MAKSIMIRSKI DAN 'D'

Dinamo bez pravak na kiks: Prolaz Aalborga donosi euro jesen i najmanje 30 milijuna kn

Dinamo će financijski preživjeti i bez Lige prvaka - rekao je još na pripremama Zoran Mamić
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 06. kolovoz 2014. 12:14

Svjesni smo važnosti utakmice, prolaz nosi jesen u Europi! Tako započinje svaka najava uzvrata s Aalborgom, igrači, trener, svi u klubu tako razmišljaju. Dinamo je na “korak do”, pametnih, mudrih, koncentriranih 90 minuta, daleko od play-offa Lige prvaka. Koji jamči još osam europskih utakmica, mjesto u skupinama Europske lige i šansu da, ako Modri ne uđu među nogometnu elitu, uspiju prezimiti u Europi. Jasno, prolaskom Aalborga Liga prvaka postat će glavna želja, međutim, ono što će Modri dobiti večerašnjim uspjehom svakako su mir i vrijeme. Dva tjedna stanke do zadnjeg pretkola, Zoran Mamić moći će iskoristiti za dodatno uigravanje momčadi, bez tolikog pritiska koji mu je dosad bio za vratom. Ipak će se lakše disati, Dinamo će ispuniti dio očekivanja.

No, osim mira i vremena, toliko potrebnih za daljni napredak, na stolu je već i dosta ozbiljan novac. Plasman u play-off garantira 2,1 milijuna eura nagrade, s time da i igranje u skupinama Europske lige donosi i još 1,3 milijuna eura. Dakle, prolazak Aalborga u Dinamovu blagajnu, dobro ispražnjenu u ovom prijelaznom roku, ubacit će 3,4 milijuna eura. Uz sve ono zarađeno kroz pretkola i plus ponešto od TV prava i ulaznica, Modri bi dosegnuli najmanje četiri milijuna eura. Za neke klubove to je čitavo bogatstvo, nekima i spas, Dinamo to više nije novac koji mu donijeti miran san i zalihu za godine koje dolaze, jer, samo u ovom ljetnom “mercatu” Modri su potrošili desetak milijuna. Međutim, svakako je dobar novac, definitivno bolji od onoga koji bi dobili da u Europsku ligu uđu kroz “repesaž” ili da uopće ne izbore natjecanje po skupinama.

- Dinamo će financijski preživjeti i bez Lige prvaka - rekao je još na pripremama Zoran Mamić, a u Danskoj nam je to potvrdio i Zdravko Mamić.

- Imamo financijske zalihe da možemo živjeti i bez toga da ove sezone izborimo Ligu prvaka. Ali, mi želimo rezultat, mi bismo htjeli odmah ove sezone dosegnuti to natjecanje - rekao nam je Zdravko Mamić.

Financijski možda ne bi bio “smak svijeta”, ali dojam uspješnosti sigurno bi bio drugačiji s prolaskom i ispadanjem od Aalborga. Nije isto ući ni u Europsku ligu kroz kvalifikacije tog natjecanja, ili uz poraz u play-offu Lige prvaka.

PLES MILIJUNA

3,4 milijuna eura donio bi Dinamu prolazak Aalborga. Svi klubovi u play-offu Lige prvaka dobivaju 2,1 milijun, a svi koji uđu u Europsku ligu još 1,3. Dinamo bi ovim prolaskom ‘ubio obje muhe’.

10,7 milijuna eura Plavi bi minimalno zaradili ulaskom u Ligu prvaka. Već spomenuti 2,1 milijun prolaskom u play-off, plus 8,6 milijuna ulaskom u skupinu Lige prvaka

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. rujan 2024 12:32