Damir Krajač / cROPIX
VELIKA FEŠTA

FOTO: LEGENDARNA KUTIJA ŠIBICA NE PAMTI OVAKVU BUKU Veličanstvena proslava 30. rođendana BBB-a

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 12. ožujak 2016. 20:48

Vrgorac je imao čast biti sudionikom proslave 30. rođendana navijačke skupine Bad Blue Boys. Momke koji su se 1986. organizirano okupili i postali važna snaga zagrebačkog Dinama, danas uglavnom više ne možete vidjeti u Maksimiru. Njihova je ljubav danas Futsal Dinamo, trenutačno trećeplasirana momčad prve malonogometne lige u državi koja je bila sudionik posljednja tri europska malonogometna prvenstva. Jedan od glavnih razloga zašto je Dinamo tako visoko na ljestvici jučer smo mogli zorno vidjeti.

U SD Trešnjevci, dvorani pod popularnim nazivom Kutija šibica, bilo je doslovce tako kako joj nadimak kaže. Dvorana ima kapacitet nešto manji od 1.000 sjedalica, no u Kutiji Boysi ionako nisu imali namjeru sjediti. Prodano je više od tisuću ulaznica, a na dvije tribine natiskalo se sigurno 1.500 ljudi. Bilo bi ih i više, ali je barem stotinjak navijača zbog napučenosti moralo ostati izvan dvorane. Oni koji su ušli održali su zaglušujuću devedesetominutnu navijačku prezentaciju na najvišoj mogućoj razini i bez ikakve pirotehnike. Zastave, bubnjevi, dlanovi i glasnice bili su dovoljni.

Pitanje je kad će se zidovi male dvorane na legendarnoj Trešnjevci oporaviti od buke kakvu nikad prije nisu doživjeli. Vrgorac u plavom paklu nije imao šanse, tribine su momke pod vodstvom Miće Martića odnijele do 4:2 trijumfa. Možda to nije "pravi" nogomet, ali Dinamo i BBB-i ovdje se vole javno. Kad je zadnjih nekoliko minuta zagrmilo "igrači odlaze, uprave prolaze, u dobru i u zlu, sjever je uvijek tu", nikome nije moglo biti svejedno.

"Klub - to smo mi", krilatica je Futsal Dinama i navijači to apsolutno prihvaćaju. Futsal Dinamo su - navijači. Ni kunu kazne klub nije platio zbog ponašanja navijača, klub koji trenutačno ima 800 članova s godišnjom članarinom od 80 kuna. Prošle godine brojka je bila oko 1.600, no broj članova u ovom trenutku je veći nego u isto vrijeme lani. Ulaznice koštaju 25 kuna, na svakoj utakmici proda ih se barem 500.

Razne se legende pričaju o osnivanju BBB-a, ali sve se vrte oko toga da je ime nastalo inspirirano filmom Bad Boys u kojem je briljirao Sean Penn. Rođendanski datum Boysi su izabrali 1991. godine na utakmici s Partizanom. Bio je 17. ožujka... Danas Boysi svoj dom više nemaju u Maksimiru, njihov je dom tamo gdje igra MNK Futsal Dinamo. A igra svugdje, ove sezone ligaške utakmice ugostili su u Sutinskim vrelima, u Martinovci, Domu sportova i, eto, jučer u Kutiji šibica. Čelnici kluba žele da im gradske vlasti omoguće stalno igranje u Dvojci Doma sportova, dvorani koja ima realan kapacitet primiti sve one koji žele doći. Kutija je, jučer se pokazalo, definitivno pretijesna i Dvojka se čini kao realan zahtjev.

Na tribinama su bili očevi sa sinovima, legendarne BBB face koje s Maksimira pamtimo još iz 80-ih godina prošlog stoljeća, momci koji tada nisu bili ni u planu, pa i dosta djevojaka. Svoj su rođendan proslavili veličanstveno, bez ijednog ekscesa, praktički bez ijedne psovke. I sa samo jednom željom, da i njihov voljeni maksimirski klub zaživi na način "klub - to smo mi". Na ispunjenje te rođendanske želje ipak će morati još malo pričekati.

Proslava je sinoć nastavljena na koncertu u zagrebačkom klubu Boogaloo, slavlje je bilo dugo i neobuzdano. A kakvo će i biti kad su BBB-i u pitanju...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 01:08