Razvan Lupica / Mediafax Foto / Cropix
OSAKAĆENI RUMUNJI

DINAMO FAVORIT Petrolul ostao bez cijele obrane, na golu će biti potpuni anonimac

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 28. kolovoz 2014. 11:00

Bio je to gotovo povijesni trenutak, neočekivani poraz Steaue od Ceahlaula omogućila je Petrolulu da se pobjedom u Craiovi (2:0) nakon 42 godine nađe na vrhu ljestvice u tako "kasnoj" fazi prvenstva, nakon pet kola. Tada je na klupi kluba iz Ploiestija sjedio Ilie Oana, najveća trenerska legenda Petrolula, po kojemu se, uostalom, zove i stadion u tom rumunjskom gradu.

Jasno, mediji su počeli tepati treneru Razvanu Lucescuu da bi mogao postati novi Oana, a poziv mu je stigao i iz uglednog i velikog bukureštanskog Dinama. Ipak, ne za trenerski posao, već ga je aktualni trener Flavius Stoican izazvao na ovo sveprisutno zalijevanje ledenom vodom po glavi. Ne znamo je li pristao, ali jučer mu ledena voda sigurno nije trebala, prije - zašećerena.

Naime, prije puta za Zagreb saznao je da je ozljeda ramena koju je prvi vratar, Brazilac Pecanha, zaradio u Craiovi ozbiljnija nego što se mislilo i on neće biti na vratima u Maksimiru. Osim ako se nešto radikalno ne promijeni, čovjek čudom ne ozdravi, jer liječnici mu prognoziraju mjesec dana stanke. Dojam je da bi čak i Lucescu riskirao i stavio ga i takvoga na gol, kad bi rezultat prije početka bio egal, jer njegove su zamjene potpuni misterij.

Naime u prvoj je utakmici na klupi bio Mirel Bolboasa, koji još nema niti jedan prvoligaški nastup u karijeri, a druga je opcija, po svemu sudeći i bliža, Alberto Cobrea, koji je 25 utakmica branio u prvoj rumunjskoj ligi u dresovima Chiajna i Miovenija. Jasno, nijedan od njih nije branio u tako velikoj utakmici kao što je ova večerašnja. Nije ni to sve, Jean-Alain Fanchone, francuski lijevi bek, također je ozlijeđen i vrlo upitan za susret. A podsjetimo, u prvom je susretu crveni karton zaradio Geraldo Alves, pa će tako obrana, koja je po mnogima i najslabija točka momčadi, biti gotovo potpuno redizajnirana.

- Jasno da je to vrlo komplicirana situacija za nas, ali dok god imamo 10 ili jedan posto šanse, mi se nećemo predati - rekao je prije polaska za Zagreb Razvan Lucescu, dok je igrač Laurentiu Marinescu dodao: - Svi znamo da konačan rezultat prve utakmice nije odgovarao stanju na travnjaku, zaslužili smo više. Nada umire posljednja, istrčat ćemo puni samopouzdanja i vjere da možemo proći. Mi sad više nemamo što izgubiti, igrat ćemo bez pritiska, svjesni da je nogomet često vrlo nepredvidiv.

Hm, bio je to "copy-paste" izjava koje su davali Danci uoči uzvrata Dinama i Aalborga. Valjda "pila naopako" neće opet prepiliti Maksimir. A rumunjski mediji ispratili su momčad u misiju "čudo u Zagrebu", ističu da je Petrolulov napad u zadnjih 11 europskih susreta, prošle i ove sezone, zabio čak 24 gola, nijednom nije završio susret s nulom. Također, od pet gostovanja u tim utakmicama, tek su jednom Rumunji izgubili, 5:1 kod Swanseaja. Dakle oprez je svakako neophodan...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. rujan 2024 16:42