Ronald Goršić/CROPIX
NASTAVITI TRADICIJU

FANTASTIČNA STATISTIKA Hrvatska redovito pobjeđuje reprezentacije iz bivše SFRJ

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 18. ožujak 2013. 23:42

Uvijek rado podsjećamo na tu statistiku, ide nam u prilog, nema što. U utakmicama s reprezentacijama država bivše Jugoslavije uvijek smo izgrizli nokte do krvi, ali samo jednom izgubili. Teško, jedva, 'na mišiće’, međutim, dosad pamtimo samo taj jedan poraz, onaj nevažni od Makedonije u Skoplju kad smo se već plasirali na Euro 2008. Srečko Katanec, Slovenac na klupi Makedonije, jedini je tako čovjek s ovih prostora koji je uspio svladati Hrvatsku. Neka tako i ostane.

Doduše, to je statistika, ali pokazalo se da su neki remiji zapravo bili kao porazi. Prije svih, naravno, onaj protiv Jugoslavije u Maksimiru, kad nas je 2:2 izbacilo s Eura, a u tom se kontekstu spominje i 1:1 u Skoplju u istim kvalifikacijama. Često se poslije govorilo da smo Euro, zapravo, izgubili tamo. Srbija, odnosna tada Jugoslavija, jedina je reprezentacija iz tog društva koju nikad nismo pobijedili, ali igrali smo, doduše, samo dva susreta. Najmanje od svih ostalih suparnika.

Definitivno, ispada da su nam Makedonci najžešći protivnici. Osim što su nas jedini pobijedili, u osam su utakmica ostvarili i dva remija, a unatoč pet hrvatskih pobjeda, gol razlika nam nije 'perfektna’. Jest pozitivna, ali 12:9 ne otkriva veliku razliku u klasi. Uz sve to, zanimljivo, nikad nismo Makedonce pobijedili više od jedan razlike, dok oni nas jesu - 2:0.

- Oni znaju da smo puno bolji pa se zato i dodatno pale na Hrvatsku. Tamo je uvijek bilo teško igrati, sjetite se samo one utakmice prije Wembleyja. Blato, težak teren, motivirani domaćini. Tada smo izgubili, a koliko se sjećam niti onoj generaciji Šukera, Bobana i ostalih nije bilo lako - govori Ivica Mornar, bivši reprezentativac, koji objašnjava zašto je Hrvatima uvijek najteže protiv momčad iz bivše države.

- Cijela je nekadašnja Jugoslavija oduvijek prostor prepun talenata, a kad tome dodate suparništvo koje je nastalo raspadom države, jasno je zašto je to tako. K tome Hrvatska je zadnjih godina u svjetskom TOP 10, što je dodatni motiv.

Znači li to, gledano iz drugog kuta, da naši igrači u te susrete ulaze malo podcjenjivački, opuštenije, misleći da će 'susjedi’ odmah skinuti glaće?

- Ne, ne bih rekao. Nema tu opuštanja i podcjenjivanja, sigurno. Možda je u glavama igrača da su na papiru bolji, da bi trebali pobijediti, ali nikako to da će lagano dobiti utakmicu. U svakom slučaju uvijek je teško - tvrdi Mornar.

Međutim, u većini se slučajeva pokaže da papirnati favorit, Hrvatska, pobijedi.

- Zato što smo ipak kvalitetniji od drugih - reći će Dario Šimić, koji pamti gotovo sve utakmice koje smo igrali s momčadima iz regije. Osim tadašnje SRJ, danas Srbije, najteži suparnik je...

- Makedonija, definitivno. Uvijek smo se mučili, pa, tamo smo i izgubili odlazak na Euro. Sjećam se, naravno, i onih dokvalifikacija sa Slovenijom, kako smo se mučili. No, tada smo, mogu to reći, bili loši, igrali smo slabo - misli Šimić, koji kaže da nema što savjetovati našim reprezentativcima uoči petka.

- Ha, što ću im reći, znaju oni sve. To su iskusni igrači, koji neće podleći atmosferi. A to je, mislim, najbitnije, sve ostale kvalitete su na našoj strani. Siguran sam u pobjedu!

Veliki je optimist i Ivica Mornar, koji će podvući:

- Činjenica je da nam je teško bilo sa svim tim reprezentacijama, ali mislim da nam je Srbija ipak najveći suparnik. Tako je bilo i bit će još dugo, to su utakmice koje nose posebne emocije. Vjerujem da ćemo mi slaviti u tom spektaklu u petak, jer smo kvalitetniji, bolji, igramo kod kuće...

Najteže je, kaže statistika, bilo s Makedoncima, a najlakše s - BiH. Premda je i ta momčad uvijek imala odlične igrače, većinom i bolje od Makedonije, Hrvatska je u četiri utakmice sve četiri pobijedila. Uz gol razliku 14:6. Slovenci su nam u devet utakmica 'zadali’ tri remija, sva tri na teritoriju Hrvatske. Najviše pamtimo onih 3:3 u Splitu u kvalifikacijama za SP 1998. i onaj zagrebački u doigravanju za Euro 2004. Protiv Slovenaca smo odigrali najviše utakmica, devet, stoga ne čudi da smo zabili i najviše pogodaka, 16, primili smo dvostruko manje. Ukupno smo protiv četiri rerezentacije iz bivše SFRJ (s Crnom Gorom još nismo igrali) odigrali 23 utakmice. Ubilježili smo 15 pobjeda, sedam remija i samo jedan poraz. Uz gol razliku 44:25! Dodatni zalog za optimizam uoči Srbije.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. rujan 2024 16:45