Damir Krajac / CROPIX
NOGOMETNA MOČVARA

Derbi otkazan: Hajduk nije htio igrati bez prisutnosti Torcide!

Policija je na svoje 'crne liste' stavila i splitske navijače, a Hajduk je u znak protesta odbio izaći na travnjak. Nogometna lakrdija u Hrvatskoj je dobila svoj nastavak
Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 22. studeni 2014. 14:23

Hrvatski nogometni cirkus dobio je svoje novo poglavlje. Derbi Dinama i Hajduka nije odigran jer su igrači Hajduka odbili izaći na travnjak Maksimira. Službeno se nisu oglasili, ali evidentno je kako su podlegli pritisku Torcide čiji predstavnici s 'crne liste' nisu smjeli ući na Maksimir. Proradili su mobiteli i navijači su sugerirali (čitaj naredili) igračima Hajduka da ne izlaze na travnjak Maksimira a što su ovi bespogovorno prihvatili.

I dok delegacija Hajduka nije bila voljna komentirati sve ono što se u subotu događalo na Maksimiru, u Dinamu tvrde kako klub nikome nije zabranio ulaz na stadion već da je to isključivo napravila policija.

- Poslali smo Hajduku i Torcidi dopis u kojima smo ih upoznali sa svim detaljima oko personaliziranih ulaznica. To je naša praksa od početka sezone i u skladu je sa Zakonom. Splitska policija nam je poslala popis na kojem se nalaze imena 92 osobe koje prema Zakonu o sprečavanju nereda ne mogu ući na stadion. Bezočna je laž kako je Dinamo sastavljao neke svoje popise - tvrdi Tomislav Svetina koji je potom opisao slijed događaja na Maksimiru.

- Navijačima Hajduka smo prodali 82 ulaznice do trenutka kada je na blagajnu stigao prvi s popisa osba koji ne mogao na stadion. Nakon što mu je Dinamo odbio prodati ulaznicu, a što smo morali napraviti jer bi u suprotnom bili kažnjeni, stiže naredba Torcide da se ne ide na stadion.

Odmah po saznanju da njihovi navijači imaju problema s ulaskom na stadion, vodstvo Hajduka potražilo je delegata utakmice. Lino Roša iz Vodnjana potvrdio je tu informaciju i naveo kako su Ljubo Pavasović-Visković i Marin Brbić tražili odgodu utakmice za sat vremena kako bi njihovi navijači došli na tribine.

- Rekao sam da moram provoditi propozicije natjecanja u kojima ne postoji opcija odgode zbog tih razloga i da se utakmica mora odigrati. Oni su se bespogovorno ustali sa stola i izašli iz prostorije - tvrdi delegat Lino Roša koji nije htio o eventualnim sankcijama Hajduku jer to nije u njegovoj domeni.

- Na meni je da napišem izvještaj i svoja opažanja - kazao je Roša.

Taj će izvještaj ići na stol Josipa Breznog, povjerenika za natjecanje HNL koji je bio decidiran.

- Moram pričekati izvještaj ali prema onome što su mi usmeno prenijeli delegat i glavni sudac, utakmica će se registrirati 3-0 za Dinamo. To je ono što se tiče natjecateljskog dijela. Onaj disciplinski tek treba vidjeti a pitanje je i TV prava ‡ bio je kratak Brezni.

Naposljetku, tu je i pitanje nastale štete. Dinamo je organizirao utakmicu u skladu s propisima te ima pravo na naknadu financijske štete.

- Nema dvojbe kako ćemo napraviti spisak troškova, tužiti Hajduk i naplatiti se od njih - kazao je Tomislav Svetina.

TIJEK DOGAĐANJA

16:20 - Torcida večeras sprema doček nogometašima Hajduka, a klub je najavio da će otvoriti jednu tribinu na Poljudu. Dolazak momčadi u Split se očekuje se u 20 sati.

16:00 - Na web stranici GNK Dinama poručeno je navijačima da povrat novca od ulaznica koje su kupili za veliki derbi mogu dobiti na Dinamovu Ticket pointu.

15:55 - Iz Hajduka su poručili da će se priopćenjem oglasiti tek sutra!

15:50 - Josip Brezni, povjernik za natjecanje Prve HNL, kaže da bi po informacijama koje je dobio od suca i delegata, dakle da je Hajduk odbio igrati, utakmica trebala biti registrirana 3-0 za Dinamo.

15:45 - Ante Majić, član NO Hajduka izjavo je da se klub solidarizirao s navijačima i da je ovo najmanje što su mogli učiniti...

15:35 - Momčad Hajduka trebala bi se vratiti u Split oko 20:00 sati. Navodno će za igrače biti organiziran doček navijača!

15.28 - U Dinamu su jasno poručili da oni ni slagali nikakve 'crne liste' na kojima su bili navijači Hajduka! Dakle, njima je policija zabranila ulaz. "Do danas mi smo prodali samo 100 ulaznica za južnu tribinu i baš nitko nije bio na crnim listama', poručili su iz zagrebačkog kluba.

15.20 - Ispod južne tribine susreli smo Marina Brbića. Što je predsjednik Bijelih rekao o novonastaloj situaciji pročitajte OVDJE.

15.10 - Nogometaši Hajduka odlaze sa stadiona!

15.05 - Hajduk je na svojim službenim stranicama objavio da se derbi neće igrati!

15.00 - Nadrealne scene na Maksimiru. Igrači Dinama su izašli na teren, rukuju se sa sucima, a hajdukovaca nema nigdje. Sudac Vučemilović će ih čekati 15 minuta, a ako se Bijeli ne pojave, utakmica se neće ni igrati.

14.45 - Maksimirski stadion je otužno prazan...

14.40 - Oko 1.000 torcidaša ispod južne tribine polako ulazi u svoja vozila i pokušavaju napustiti Borongaj. Ona druga, puno većina skupina, je trenutačno kod Sveučilišne bolnice na Lučkom i oni se lagano pripremaju za povratak u Dalmaciju.

14.30 - Nogometaši Hajduka solidarizirali su se sa svojim navijačima i na teren će izaći s 15 minuta zakašnjenja.

14.20 - Nemaju samo torcidaši problema... Javili su nam se i navijači Dinama koji su nam rekli da ne smiju ući na stadion, ali njihov grijeh nije odlazak na utakmicu protiv Osijeka prije mjesec dana, već ogled protiv Šerifa prošlog ljeta! Tada je policija ispraznila cijeli je dio sjeverne tribine zbog vrijeđanja Zdravka Mamića

14.15 - Kako stvari sada stoje, na tribinama Maksimira neće biti ni Torcide. Naime, policija je na svoje 'crne liste' stavila i 50-ak torcidaša (koji nisu prije evidentirani), a ostatak grupe se solidarizirao s kažnjenima i ne želi prisustovati utakmici.

Veliki je interes među navijačima Hajduka za subotnji derbi s Dinamom. Prema posljednjim informacijama, najmanje 2 tisuće pripadnika Torcide stiglo je u Zagreb kako bi bodrili svoju momčad.

Kako ne bi došlo do izgreda i nemilih scena na stadionu ili oko njega, stotine policajaca su dočekali navijače već na naplatnim kućicama u Lučkom, a pomno motre na njih i na ulicama Zagreba.

Jedan izgred već se dogodio i to sinoć kada je skupina huligana provalila u dom "Stjepan Radić" u Zagrebu i napala dalmatinske studente.

Kako izgleda to 'opsadno' stanje u glavnom gradu, pogledajte u fotogaleriji.





Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 10:54