicija je jasna - uz ovakav start sigurno idemo na Euro!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 18. studeni 2014. 16:43

Deset bodova od 12 mogućih u prve četiri utakmice. Nije najbolje dosad u povijesti hrvatskih kvalifikacija, iako je odlično i obećavajuće kad je konačan uspjeh u pitanju. Jer, tradicija kaže, kad god je Hrvatska ovako krenula u kvalifikacije, završila je na velikom natjecanju. Nekad kroz dodatne kvalifikacije, nekad direktno, ali to znači da nikad nije bila slabija od drugog mjesta koje ovaj put jamči direktan plasman na Euro u Francusku. Krenimo, dakle, redom.

Još uvijek je nedostižan onaj učinak iz prvih kvalifikacija, za Euro 1996. u Engleskoj. Ćirini ‘jurišnici’ uspjeli su svladati Italiju u Palermu i u prve četiri utakmice skupili su maksimalnih 12 bodova. Prije Nike Kovača 10 od 12 osvojili su Zlatko Kranjčar, koji je na SP 2006. došao s prvog mjesta u skupini, kao i Slaven Bilić koji je isto učinio dvije godine kasnije u kvalifikacijama za Euro 2008. Nakon neuspjeha i neplasmana na SP 2010. isti je učinak imao tadašnji izbornik u borbi za Euro 2012. Na kraju je 10 od 12 dovelo Hrvatsku do drugog mjesta i plasman kroz repesaž. Ne zaboravimo i Igora Štimca, koji je rezultatski sjajno počeo prošle kvalifikacije, također s tih 10 od 12. Međutim, kasnije je malo nedostajalo da prokockamo drugo mjesto i dodatne kvalifikacije, što poziva na oprez i u ovom slučaju i dokazuje da je ipak moguće ne otići na veliko natjecanje unatoč ovakvom odličnom početku. Moguće je, ali dosad se Hrvatskoj nije dogodilo, valjda neće ni ovom prilikom.

Dvaput nismo otišli na veliko natjecanje, na Euro 2000. (Blažević) i na SP 2010. (Bilić). Oba puta imali smo samo sedam od 12 bodova nakon četiri kola. Isto je toliko skupio i Otto Barić u kvalifikacijama za Euro 2004., ali je on uspio dohvatiti doigravanje sa Slovenijom i doći do Portugala.

Dakle, tradicija je uz Hrvatsku, kaže da će sigurno igrati na Euru. Samo bez previše opuštanja, ovako kako je krenula i - to je to!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 21:28