Damir Krajač/Cropix
ŠPANJOLSKI NOVINARI

'Dinamo nam ne privlači pozornost. Znamo za nerede '90, Sammira i nasilne Boyse'

U ovom trenutku španjolski novinari Dinamo poznaju koliko i naši mediji bilo koju azerbajdžansku ili uzbekistansku momčad koja zaluta u pretkola nekog euro natjecanja
Piše: Maja RadmanObjavljeno: 14. rujan 2011. 12:47

Gostovanje Reala u Zagrebu dobra nam je prilika da konstatiramo nekoliko činjenica. Prvo, da sve osim Lige prvaka i utakmice prije polufinala Kupa Uefa u Španjolskoj gotovo da ne plijene nikakvo veće zanimanje. Mogli bismo pokuditi Španjolce da su sportski neobrazovani, ali s obzirom na vrhunske sportske rezultate i uspjehe u najrazličitijim disciplinama mogu si to i priuštiti. Druga je konstatacija da Dinamo izvan Hrvatske ne kotira nikako. Ne kažemo to za kompetentna okruženja. Nikome ne pada na pamet vjerovati da Mourinho našu momčad ne pozna u dlaku i da se nije perfekcionistički pripremio za susret. To ne. Ali žalosno je vidjeti da čak ni mediji, čak ni poznavatelji međunarodnog nogometa u raznim redakcijama (a da ne spominjemo tek prosječnog građanina), ne znaju o Dinamu više od onoga čime se i sami ponosimo (Prosinečki, Šuker, Boban, Jarni, reprezentacija) ili ne ponosimo (incidenti, rat). U ovom trenutku španjolski novinari Dinamo poznaju koliko i naši mediji bilo koju azerbajdžansku, kirgizijsku ili uzbekistansku momčad koja zaluta u pretkola nekog europskog natjecanja.

Razgovarali smo s dva novinara koji će danas pratiti Real Madrid u Zagrebu. Jedan je Jose Luis Guerrero iz sportskog dnevnika As, drugi je Hugo Cerezo iz Marce.

- Dinamo nam ne privlači osobitu pozornost - počinje Jose Luis. - Godinama nije igrao u Ligi prvaka i nismo ga imali prilike gledati u susretima s europskim momčadima. Dinamovo ime češće vežemo s njegovom povijesnom dimenzijom. Sjećamo se da je igrao u sklopu bivše Jugoslavije, a i nismo nikad zaboravili utakmicu sa Zvezdom iz 1990. kad je došlo do nereda i kad je Boban obranio navijače napadom na policajca.

Kolega iz Asa pita je li u Zagrebu ostalo tragova rata i bombardiranja i nastavlja:

- Znamo da se radi o mladoj državi i da je ovo prvi put da Real igra službenu utakmicu protiv Dinama, iako je odigrao dvije prijateljske u 70-ima.

Cerezo zna za neke Dinamove igrače...

- Na sportskom planu poznati su nam Cufre, Sammir, koji je najopasniji, Kelava koji je pandan našem Casillasu, mlad, uspješan. Znamo i za Šimunića jer igra u reprezentaciji.

Kolega iz Asa priznaje...

- O današnjoj momčadi ne znamo gotovo ništa. Popratili smo derbi s Hajdukom u kojem je nekad igrao Kranjčar, igrač koji mi se osobno sviđa. Znam da je u Dinamu nekad igralo dosta hrvatskih reprezentativaca iz generacije '98, među njima Šuker, Prosinečki, Boban.

Kad govori o mogućem raspletu susreta u Zagrebu, Guerrero smatra da bi za Real sve osim pobjede bilo razočaranje.

- Vidjeli smo i sami koliko je truda koštalo da nadmaši Getafe, iako je razlika između te dvije momčadi duboka poput ponora. Znamo da je teško izboriti pobjede u europskim natjecanjima.

Obojica se pribojavaju ambijenta na stadionu, jer ne znaju da bojkot BBB-a i dalje vrijedi za europske utakmice. Cerezo, čija je Marca u ponedjeljak BBB-ima posvetila oveći osvrt, u kojem ih naziva jednom od najnasilnijih navijačkih skupina u Europi, izlaganje o Dinamu je i počeo s navijačima:

- Znam da će atmosfera biti užarena i da su navijači opasni.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. rujan 2024 15:44