KORAK DO LIVERPOOLA

Branič Vatrenih ispisuje povijest: Lovren u TOP 11 najskupljih stopera ikad!

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 27. srpanj 2014. 00:04

Ovog ljeta Liverpool je došao do brojke od 98,5 milijuna eura odštete za nove igrače. S tim je iznosom, koji će još narasti, Brendan Rodgers ušao u povijest. Nijedan menadžer Redsa u povijesti nije potrošio veći novac na dolazne transfere. Dejan Lovren mu je peti transfer koji završava, drugi po visini odštete.

Rekorder je bivši Lovrenov suigrač iz Southamptona Adam Lallana, 26-godišnji engleski reprezentativni veznjak, koji je klub s Anfielda koštao 31 milijun eura. Isti novac kao i za Lovrena, dakle 25 milijuna eura, Liverpool je dao Benfici za 20-godišnje krilo iz Srbije Lazara Markovića.

Carroll nedostižan

Odšteta je u ovom prijelaznom roku plaćena za 20-godišnjeg veznjaka Emrea Cana (Bayer Leverkusen, 12 milijuna eura) te 32-godišnjeg napadača Rickieja Lamberta (Southampton, 5,5 milijuna eura).

Nakon što je Luisa Suareza prodao Barceloni za 81 milijun eura, Rodgers ne štedi. Puno je potrošio, iako nije doveo nijednog igrača iz najveće svjetske klase. No ima puno povjerenje čelnika i bira igrače u koje potpuno vjeruje. Tako će Lovrena učiniti petim najskupljim igračem kojeg je Liverpool ikada kupio.

Nedostižan je Andy Carroll iz siječnja 2011. godine. Menadžer Kenny Dalglish učinio je ga je britanskim rekorderom, kada je za njega Newcastleu platio 41 milijun eura. Za Redse je odigrao 58 utakmica i zabio 11 golova i pokazao se kao apsolutni promašaj. No tko može zamjeriti Dalglishu? U istom je mjesecu kupio još jednog napadača za kojeg je platio 26,5 milijuna eura.

Toliko je, naime, koštao dolazak Luisa Suareza iz Ajaxa. Sve što je izgubljeno na Carrollu, višestruko je vraćeno na Suarezu. Taj siječanj 2011. bio je vrlo zanimljiv na Anfieldu.

U noći kada je kupljen Carroll, Fernando Torres je prodan Chelseaju za 58,5 milijuna eura. Torres je drugi najveći Liverpoolov izlazni i ulazni transfer u povijesti. U ljeto 2007. Redsi su ga od Atletico Madrida kupili za 38 milijuna eura. Osim trojice napadača, od Lovrena je bio skuplji samo još Lallana.

Nije se štedilo

Što se defenzivaca tiče, ni na njima Liverpool u prošlosti nije štedio, ali nitko nije bio tako skup kao Lovren. Javier Mascherano može igrati stopera, no u Liverpoolu je uglavnom igrao u vezi. Za Argentinca je West Hamu plaćeno 22,5 milijuna eura. Iza su i desni bek Glen Johnson (20,5 milijuna eura iz Portsmoutha), stoper Mamadou Sakho (19 milijuna eura iz PSG-a)...

Usporedbe radi, Daniel Agger je Bröndbyju 2006. plaćen 8,76 milijuna eura, a Martin Škrtel dvije godine kasnije Zenitu 10 milijuna eura.

S cijenom od 25 milijuna eura jedanaesti najskuplji stoper

Liverpool je za Dejana Lovrena pristao platiti 20 milijuna funti, što je preračunato u eure 25 milijuna. Lovren tako postaje 11. najskuplji branič svih vremena. Rekorder je ovog ljeta postao David Luiz, za kojeg je PSG platio Chelseaju nešto manje od 50 milijuna eura. Parižani u top 4 imaju još dvojicu igrača, za Thiaga Silvu su Milanu platili 42, za Marquinhosa Romi 31,4 milijuna eura. Između pojačanja PSG-a ugurao se Rio Ferdinand, za kojeg je Manchester United još 2002. Leedsu platio 46 milijuna eura. Ispred Lovrena su još Nesta, Pepe, Ricardo Carvalho, Lescott, Sergio Ramos i Stam. Zanimljivo je da su Ferdinand i David Luiz prilikom još jednog transfera bili skuplji. Leeds je za Engleza West Hamu platio 26, Chelsea za Brazilca Benfici 27 milijuna eura.

1. David Luiz 49,5 mil. eura

iz Chelseaja u Paris SG

2. Rio Ferdinand 46,0 mil. eura

iz Leedsa u Man. United

3. Thiago Silva 42,0 mil. eura

iz Milana u Paris SG

4. Marquinhos 31,4 mil. eura

iz Rome u Paris SG

5. Alessandro Nesta 30,5 mil. eura

iz Lazija u Milan

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 21:30