Ivan Klindić / CROPIX
VELIKO SLAVLJE LOKOSA

Dalmatinci nemoćni na snijegu: Kramarić u 95. minuti srušio Split, pobjedio i Ćiro

Nogometaši Lokomotive sa 3-2 pobijedili su Split i tako se izjednačili s Hajdukom na drugom mjestu ljestvice. S druge strane, Zagreb je slavio protiv Zadra s 2-1
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 22. veljača 2013. 17:41

ZAGREB - ZADAR 2:1 (Medić 40', Abudrahimi 45' / Heister 27')

Zagreb je u utakmici sezone, u gotovo neregularnim uvjetima, 'pokazao zube', te preokretom stigao do vrijedne pobjede. Pjesnici su ovom pobjedom dohvatili izravne konkurente u borbi za ostanak u Prvoj HNL.

Derbi začelja po teškom, snježnom i prohladnom vremenu u Kranjčevićevoj su odigrali Zagreb i Zadar. U ogledu dva utopljenika, u 'derbiju' začelja, bodovi su vrijedili dvostruko. Zagreb je u utakmici sezone, u gotovo neregularnim uvjetima, 'pokazao zube', te preokretom stigao do vrijedne pobjede. Pjesnici su ovom pobjedom dohvatili izravne konkurente u borbi za ostanak u Prvoj HNL.

Iskusni Ćiro Blažević iznenadio je postavljanjem mladoga Dominika Kovačića u početni sastav (na zahtjevno mjesto korektora vezne linije), dok je gostujući strateg Ferdo Milin iznenađujuće na klupi ostavio veznjaka Šimu Gržana. Zadrani su se u Zagrebu postavili oprezno, s isturenim Pericom iza kojega je nadirao Mršić...

Već u početnim minutama (čak i sekundama) Pjesnici su mogli do vodstva. Šovšić se sjurio po desnoj strani, povratnom loptom u srcu kaznenog prostora gostiju tražio je Štroka, no prizemni udarac sjajnom je reakcijom obranio Gluić.

Hrvoje Štrok bio je ključna figura sjajne akcije zagrebaša u 12. minuti. Medić je dubinski na lijevoj strani uposlio Šovšića, a playmaker Pjesnika loptu iz prve produljio je za Štroka. Činilo se da će Pjesnici povesti, no u mat-situaciji iza Štroka se ukazao Begonja, koji je pravovremenom reakcijom raščistio situaciju pred svojim vratima.

Zadrani su većinom prijetili dalekometnim pokušajima (Mršić, Jerbić i Bilaver), što je po skliskom i snježnom terenu moglo predstavljati opasnost za Dominika Livakovića. No, Livaković je ipak bio vrlo siguran te je mirnim reakcijama ulijevao sigurnost svojoj momčadi. Ali samo do 28. minute...

Zadrani su pleli kroz sredinu, Banović je loptu na lijevoj strani produljio do Heistera, a njemački internacionalac prizemnim je udarcem s ruba kaznenog prostora matirao Livakovića. Heister je precizno pogodio suprotni kut, pa je Livaković bio nemoćan.

Zagreb je do izjednačenja stigao u 40. minuti. Nadarević se, igrom slučaja, našao u gostujućem šesnaestercu te povratnom loptom pronašao Medića. Zagrebov napadač prvo je 'okrenuo' Sarića, a onda mirno pogodio za zasluženih 1:1.

Zagrebaše je u sudačkoj nadoknadi od novog rezultatskog hendikepa spasio Livaković koji je čudesnom reakcijom obranio opasan pokušaj Banovića. A kazna je stigla u idućem napadu...

Jurendić je probio desnu stranu, zavrnuo loptu u peterac gdje Abdurahimi neometan pogađa za vodstvo Zagreba...

Utakmica je u drugom dijelu došla do granice neregularnosti. Travnjak potpuno prekriven snijegom, slabo vidljive poprečne linije predstavljalo je veliki problem kako za igrače, tako i za malobrojne i promrzle gledatelje. Sudac Strukan prekinuo je dvoboj u 76. minuti kako bi se još jednom (prvi puta na poluvremenu) počistile linije te označile crvenom bojom.

Zadar je od 46. minute krenuo na sve ili ništa, ofenzivnim pristupom igrači Ferde Milina pokušali su dohvatiti željeni bod ali u tome nisu uspjeli.

Zagreb (3-4-1-2): Livaković – Kolinger, Nadarević, Graf – Jurendić, Djengoue, Štrok, Bevab – Šovšić – Abdurahimi, Medić.

Zadar 3-5-2: Gluić - Ljubović, Jerbić, Prahić - Bilaver, Banović, Begonja, Mršić, Heister - Ivančić, Perica

LOKOMOTIVA - SPLIT 3:2 (Puljić 28', Antolić 84', Kramarić 90+5' / Križanac 35', 82')

Nebo se baš i nije smilovalo igračima Lokomotive i Splita. Snijeg je u Zagrebu počeo padati još u četvrtak, no na dan dvoboja još je pojačao intenzitet pa je ZG-ST uvertira za veliki nedjeljni derbi na Poljudu odigran pod potpuno bijelom kulisom. Bio je to dvoboj u kojem su pobjedniku tri boda donosila bodovno izjednačenje s Hajdukom i cementiranje trećeg mjesta na ljestvici. U snježnim, nenogometnim uvjetima, to je uspjelo Lokomotivi golom u petoj minuti sudačke nadoknade! Fantastični dvoboj prepun preokreta, snježni sudar za pamćenje.

