KAKO SU KUPOVALI MODRI

DINAMOV MERCATO Dosad je samo Henriquez zaslužio ostanak u Maksimiru!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 03. prosinac 2014. 11:57

Lani Soudani, uglavnom Fernandes, pa i Pinto. To je trojac koji je došao prošle sezone i zaradio pozitivne kritike, bez obzira što je i ta sezona, europski, bila siromašna. Fernandes se u međuvremenu ozlijedio i bio primoran na dugotrajnu stanku, Pinto je oscilirao, Soudani imao “napade nezadovoljstva”, međutim, kad sve zbroji, njih trojica bili su pogoci lanjskog prijelaznog roka. Uostalom, baš su njih trojica i danas standardni na svojim pozicijama, prve opcije na krilima, odnosno na beku. Svima njima zajedničko je i to što su već u prvim utakmicama za Dinamo prošle sezone pokazali da se na njih može računati, da bi mogli biti važne karike. Što su kasnije i dokazali.

- I dalje sam stajališta da je ova momčad najbolja u zadnjih 10 godina i da svi koji su ovdje zaslužuju biti u Dinamu - odlučno priča Zoran Mamić, čak i ne bježi od činjenice da bi onda za loše rezultate najbolje momčad kriv trebao biti trener.

- Neće biti velikih rezova na zimu, ovo je po potencijalu uistinu najbolja momčad u 10 godina. Međutim, treba vremena za prilagodbu, treba strpljenja. Koje, priznajem, nismo imali proteklih godina, zato, ovaj put nećemo kretati ispočetka - kazao je, pak, Zdravko Mamić.

Hoće li strpljenje i ustrajnost donijeti pomake, hoće li se protekom vremena pokazati da je Dinamo i proteklog ljeta dobro tržio, vidjet ćemo. No, uspoređujući, primjerice, trojac Pinto – Fernandes - Soudani i ovogodišnje prinove, razlika je u jednom detalju očita. Naime, ovogodišnji došljaci nisu u tako brzom roku pokazali da će biti prevaga. Ono što se lani za spomenuti trio zaključilo već nakon prvih utakmica.

Dinamo je ove sezone odigrao već 30 utakmica. Dobro, nije svima dovoljno za privikavanje i prilagodbu na zahtjeve kluba koji im je, većini, dosad bio “egzotika”, međutim, u jesenskom dijelu prvenstva, štogod u Maksimiru rekli, samo je mali dio novopridošlih dokazao da ima mjesta u “europskom Dinamu”. Uostalom, nije slučajno da su, na kraju polusezone, tek Eduardo i Henriquez standardni članovi udarnih 11. Svi ostali su ili dvojbeni, ili su svojim igrama pokazali suprotno, da im u ozbiljnoj momčadi nema “kruha”. Dakle, Čileanac Henriquez, slobodno možemo reći, najveći je ovoljetni “bingo”, jedini koji ima aklamaciju za ostanak. Dinamo će njegov ugovor od Manchester Uniteda i otkupiti, ne dogodi li se nešto nepredviđeno. Zabio je dosad 12 pogodaka, čak četiri u onom izazovu od Kupa u Opatiji, tri puta pogodio je u Europskoj ligi, pet puta u HNL-u. Njemu, očito, vrijeme za prilagodbu nije bilo potrebno, premda, dojam je da u zadnjim utakmicama i on pomalo posustaje, forma čitave momčadi ostavlja traga i na njemu. No, njemu se stvarno malo toga može zamjeriti, on je već pokazao da ga se isplati uzeti. za razliku od ostalih, poglavito stranaca. Što, recimo, reći za Machada? Donio je Dinamu, zajedno s Čopom, Europsku ligu, upisao te odlične dvije partije protiv Petrolula. Prije i poslije toga - ništa. Portugalac, s desetkom na leđima, možda je, ukupno gledajući i najveće razočaranje. On je trebao donijeti vic, dobru statistiku, biti opasan u prekidima, a osim tog slobodnjaka za 1:3 u Rumunjskoj, ne pamtimo neki ekstra doprinos. Goncalo, Sigali, zatim i Taravel koji je tek ove sezone, zapravo, počeo ozbiljnije igrati, o Wilsonu da i ne pričamo, nisu dokaz priče o velikom potencijalu u aktualnoj Dinamovoj momčadi.

Od domaćih igrača najviše je, unatoč, svemu pokazao Marko Pjaca. Ognjen Vukojević donio je iskustvo, međutim, još uvijek je iza Ademija, Franko Andrijašević nije u prvom planu, ali se ipak izborio za stalno mjesto među 18 i minutažu s klupe. Dejan Radonjić već je odavno na posudbi u Puli, a Ivan Boras, jedini zamjenik za Pinta, sve se rjeđe i spominje u ozbiljnoj konkurenciji.

- Imat ćemo na zimu puno igrača, još nam se vraćaju Addy, Hodžić i Husejinović, bit će manje utakmica pa je logično da neki odu na posudbu - najavio je Zoran Mamić.

Kandidata ima dosta, a za neke od njih proljeće će biti zadnja šansa za dokazivanje. Ne kažemo da nas dio njih ne može razuvjeriti. Strpljenje su dobili, ali “prolazno vrijeme” i dosadašnji učinak nisu im saveznici.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. rujan 2024 14:30