MODRI U DEŽELI

Čačić: Nisam arogantan, ali bolji smo od Maribora. Milanič: Ne smijemo biti pasivni

Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 27. kolovoz 2012. 17:56

Negdje oko 11 sati Mile Bilić okrenuo je ključ “svojeg busa” i via dežela. Modru karavanu poveo je put Slovenije i Lige prvaka. Put je to popločen milijunima eura Michela Platinija, staza prema europskom renomeu i eliti koja ga čeka...

Iz Maksimira mogu izvoziti optimizam jer vremena kad su na izlete preko Bregane išli kao ovce na klanje daleko su iza ovog Dinama. Oni su u Mariboru favoriti za ulazak u Ligu prvaka i domaćini će se morati vraški potruditi kako bi ih spriječili u namjerama.

U prvoj utakmici Dinamo je pokazao klasu više od Maribora. Valjda neće stari nogometni klišej “lopta je okrugla” baš u Ljudskom vrtu skupljati svoje poene...

- Imamo kvalitetu, iskustvo ozbiljnog europskog nogometa i rezultat iz prve utakmice - nabrajao je adute Ante Čačić.

A Dinamo ima i tog Sammira, koji se konačno probudio iz zimskog sna i s loptom je opet na “ti”.

- I bez njega smo igrali dobro, ali činjenica je da Sammir oplemenjuje našu igru. To je igrač koji rješava utakmice. Sretan sam što se diže u formi - jasan je trener Dinama.

Ante Čačić će u Ljudskom vrtu voditi utakmicu karijere. Više od tri desetljeća trenerskog iskustva stat će u tih 90 minuta. U najelitnije nogometno natjecanje na svijetu “modre” su do sada odveli Zlatko Kranjčar, Osvaldo Ardilles i Kruno Jurčić. Je li Ante Čačić taj četvrti u nizu?

- Nisam arogantan i nemojte me krivo shvatiti, ali Dinamo je bolji od Maribora. Znam da neće biti lako, ali... Uostalom, prije prve sam utakmice govorio da u Sloveniju nećemo ići kao na izlet. U utorak navečer ulazimo kao da prve utakmice nije bilo. Kao da je ova jedina i eliminacijska.

Sviđa nam se takav stav, a vjetar u leđa Dinamu je maksimirski kapital od 2-1. Teško da neiskusna momčad Maribora može zanemariti osjećaj da su oni ti koji ganjaju rezultat.

- Imamo tu prednost, ali ne računamo na nju. Idemo zabiti gol, dva i ako to uspijemo, vjerujem da možemo u Ligu prvaka - jasan je strateg Dinama, koji se još jednom osvrnuo na zagrebački dvoboj u kojem je Dinamo mogao riješiti pitanje prolaska u Ligu prvaka već u prvih pola sata. Nažalost, nije...

- Gledao sam snimku i ponovno se uvjerio kako smo bolja momčad od Maribora. Dali smo sva tri gola na utakmici i imali dvije situacije. Maribor? Imali su tu opasnu situaciju od Berića i ono kada je Peko pogriješio. Sve ostalo bilo je u našim nogama. Draž nogometa je što semafor ponekad ne pokazuje činjenično stanje - zaključio je Ante Čačić.

A prije nego što se popeo u autobus i izdao zapovijed za pokret, trener Dinama bio je suočen s pitanjem što “ako”. Dakle, što ako ipak ne bude sve teklo po planu i ako se Dinamo iz dežele vrati praznih džepova?

- Katastrofa? Ne bi bila katastofa, ali da bi bilo šteta, to je činjenica.

Eto, nadamo se da nikada nećemo saznati.*

‘Protiv Dinama ne smijemo biti pasivni’



U Mariboru ništa ne prepuštaju slučaju. Uoči uzvratne utakmice na Ljudskom vrtu, trener Maribora Darko Milanič odveo je svoju momčad u karantenu. Doza mira itekako je dobrodošla za Mariborčane. Pritisak koji donosi odlučujuća utakmica za Ligu prvaka prevelik je za neiskusne igrače prvaka Slovenije.

- Rezultat iz prve utakmice nije dobar za nas. On nam ne dozovoljava da se u uzvratu postavimo pasivno - jasan je Milanič koji smatra kako za prolaz treba dozu odlučnosti u igri svojih nogometaša koji se moraju svojski potruditi kako bi eliminirali dobre strane Dinama.

Slovenske kolege najviše je zanimalo kako Milanič vidi istup Zdravka Mamića koji je izjavio kako će Maribor “pregaziti kao plitak potok”.

- To je normalna retorika pred ovakvu utakmicu, a koja ima za cilj dodatno mobilizirati igrače Dinama - jasan je Milanič.

Od Dinamovih nogometaša istaknuo je Sammira koji je “sjajan u fazi napada” i Milana Badelja. Dinamova “šestica” Zagrebu nije ga pretjerano zabrinula.

- Pa i mi smo odigrali odličnu utakmicu u Celju u kojoj smo mogli zabiti još gol, dva. No u utorak se igra sasvim neka druga utakmica - zaključio je trener Maribora.

Inače, Zlatko Zahovič je dao dodatan poticaj Tavaresu s kojim je produžio ugovor za pet godina.

- Želim da ovdje završi karijeru - kazao je sportski direktor Maribora.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 07:35