Vlado Kos / Cropix
S KANTRIDE NA POLJUD

Braća Elvir i Trojan Maloku: 'Otišli smo u Hajduk jer tamo mladi dobivaju priliku’

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 29. rujan 2013. 21:15

Treba znati kad je pravi trenutak za velike poteze. Elvir Maloku i njegov godinu dana mlađi brat, 16-godišnji Trojan, ovoga su ljeta šokirali javnost prelaskom s Kantride na Poljud.

U vrijeme najjače Rijeke, u danima kada se na Kvarneru stvara veliki klub golemih ambicija, dva iznimno talentirana mlada igrača napustili su raj na Kantridi i odlučili se za Hajduk. Zašto su se odlučili na takav neobičan potez, objasnio je 17-godišnji Elvir kojeg je šira javnost već upoznala tijekom tri nastupa za seniorsku momčad Hajduka.

- Ja sam bio lokomotiva našeg prijelaza na Poljud - počeo je priču stariji brat Elvir. - Vidjeli smo da se mlađima daje prava prilika u Hajduku, da su ukupno bolji uvjeti. Igra se bolje, osjetili smo to u utakmicama dok smo još igrali za Rijeku. Ali najvažnije da se mladi u Hajduku mogu dokazati.

Strahovali ste da u Rijeci neće biti mjesta za vas mlade dok klub kupuje iskusne igrače?

- Rijeka ima novca, kupuje iskusnije, a mlade šalje na posudbe. To mi se nije dopalo.

Krenuli su tako braća Maloku obrnutim putem, jer otkada je Rijeka dobila privatnog ulagača, Kantrida je postala središte transfera. S Poljuda su prije godinu dana u Rijeku otišla dva hajdukovca ( Neretljak, Gabrić), ali očito ima i drukčijih primjera.

Posebno u mlađim kategorijama gdje novac zna biti i sporedna kategorija.

- Puno dobrih igrača je nestalo u tom procesu kupovine starijih. Zato smo izabrali Hajduk. Jer želimo igrati i napredovati, a novac će doći kao posljedica igara.

Zrelo razmišlja stariji Maloku i priznaje da je bilo interesa drugih klubova. Je li osim Hajduka interes pokazao i Dinamo?

- Bio je mali kontakt, ali ja sam poslije Rijeke navijao za Hajduk i tu nije bilo dvojbe.

Jesu li inozemni klubovi pokazali interes za vas?

- Bilo je zanimanja, prije svih u Italiji. Tjedan dana sam proveo u Juventusu. Prošle godine, sa 16 godina bio sam tjedan dana u Torinu. Mislio sam da ću trenirati s vršnjacima, međutim radio sam s prvom ekipom. S prvotimcima Juventusa. Rekli su mi da će me pratiti. Priznajem, bio sam oduševljen, ali nisam poletio radi Juventusa.

Kako vas je Hajduk uočio, gdje su vas Bijeli pronašli?

- Primijetio me Neno Pralija na jednoj utakmici. Potom su se javili preko prijatelja i sve je krenulo.

Rijeka je pokušala osporiti prijelaz u Hajduk, ali nemoćan je klub iz kojeg igrači odlaze, a pritom roditelji potpišu životno preseljenje kao razlog odlaska. Zato je naposljetku postignut dogovor Rijeke i Hajduka. Transfer je prošao bez repova, braća Maloku uredno su, registrirana stoga su od starta sezone bili na dispoziciji u Hajdukovu dresu.

Što ste dobili od Hajduka?

- Hajduk nije ponudio bogatstvo. Uvjeti stanovanja su korektni, a nogometno ćemo obojica napredovati. Ja sam u prvoj juniorskoj sezoni, a već imam tri nastupa za prvu momčad. Tome se ni u snu nisam nadao.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 14:23