Rijeka, 100613.U prostorijama Press centra na stadionu kantrida predstavljeni su novi igraci nogometnog kluba Rijeka. Na fotografiji: Damir Zlomislic, Mateo Bertosa, Mate Males, sportski direktor Srecko Juricic, Ivan Boras, Nikola Pokrivac i Ivan Tomecak.Foto: Tea Cimas / Cropix
 Tea Cimas / CROPIX
VISOKE AMBICIJE RIJEKE

EUFORIJA NA KANTRIDI 'Ova momčad je čak 40% jača, Rijeka mora biti druga...ili prva'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 17. lipanj 2013. 11:45

Prvi tjedan goranskih priprema uspješno je okončan, svima iz usta ispadaju “bomboni” kada su u pitanju uvjeti, od hotela do travnjaka na Gmajni. O konkuretnosti i širini rostera već je bilo mnogo riječi, no zanimljivo je čuti što o novoj momčadi, pojačanjima te tijeku priprema misle ljudi iz nogometa koji “sa strane”’ promatraju i prate projekt Rijeka 2013/14.

- Zadovoljan sam dovedenim igračima, pogotovo Tomečakom i... - zapeo je Milan Radović, legendarni centarfor u razmišljanju.

Anasom?

- Ma i njime, ali mislio sam na onog zadnjeg veznog... Maleš! Njih dvojica trebali bi dati stabilnost u igri. Iako, mislim da su trebali dovesti još jednog stopera ili napadača koji može riješiti situacije “jedan na jedan”, time bi ekipa bila puno bolja. Ali jaka je i ovako. Konkurencija je svakako veća, svaka pozicija je praktički “dvostruka”. Međutim, tako je bilo i prošle godine, ostvaren je dobar rezultat, ali nije bilo igre. Igrali smo jedan od najsporijih nogometa u ligi, svi očekuju da će se taj segment popraviti, ali za to treba dignuti zadnju liniju na 40 metara - tvrdi MIlan Radović.

Bivši reprezentativni stoper, a sada trener juniora u Pomorcu, Saša Peršon na istoj je valnoj duljini:

- Dosta igrača dovedeno je sa strane, što ne mora nužno biti loše, treba samo vidjeti što će Kek s mladim igračima poput Datkovića i Močinića, šteta bi bila da “nestanu”. Ne može Rijeka biti Chelsea... Vrijeme će dati najbolji pokazatelj, iako je sigurno dobro da za jednu poziciju konkuriraju 2-3 igrača. Kek ima čistu situaciju, dobio je sve na početku priprema i slaganje momčadi znatno mu je olakšano. Često se voli reći da trenere od viška glava sigurno ne boli. Vjerujem da su svi dovedeni igrači kvalitetni, ali nije ih lako - uklopiti. Nitko se neće pomiriti s klupom.

Već od srpnja počinje nogometna groznica.

- Bit će dosta utakmica, trebat će rotirati. No, smatram da se treba ozbiljnije krenuti, Europa mora postati obveza - mišljenja je Peršon.

Nenad Gračan itekako je okusio tvrdu trenersku koricu kruha, dobro zna što je činiti Matjažu Keku u ovakvim situacijama.

- S obzirom na broj i kvalitetu igrača, mislim da je Rijeka napravila ono što je trebala. Igrače se dovelo ciljano i znatno je podignut nogometni nivo. Najbitnije je da su svi došli prije prvog dana priprema, kasnije, ako se ukaže potreba, uvijek se može dovući još jedan ili dva igrača. Sada trebaju prestati one priče “bit ćemo među 5”, ova momčad treba konkurirati Dinamu. Zahtjevi su se povećali, u ovom trenutku s obzirom na kvalitetu lige, Rijeka mora biti druga. Ili prva...

Ako usporedimo ovu momčad s prošlogodišnjom...

- Ne želim se zalijetati, ali ova je barem 40% jača. Što, u startu, znači šest-sedam ili osam bodova više. A s time Rijeka dolazi na mjesto u HNL-u gdje s ovom logistikom i treba biti - priča Gračan.

U ovakvim trenucima uvijek je dobro okrenuti Ćirin broj.

- Nije važna kvantiteta nego kvaliteta. Bolje dovesti jednog, ali vrijednog, nego deset upitnih.

Pa ima li koji vrijedan?

- Svi, sine moj! Inače ne bi mogli doći na Kantridu. Izuzetno vjerujem sportskom direktoru Juričiću, sigurno je sve analizirao i dobro procijenio, iako se uvijek može pogriješiti. Najvitalniji dio je selekcija, ako se u tome promašilo, trener može biti tko hoće. Vrijeme će iskristalizirati prave vrijednosti, riječki trener dokazao je kapacitet, a klub je organiziran u najboljem smislu. Nema mjesta ni jednoj činjenici koja nije afirmativna - tvrdi “šef” Ćiro.

Dakle, mercato je pravovremeno i kvalitetno odrađen. Navijači grizu nokte, ali polako, brzo će prve utakmice...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 07:08