Vladimir Dugandžić/Cropix
DANI DINAMA U SPLITU

Forma Modrih nije impresivna ali koji bi igrač Bijelih uopće mogao igrati za Modre?

Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 15. ožujak 2016. 09:31

Odmah po završetku utakmice protiv Zagreba u kojoj je Hajduk izvukao tri boda, potpuno zasluženo usprkos nekim sumnjama u opravdanost dosuđenog kaznenog udarca za "bijele", Torcida je gromoglasno, žestokim skandiranjem, najavila svoj imperativ: "Hoćemo pobjedu". Dakako, protiv Dinama u prvoj polufinalnoj utakmici Kupa Hrvatske.

Uoči ždrijeba u Splitu su svi priželjkivali za suparnika Slaven Belupo, a kad je "bijele" dopao Dinamo onda su se svi složili, čak i pojedini radnici na Poljudu, da je "bolje igrati prvu utakmicu kao domaćin, jer će se barem na taj način dobro inkasirati". No, u Hajduku se pripremaju za taj susret protiv Dinama na način da "bijeli" ni u kojem slučaju nisu autsajderi.

- Pa ni Dinamo ne leti, i oni se čupaju da dođu do pobjeda - čuje se u splitskom ambijentu.

Zaista, forma "modrih" nije impresivna, ali je to sastav koji ima značajno bolju kvalitetu od Hajduka. Uzmimo za primjer pitanje, koji igrač Hajduka bi komotno mogao igrati u prvom sastavu Dinama. Sigurno vratar Lovre Kalinić, vrlo vjerojatno i Tino Sušić, onda možda Brazilac Jesus Jefferson. S druge strane većina pričuvnih igrača Dinama lako bi osigurala startnu poziciju u splitskoj momčadi.

- Uživam što ćemo igrati protiv Dinama - rekao je poslije ždrijeba trener "bijelih" Damir Burić.

Njegovo razmišljanje je vjerodostojno iz dva razloga: prvo, mladi igrači u takvim nadmetanjima stječu dragocjeno iskustvo, te drugo, u slučaju da Hajduk eliminira Dinamo dokazat će se da je stručna politika "bijelih" na pravom putu. Nadalje, splitska utakmica, kao prvo poluvrijeme polufinala, imat će svoje posebne draži u taktičkom nadmudrivanju trenera. U dosadašnjim dvobojima, otkako Hajduk vodi Damir Burić, "bijeli" su u tri utakmice pokazali više, igrali su bolje premda je skor na strani Dinama (1-1 u Zagrebu, pa 0-0 u Splitu te onda 1-2 opet u Maksimiru). Naime, u svim tim susretima Hajduk je po igri bio bliži pobjedama, posebno u posljednjem dvoboju koji su izgubili u nadoknadi vremena (Soudani u 95.).

Ali, tu je problem Hajduka, jer je Burićeva momčad oslabljena u odnosu na prošlu jesen. Naročito nedostaje Mijo Caktaš koji je u Zagrebu u oba navrata bio strijelac, odnosno otvorio je Hajduku vrata pobjede. Burić trenutno raspolaže sa sedam fiksnih prvotimaca: Lovre Kalinić, Josip Juranović, Zoran Nižić, Hrvoje Milić (odigrali su svih šest utakmica), Jesus Jefferson (pet), Tino Sušić i Fran Tudor (po četiri), tu bi bio i Marko Bencun da se nije ozlijedio, svakako i Nikola Vlašić, koji se tek vratio u puni pogon. Problem je napad, to jest efikasnost, što je pokazala i posljednja utakmica protiv Zagreba.

Sigurno je da će Hajduk protiv Dinama u Kupu, za razliku od one nedjeljne utakmice u prvenstvu, igrati zatvoreno, jer se i s 0-0 može nadati prolazu u uzvratu do finala. Vjerojatno je to bio razlog povratka Maksima Bilija u momčad, kako bi se moglo Argentinca Juliana Velazqueza postaviti na desnog beka i tako Juranovića vratiti u vezu. Ipak je pitanje jesu li "bijeli" toliko disciplinirani da mogu pod svaku cijenu čuvati svoju mrežu, odnosno hoće li navijači prihvatiti takvo taktiziranje. Točnije, hoće li navijačka masa svojim bodrenjem izazvati kod Burićevih igrača nagon za zaletavanja, ponijeti ih u ofenzivu, što bi moglo biti kobno. U svakom slučaju, kao i uvijek kad u Splitu igra Dinamo, očekuje se vrhunska, vrlo neizvjesna utakmica.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 09:33