Tom Dubravec / CROPIX
HAJDUK NA SVE ILI NIŠTA

BUNKER NIJE OPCIJA Tudor se sprema napasti Dnjipro i pobijediti već u Kijevu!

Hajduku slažu kockice u njegovu korist kao što je to bio slučaj prije četiri godine
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 18. kolovoz 2014. 18:45

Jedan je šaljivdžija u nedjelju ujutro sreo Ivana Gudelja i reagirao u trenutku:

- Trebaš nam protiv Dnjipra!

Navijačima Hajduka odmah će biti jasno zašto. Ivan Gudelj odigrao je junačku partiju prije 29 godina u eliminaciji Dnjipra, zabio je oba pogotka u blatu Poljuda za pobjedu od 2:0 i plasman u četvrtfinale protiv Waregema. Inače, prva utakmica toga 3. kola Kupa UEFA-e igrala se u ledenim uvjetima u Krivom Rihu, Hajduk je i tamo pobijedio sa 1:0. Bila je to strašna, moćna momčad Hajduka koja je bila izvanredna za Europu, ali nije bila sposobna, prvenstveno zbog unutarnjih trzavica, osvojiti titulu prvaka Jugoslavije. To je jedan od većih misterija, kako je to Hajduk koji je imao Baku Sliškovića, Zlatka Vujovića, Gudelja i još niz drugih kvalitetnih igrača, uspio ostati bez naslova. No, da ne bi upali u zamku patetičnih prisjećanja, valja nama opet preko Dnjipra. S Gudeljom u mislima, naravno. Neka on posluži kao inspiracija igračima Igora Tudora .

Suparnik opet u krizi

Što bi Hajduk trebao napraviti da bi ostvario pozitivan rezultat u Kijevu? Prije svega treba naglasiti da imamo dojam kako se Hajduku slažu kockice u njegovu korist kao što je to bio slučaj prije četiri godine kad se u doigravanju za Europsku ligu izvuklo Unireu Urziceni, klub u raspadu. U redu, Dnjipro nije u raspadu, daleko od toga, ali nije ni u idealnoj situaciji. U kakvoj je bio, naprimjer, prije nego je došlo do oružanih sukoba u Ukrajini.

Ima toga još, prije svega činjenica da se igra u Kijevu, na Olimpijskom stadionu koji je praktički neutralan teren i Hajduk će moći igrati bez pritiska s tribina. Kao da, naprimjer, igra u Maksimiru protiv Dinama. Pardon, u posljednje vrijeme Hajduk uživa veću podršku u Maksimiru, jer Torcida je redovita, a Bad Blue Boysi i dalje bojkotiraju klub Zdravka Mamića.

Posljednje vijesti iz Ukrajine sugeriraju da će Dnjipro igrati u prvoj utakmici bez dva najvažnija igrača, Konopljanke i Matheusa, pa bez obzira na širinu kadra, trener Miron Markevič to mora osjetiti. Dodajmo još da je Dnjipru Europska liga utješno natjecanje, njima je cilj bio plasman u Ligu prvaka, a zapeli su na Kopenhagenu koji čak nije danski prvak.

I što bi onda Hajduk trebao napraviti da bi se iz Kijeva vratio s pozitivnim rezultatom i pritom napunio Poljud do vrha? Najjednostavnije je reći da moraju zaboraviti s kim igraju i ponašati se kao i do sada u kolovozu. Naime, Hajduk je zaigrao kao preporođen u ovom mjesecu, četiri utakmice i četiri pobjede uz fantastičnu gol-razliku od 16:2. Momčad je u briljantnoj formi, lako ulazi u prilike i ima prosjek od četiri pogotka u kolovozu. Niz je igrača koji su u top formi, ne znaš od koga početi, pa nećemo ni mi. Obično se kaže da je cijela momčad u formi i da nema slabe točke, karike koja u lancu prva popušta.

Markevič krivo misli

Markevič, iskusni trener Dnjipra kojemu je ovo deveti klub u karijeri (samo Karpate je vodio četiri puta, više od 500 utakmica u prvoj ligi) i uz to je vodio reprezentaciju U-21, još nije proučio Hajduka.

- Nadam se da naš protivnik neće igrati bunker.

To je izjava Markeviča koja otkriva da se još nije upoznao s radom Igora Tudora. Onoga dana kad se Tudor odluči za bunker, umjesto za igru, to će značiti da nogomet više nema smisla. Možda pretjerujemo, ali to je istina. Hajduk će, prema napucima svoga trenera, u Kijevu nastojati nametnuti se Dnjipru, nastojat će pobijediti i već u prvoj utakmici riješiti pitanje prolaza u skupinu Europske lige. Ako vam ne izgleda realno, razmislite još jednom. Sjetite se njegova govora po povratku iz Karagandija, sigurnosti s kojom je poručio da će se eliminirati Šahtjor. Hajduk je u naletu i neće ga ni Dnjipro uplašiti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 05:32