Travnjak je bio u vrlo dobrom stanju s obzirom na uvjete, kako se ne bi dodatno istrošio igrači su zagrijavanje odradili na pomoćnom igralištu. Plavo-bijeli i Crveni ionako se muče s dovođenjem gledatelja na svoje utakmice, a zimski uvjeti još su povećali njihov problem u tom segmentu. Na zapadnoj tribini Maksimira pedesetak ljudi, među kojima i desetak Splićana, koji su promrzlost liječili pjesmom.

Lokomotiva je bolje otvorila dvoboj i opasno zaprijetila već u petoj minuti. Dinko Trebotić je izveo udarac iz kuta, a Tomislav Barbarić skočio najviše i zapucao glavom. Andrija Vuković bio je spreman, atraktivnom intervencijom izbio je loptu koja je išla pod gredu i izbacio je u novi korner. Desetak minuta kasnije sjajna lopta Aljoše Vojnovića za Ante Rebića, koji se sjurio prema vratima, ali se potom malo zapetljao i prilika je propala. U 23. minuti prvi pokušaj prvog strijelca lige Andreja Kramarića, čiji je udarac iskosa s desetak metara otišao pokraj vrata. U 29. tek prvi udarac Splita prema vratima, izvana je tukao Zajko Zeba, bezopasno, ni blizu okvira.

Nije to bio nogometni spektakl, teško ga je bilo i za očekivati s obzirom na vremenske prilike, no igralo se uistinu dobro, kvalitetno, u početnih pola sata posebno u defenzivnom dijelu. Split je polako počeo dominirati, stiskati svog domaćina i onda - primio pogodak. U 32. minuti Goran Zakarić je izveo korner, a Tomislav Puljić nadskočio imenjaka Glumca i glavom silovito zatresao mrežu. Samo tri minute kasnije Split je izjednačio. Slobodni udarac s trideset metara iskosa izveo je Mirko Hrgović, Puljić je zaspao i na nekoliko metara samog ostavio Ivicu Križanca, koji je iz blizine lako poentirao glavom.

Dva prekida, dvije neodlučnije reakcije obrane i 1:1. U 40. je nakon Kramarićeva prodora Zakarić tukao iz izgledne pozicije, no Vuković je obranio. Potom je pomoćni sudac Berger oštetio Lokose jer je digao zastavicu zbog zaleđa u kojem Kramarić nije bio. Nije to bila super-izgledna situacija, ali tko zna u što se akcija mogla razviti.

Snijegu nije palo napamet prestati padati, dapače, još je pojačao. Trava se u nastavku više uopće nije vidjela, a općenito je vidljivost u Maksimiru bila ne-vidljivost. Uvjeti su se približili potpuno nemogućima za igru, ali momcima na travnjaku to je samo dalo dodatni poticaj. Posljednjih pola sata bilo je fantastično.

U 62. minuti fantastična šansa za Lokomotivu. Domagoj Antolić je prošao po lijevoj strani i ubacio, a Puljić je ostao oči u oči s Vukovićem. Ogromna prilika i velika obrana Vukovića koji je opet spasio vrata svoje momčadi. I u 71. minuti bljesak Lokosa. Križanac je loše procijenio loptu i Antolić je ušao u šesnaesterac, ali i tukao premlako za Vukovića. Dvije minute kasnije novi protuudar Lokosa i nova velika prilika. Antolić je povukao, odigrao idealno u sredinu za Kramarića, koji je prevario Vukovića i pucao prema, činilo se, praznim vratima. No odnekud se pred njima stvorio Hrgović i pred gol-crtom uspio zaustaviti loptu. I onda je stigla kazna...

Prvo je u 79. Ivan Baraban izveo fantastičnu akciju i odigrao dvostruko dodavanje s Vojnovićem, pa s desetak metara iz sjajne pozicije tukao pokraj vrata. Potom, tri minute kasnije, i drugi gol Splita. Korner Hrgovića, Glumac prenosi glavom na drugu vratnicu i Križanac ponovno neometan pogađa iz blizine. Nije taj pogodak bio pobjedonosni, samo dvije minute kasnije lopta se odbija do Antolića na 18 metara, a probuđeni Antolić savršeno cilja i pogađa drugi kut za konačnih 2:2. Nije tu bio kraj, korner u petoj minuti nadoknade, Maleš puca, Kramarić iz blizine šalje loptu u mrežu.

Split (4-3-3): Vuković – Marčić, Križanac, Glumac, Hrgović – Zeba, Brlečić, Radotić – Belle, Vojnović, Rebić.

Lokomotiva (4-1-4-1): Picak - Puljić, Barbarić, Mesarić, Musa - Maleš - Boras, Trebotić, Antolić, Bručić - Kramarić

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 12:40