Davor Zunic / CROPIX
RIJEČANI U MOLDAVIJI

Brezovec: 'Ne smijemo se povući i čekati, ako prvi zabijemo srezat ćemo im krila'

Piše: Luka BenčićObjavljeno: 27. kolovoz 2014. 17:42

U srijedu, nešto prije osam ujutro krenuli su nogometaši Rijeke s Kantride prema aerodromu na Krku, a potom sat vremena kasnije avionom put Moldavije. Prevalili su 1500 kilometara, oko dva sata leta, zatim još 80-ak kilometara autobusom, i to s policijskom pratnjom pod “rotirkama” od aerodroma u Kišinjevu do Tiraspola, glavnog grada autonomne oblasti, odnosno nepriznate republike Transistrije. Sklanjali su im se s puta automobili, kamioni i autobusi. U četvrtak u 19 sati protiv Šerifa igraju uzvratnu utakmicu play-offa Europske lige.

- Imamo dobar rezultat i moramo nastaviti tamo gdje smo stali u Rijeci, biti agresivniji, koncentriraniji pa mislim da onda rezultat neće izostati - rekao je Ivan Vargić nakon slijetanja.

Pred igračima su velika očekivanja, ponavljanje Stuttgarta i prolaz u Europsku ligu drugu godinu zaredom, a u Moldaviju su stigli s kapitalom pobjede na Kantridi i neprimljenog gola na domaćem terenu. Isto tako, valja spomenuti da je s prekidanjem niza od 16 pobjeda (nedjeljni poraz od Lokomotive) s Rijekinih nogometaša u neku ruku skinut pritisak, a s time se, iako nije bio zadovoljan igrom i kasnije je oštro kritizirao pojedince, složio i Matjaž Kek, kazavši nakon utakmice, možda pomalo brzopleto, da je sretan zbog poraza.

Iako je za Rijeku u Moldaviji dovoljno da ne primi pogodak, a ukoliko ga uspiju postići prolaz bi im osigurao čak i minimalni poraz, poznavajući Kekov pristup, Riječani se u Tiraspolu sigurno neće braniti. Potvrdio je to i Josip Brezovac uoči puta.

- Mislim da moramo tražiti pogodak i igrati kao što smo i do sada igrali u svim utakmicama. Tako će nam biti lakše, ne možemo se povući na našu polovicu i čekati 90 minuta što će se dogoditi. Ako postignemo pogodak prvi, srezat ćemo im krila i imati ugodnu prednost. Imamo svoju igru na kojoj ćemo inzistirati - izjavio je za Radio Rijeku.

U Tiraspolu se neće moći braniti ni ekipa Zorana Zekića čiji je tvrdi bunker na Kantridi u 86. minuti uspio probiti Leovac. Zekić je, valja spomenuti, igrao u Rijekinom dresu u sezoni 2005./2006., a momčad koju sada vodi pokazala se kao iznimno opasan i zahtjevan protivnik pa ne treba sumnjati da Riječane očekuje teška i napeta utakmica. No, Šerifova napadačka igra Riječanima bi mogla omogućiti puno lakšu transformaciju prema naprijed, u čemu su se već odlično ispraksirali.

Uzvratnu utakmicu u Moldaviji sudit će 39-godišnji portugalski sudac Manuel De Sousa. Kek i ekipa i u Tiraspolu mogu očekivati podršku s tribina. Jedan dio navijača već je automobilima krenuo put Moldavije, a dio ih dolazi avionom pa se očekuje da će utakmicu prisustvovati 100 do 150 pripadnika Armade.

U gradu na Rječini, inače, i ove godine vlada nogometna euforija i valja spomenuti da se broj članova NK Rijeka u samo godinu dana udeseterostručio - od lanjskih 199, s krajem ovogodišnjeg kolovoza popeo se na 2415. Na prve tri ovogodišnje europske utakmice (Ferencvaros, Vikingur, Šerif) na Kantridi bilo je gotovo 25 tisuća gledatelja, još toliko na tri utakmice HNL-a i Superkup (Dinamo, Hajduk, Slaven Belupo). Javno gledanje Šerifa protiv Rijeke organizirano je na Gatu Karoline Riječke, a kasnije, u slučaju pobjede, i zabava. Utakmicu će uživo prenositi četvrti program HTV-a.

Rijeka (4-4-2): Vargić - Tomečak, Lešković, Samardžić, Leovac - Kvržić, Jajalo, Brezovec, Jugović - Jahović, Kramarić

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 11:26