Dugopolje, 230313.Stadion Hrvatski vitezovi.Kvalifikacijsko nogometna utakmica za europsko prvenstvo U -17 izmedju Hrvatske i Francuske.Na fotografiji: Slavlje nogometasa Hrvatske reprezentacije nakon pobjede.Foto: Josko Ponos/ CROPIX
 Josko Ponos/ CROPIX
RAZBILI FURIJU I TRICOLORE

FENOMENALNI KLINCI Gudelj: Očekujem da na Euru u Slovačkoj odemo do kraja!

Piše: Alen OrlićObjavljeno: 25. ožujak 2013. 14:24

Otako je kadetska reprezentacija u Elitnom kolu dvokorakom izborila plasman na Euro - pobjedama protiv europskih i svjetskih prvaka Španjolske (3-2) i Francuske (1-0) - Ivan Gudelj zasut je čestitkama sa svih strana.

Sjajan igrač i trener

“Čestitam Ivane, znao sam da si bio sjajan igrač, ali opet si me ugodno iznenadio da si postao tako izvrstan trener”, poručio je Gudelju Marinko Boban, otac legendarnog kapetana “vatrenih” Zvone.

I njegov bivši suigrač iz Hajduka, Mostarac Boro Primorac koji je već jako dugo najbliži suradnik Arsena Wengera bio je impresioniran viđenim u Dugopolju.

- Ova pobjeda kadeta protiv Francuza po meni ima već značaj za hrvatski nogomet nego pobjeda seniora protiv Srbije - kazao je Primorac.

Primorac koji stalno putuje po svijetu i gleda mlade nogometaše za Arsenal priznao je Gudelju da ima jako zanimljive igrače. Ovaj su turnir pratili skauti najvećih europskih klubova jer se radilo o objektivno najjačem izlučnom turniru sa Španjolskom, Francuskom i Belgijom. Na kraju je najviše profitirala Hrvatska.

Možda će netko reći da se opet dogodila jedna sjajna generacija, igrači poput Alena Halilovića, Josipa Bašića i Ante Roguljića, ali trebalo je selekcionirati ovu momčad, taktički je pripremiti za kvalifikacije i napraviti rezultat. To je zasluga Ivana Gudelja.

Nova sjajna generacija

- Protiv Francuza najbolji je bio vratar Marić kojeg mi je preporučio Željko Šimić iz Hajduka iz Beča. Možda je nekoga iznenadio Petar Mamić, a ja sam znao da se radi o potencijalu. Njega je trebalo ispravljati, ali on je jako inteligentan mladić koji ima prosjek ocjena 4,9. Vojković je igrač koji će doći... Rekao bih čak da je ovo najveći uspjeh u mlađim uzrastima jer malo tko na svijetu može se pohvaliti da je zaredom pobijedio Španjolsku i Francusku -ističe izbornik kadeta koji je već 16 godina na toj poziciji.

- Rekao sam prije turnira da se ne bojimo nikoga jer sam svjestan talenta i kvalitete ove generacije.

Snage generacije nije samo u individualcima?

- Pokazalo se da imamo zrelost i kvalitetu da dobijemo Francuze bez pet standardnih igrača, bez Roguljića, Šunjića i Brodića koji su bili suspendirani te Džijana i Murića na koje nisam mogao računati. Postavili smo taktički zrelo, sa šestoricom veznih igrača, defakto bez napadača, a opet smo imali podjednak broj šansi kao i Francuzi. Dobro smo ih skautirali. Znali smo da su fizički moćni i da imaju kvalitet, trojica njihovih igrača već igraju prvu ligu, a najbolji, Moussa Dembele iz PSG-a, bit će svjetska klasa.

Što može napraviti Hrvatska na Euru u svibnju?

- Vjerujem da možemo daleko dogurati i da ćemo se boriti za naslov prvaka Europe.

Rezultati sve govore

Jeste li zadovoljni svojim statusom u HNS-u?

- Uvijek je najteže govoriti o sebi. Smatram da sam zaslužio napredovanje unutar sustava. Još prije Bilića bio sam kombinaciji da vodim U-21 selekciju, ali to se nije dogodilo. Ne pripadam nijednoj opciji, zanima me samo rad s mladim igračima i to mi daje veliku radost. Radost zbog ovog uspjeha ne bih mijenjao za nikakav novac.

Često ističete da talentirani igrači moraju dobiti šansu već sa 16 godina...

- U Dinamu to shvatili i izvrsno promoviraju svoje mlade igrače. Evo Halilovića su već povukli i neće igrati protiv Belgije jer žele da trenira s prvom momčadi. Žao mi je što isti slučaj nije s Bašićem, koji je kapetan ove generacije, a on bi po svemu trebao biti standardni prvotimac Hajduka. Ne ulazeći u razloge, moram reći da mi je krivo što Roguljić nije bio u Hajduku. Jer zamislite kakva bi to momčad bila s Roguljićem, Bašićem, Vojkovićem... To je stvar politike kluba. Trener je taj koji mora dati svoj obol, ideju i slično, ali klub mora odrediti politiku prema mladim igračima, a oni moraju igrati odmah, a ne čekati da uhvate 18 ili 19 godina...

Izbornik Igor Štimac ne čeka kad je riječ o mladima, pokazali su primjeri Radoševića i Kovačića?

- Štimac je fajter što se toga tiče. Radošević i Kovačić najbolje govore o njemu kao treneru koji je hrabar, ne kalkulira i ne boji se ničega.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 04:52