AP
PORUKA IZBORNIKU

EDUARDO DA SILVA ZA SN 'Srbija mi leži, kad god sam igrao protiv njih zabio sam gol'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. ožujak 2013. 08:15

Eduardo da Silva nije mogao na bolji način zaključiti monotoniju maratonskih priprema. U prvom kolu nastavka ukrajinskog prvenstva protiv Volyna ušao je u 65. minuti i zabio za 4:1. Sobol je dodao s lijeve strane, a Dudu od prve, s desetak metara, ljevicom ubacio loptu u mrežu. Igrala se sudačka nadoknada. Iako mu je to tek drugi pogodak u ovom prvenstvu, trenutak je odličan, i za zalet u Šahtaru, i za najavu reprezentativnog kraja ožujka.

- Hvala na pitanju, kod mene je sve OK - kazao nam je Eduardo, oko kojeg su uvijek dvije iste enigme - je li zdrav i koliko trener Lucescu računa na njega?

- Igram u gotovo svim utakmicama, neke od početka, mnoge u nastavku, nemam se što previše žaliti. Naravno da bi svatko želio biti standardan i nedvojben u udarnoj postavi, ali Šahtar ima jaku momčad, kod nas je konkurencija žestoka.

Hoće li u utorak Šahtar iskoračiti među europske velikane ili će završiti međunarodnu odiseju. Bilo je zgodno i obećavajuće dobrim dijelom nadmetanja u skupini, no 2:2 iz prvog ogleda osmine finala ne sluti na dobro.

- Sada su šanse 55:45 za njih. Oni su došli u Donjeck pobijediti, jednako ćemo se tako mi postaviti u Dortmundu. Sve je moguće. Uoči prve utakmice isticali samo “samo da ne primimo gol”. Dobili smo dva. Međutim, sad ću ponoviti isto, važno je da sačuvamo svoju mrežu jer zabit ćemo barem jedan.

Letjeli su jučer poslijepodne, s koliko optimizma?

- Mnogo se u klubu govori o tome kako je Šahtar znao iznenaditi u Njemačkoj Schalke, Stuttgart i Werder, pa se i na tome gradi pozitivna klima. Mislim da će nam biti lakše igrati tamo nego doma. Činjenica je da nas svi respektiraju.

Kad i to riješite nećete imati više o čemu misliti nego o - Srbiji. Jeste li pratili ludnicu za ulaznicama, u Hrvatskoj se takvo nešto ne pamti.

- To će biti vrhunska priča. Premali nam je stadion, da nam ga je povećati za 20-ak tisuća mjesta, svi bismo bili daleko zadovoljniji.

Šahtar je na pripremama igrao s Crvenom zvezdom. Završilo je 0:0. Tvrd su orah Srbi?

- To je bila prijateljska utakmica, nije pravo mjerilo. Ionako je trebalo završiti 4:1 za nas, ako ćemo realno po stvorenim prilikama. Svake godine sastajemo se u Turskoj ili negdje drugdje s njihovim ekipama. Uostalom, Šahtar nije Hrvatska, niti Zvezda nije reprezentacija Srbije. No, nešto drugo ću vam reći; meni je, kad su službene utakmice u pitanju, protiv Srba uvijek odlično išlo. Sva četiri puta sam im zabio gol. U tri navrata za mladu hrvatsku reprezentaciju, a jednom za klub protiv Partizana.

Eduardo, penicilin za Srbe, možemo konstatirati...

- Ako vi tako kažete... Sjećam se svakog od tih susreta. Prvi pogodak dao sam im u Njemačkoj 2004. na Europskom prvenstvu, drugi u Beogradu 2005., a treći nešto kasnije u Velikoj Gorici. Za Šahtar sam bio strijelac 2010. u Ligi prvaka, također u Beogradu, završilo je 3:0, postigao sam drugi pogodak. U prvom susretu s njima na Donbass Areni nisam nastupio.

Pa zar onda vi niste pravi čovjek za Igora Štimca!

- Ne znam tko će igrati, odlučuje izbornik. Treba biti zdrav. Ali sukladno statistici mogao bih reći da mi leže.

Na kraju smo ga podsjetili i za sud sa Zdravkom i Mariom Mamićem, čije je ročište u Zagrebu sazvano za 19. ožujka. Tema je dobro poznata, Mamići su ishodili blokadu Eduardove imovine u Hrvatskoj tvrdeći da im je dužan po ugovorima koje su imali s njim, što on energično odbacuje. Pitali smo ga hoće li ga omesti u pripremi za Srbiju što samo tri dana ranije mora stati oči u oči sa sutkinjom i Mamićima. Zamolio je da tu temu ne stavljamo u naslovnu ulogu.

- Rekao mi je odvjetnik da imam poziv za sud. Neće mi to smetati što se tiče obveza u reprezentaciji, planiram se odazvati, pa makar to bilo tri dana prije utakmice, što je loš termin. Ja sam hladan u glavi, prošao sam svašta, i mnogo gore stvari, naučio sam pravilo - dok si živ moraš se boriti - naglasio je Eduardo da Silva.

KOMPLETAN INTERVJU PROČITAJTE U SPORTSKIM NOVOSTIMA!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 07:44