RONALD GORSIC Cropix
SJAJAN NASTUP

Bronca za Hrvatsku na Svjetskom kupu: Anamaria Govorčinović uzela medalju i plasirala se u novo finale

Druga hrvatska predstavnica Vanesa Tot ubilježila je 6. mjesto u finalu na 200 metara
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 27. svibanj 2023. 17:03

Imamo samo dvije, ali dvije sjajne. Hrvatske olimpijke u kajaku i kanuu na mirnim vodama, kajakašica Anamaria Govorčinović i kanuistica Vanesa Tot s drugog Svjetskog kupa u Poljskoj vratit će se najmanje s jednom medaljom i A finalima u sve četiri discipline u kojima nastupaju. Dva finala su odradile u subotu, a još dva ih čekaju u nedjelju.

Anamaria Govorčinović je subotnji dio natjecanja u kojem je tri puta morala na start odradila za maksimalnu ocjenu - osvojila je broncu u utrci kajaka jednosjeda na 200 metara i potom se pobjedom u svojoj skupini plasirala u A finale olimpijske discipline na 500 metara.

Govorčinović je dan otvorila nastupom u polufinalu na 200 metara u kojem je bila druga u svojoj skupini iza Slovenke Špele Janić. Naša kajakašica je imala vrijeme 44.44, odnosno 55 stotinki sporije od Janić (43.89).

Dva sata kasnije veslala je u A finalu u kojem je bila treća iza Poljakinje Katarzyne Kolodziejczyk i Dankinje Frederikke Matthiesen.

Govorčinović je u A finalu ove discipline bila i na prvom Svjetskom kupu u Szegedu gdje je bila najjača moguća konkurencija. U Mađarskoj je bila sedma, sad na postolju, a oba puta je drugo mjesto osvojila Dankinja Matthiesen. Oba puta je i pobijedila Poljakinja, samo što je to u Szegedu bila Dominika Putto, a sad u Poznanju Kolodziejczyk.

Poslijepodne je naša kajakašica imala i polufinalnu utrku u olimpijskoj disciplini na 500 metara i ponovo je posao odradila bez greške. Pobijedila je u svojoj skupini s vremenom 2:00.36, a zanimljivo je da je drugoplasirana bila Šveđanka Melina Andersson (+0.74) s kojom je bila u istoj polufinalnoj skupini i u Szegedu. Tamo je Šveđanka iskoristila nastup u stazi zaštićenijoj od vjetra, prošla u A finale uz Lisu Carrington i Njemicu Jule Hake, dok je Govorčinović bila četvrta i veslala u B finalu.

A finale na "petstotici" je u nedjelju 11.13, a suparnice Govorčinović su dvije Šveđanke, Stensils i spomenuta Andersson, Ukrajinka Povh, koja je veslala u njezinoj polufinalnoj skupini, Dankinja Jorgensen, Portugalka Portela, Njemica Jagsch, Čehinja Paloudova i Kineskinja Li.

Kod Vanese Tot je kraća dionica olimpijska (200 m) i u subotu je nastup u A finalu završila na 6. mjestu. Zlato je osvojila Ukrajinka Liudmyla Luzan, brončana u ovoj disciplini na Igrama u Tokiju. Srebro je pripalo Kineskinji Wenjun Lin, a bronca njezinoj sunarodnjakinji Changwen Shuai. Obje Kineskinja veslale su u A finalu na prvom Svjetskom kupu u Szegedu gdje su bile četvrta, odnosno sedma.

Vanesa je u Szegedu veslala u B finalu u kojem je bila četvrta, odnosno ukupno 13., a u Mađarskoj su ju samo četiri stotinke dijelile od A finala. U ovom A finalu bilo je nekoliko djevojaka s kojima je u Szegedu bila u B finalu pa su se primjerice između medaljašica i nje smjestile Poljakinja Dorota Borowska, koja je Mađarskoj bila pobjednica tog B finala, odnosno ukupno deseta i Mađarica Virag Balla, koja je tamo bila druga u B finalu, odnosno ukupno deseta.

Našu kanuisticu u nedjelju (11.04) još čeka finale na 500 metara u koje se plasirala izravno pobjedom u svojoj kvalifikacijskoj skupini u petak. Pobjednica druge skupine bila je Liudmyla Luzan, a u finalu su još dvije Njemice - Loske i Bielicke, dvije Poljakinje - Mendelska i Dorozinska, Čehinja Malikova, Mađarica Kisbani Uzbekistanka Fayzieva.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. svibanj 2024 20:10