MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix
OSJEČKI TRANSFERI

Bjelica nakon odlaska drugog najskupljeg igrača dovodi novog napadača? Prva zvijezda kluba sigurno ostaje

Osijek je na poslu zaradio 1,2 milijuna eura, a Bjelica radi novu križaljku za napad na vrh HNL-a
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 26. kolovoz 2021. 11:35

Antonio Mance napustio je Gradski vrt drugi put u posljednjih godinu dana. Iduću sezonu nosit će dres njemačkog drugoligaša Erzgebirgea Auea koji će po istjeku posudbe moći i otkupiti njegov ugovor. Odštetna klauzula, kako neslužbeno doznajemo, iznosi oko 1,2 milijuna eura, što je u rangu iznosa za kojeg je Osijek svojedobno i doveo Mancea.


- Malo se sve to odvilo iznenada, stigla je ta ponuda iz Njemačke i evo me sada ovdje. Nadam se da ću se brzo priviknuti na novi način rada i vrlo zahtjevnu ligu, a svakako mi je najvažnije izboriti se za mjesto u momčadi. S druge strane, nadam se da će Osijek u nastavku prvenstva ostvariti svoje ciljeve - kratko je kazao Mance na još jednom oproštaju od Gradskog vrta.

Sretni predsjednik

Hoće li to biti još jedno “doviđenja” ili definitivno “zbogom” igrača koji je za bijelo-plave odigrao 44 utakmice i zabio 12 golova znat će se za devet mjeseci kada se čelnici Erzgebirge Auea moraju odrediti hoće li isplatiti klauzulu.

image
Antonio Mance
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix


U njemačkom klubu kojeg je svojedobno kraće vrijeme trenirao Tomislav Stipić, a koji je prošlu sezonu završio kao 12. od 18. klubova u drugoligaškoj konkurenciji s 23 boda zaostatka za prvakom Bochumom, zadovoljni su dolaskom hrvatskog napadača.
- Jako sam sretan što smo uspjeli uvjeriti Antonija na dolazak u Aue. On je rasni napadač koji će nam definitivno pomoći. Čvrsto sam uvjeren u to - rekao je na promociji dojučerašnjeg bijelo-plavog predsjednik kluba Helge Leonhardt.
Trener Aleksej Špilevskij potvrdio je kako je Mance bio njegova velika želja.


- Antonio je bio na vrhu našeg užeg izbora zbog čega smo prezadovoljni što je sada ovdje i što je pojačao našu ofenzivu. On je kompletan napadač izražene tjelesne građe, snage i mentaliteta - kazao je Špilevskij.


Erzgebirge Aue, inače, nakon četiri odigrana kola još ne zna za pobjedu u 2. Bundesligi, zabilježili su tri remija (od kojih je najvrjedniji bio onaj na gostovanju kod Schalkea) te jedan poraz. Mance će u novom klubu postati najcjenjeniji napadač na tržištu (Transfermarkt ga procjenjuje na 800.000 eura), a među novim suigračima najpoznatija su dvojica reprezentativac Luksemburga, branič Dirk Carlson i vratar Tim Kips.

Zabio jedan

Erzgebirge Aue bit će već osmi klub u karijeri 26-godišnjeg napadača. Igrao je za Pomorac iz Kostrene, Istru, Domžale, Trenčin, Nantes prije nego što je u ljeto 2019. godine potpisao za Osijek u prvom milijunskom ulaznom transferu kluba iz Gradskog vrta. Bijelo-plavi su za njegov potpis obeštetili slovački klub sa 1,3 milijuna eura što je do kupovine Ramona Miereza prije nekoliko mjeseci bila i najveća isplaćena odšteta u povijesti kluba. Prvu i, pokazat će se kasnije, jedinu kompletnu sezonu među bijelo-plavima Mance je odigrao solidno (zabio je 11 golova i pet puta asistirao u 35 nastupa u svim natjecanjima), no svoj potencijal u Osijeku nikada do kraja nije ostvario. Godinu kasnije već je proslijeđen na posudbu u Puskas akademiju. Deset golova u 30 utakmica bio mu je učinak u mađarskom klubu.

Na početku sezone 2021./22. nastupio je u devet od deset utakmica Osijeka, u njih četiri bio starter, ali nije mu se “otvorilo”, zabio je tek jedan gol (u pobjedi protiv Dragovoljca). Istovremeno njegov je odlazak, trajan ili privremen, stalno “visio u zraku”. Još za vrijeme priprema u Svetom Martinu na Muri ta je opcija bila realna, no Nenad Bjelica odlučio je sačekati s odlukom o budućnosti napadača u svome kadru barem do kraja europskih kvalifikacija. Naposljetku se i dogodilo očekivano. Nijemci nisu bili jedini, ali su bili najuporniji, dugo vremena su pokušavali zgotoviti posao i uporno se vraćali sve dok nisu zadovoljili zahtjeve iz Gradskog vrta.


- Dosta dugo su insistirali na njemu, to već sigurno traje više od mjesec dana, ali nije njihova ponuda bila takva da bi je razmatrali. Međutim, posljednjih dana što se oko njihove ponude izdogađalo postalo je prihvatljivo i nama i igraču zbog čega smo se odlučili na taj korak - kazao je Nenad Bjelica.


Manceov odlazak definitivno sugerira barem jednu stvar - Ramon Mierez ostaje u Gradskom vrtu! Hoće li, međutim, odlazak nogometaša koji mu je bio alternativa i partner u napadu na početku sezone sugerirati iduće korake bijelo-plavih na transfer tržištu u finišu prijelaznog roka znat će se u idućih nekoliko dana. U klubu još uvijek razmatraju opcije, posegnuti prema pojačanjima ili se uzdati u postojeća napadačke rješenja, a odluka će se znati najkasnije do idućeg utorka u ponoć. Osijek je, naime, trenutno u napadu ostao na Mierezu, iskusnom Mihretu Topčagiću te Mirlindu Dakuu za kojeg također ne nedostaje interesa za posudbu, a oko čijeg statusa se trener Osijeka još uvijek “lomi”.

Daku je zadovoljio

- Mi intenzivno razgovaramo o tome treba li reagirati na tržištu ili jednostavno zadržati Mirlinda Dakua za kojeg ima jako puno upita za posudbu. Međutim, mi smo zadovoljni s njim kako radi i kako trenira, ali jednostavno nije dobio više šansi u ovom periodu zato što su u prvom planu bili Mierez i Mance. To ne znači kako neće dobiti svoje minute jer svojim radom na treninzima nas je zadovoljio. U idućih nekoliko dana ćemo odlučiti hoćemo li ići po nekog napadača ili ćemo zadržati Dakua uz Miereza, Topčagića i Bohara koji također može odigrati špicu - zaključio je Bjelica.


1,3 milijuna eura Osijek je platio njegov transfer iz slovačkog Trenčina prije dva ljeta
12 golova zabio je Mance u 44 utakmice za Bijelo-plave
8 klubova promijenio je Antonio Mance u karijeri

Osijek daje devetoricu reprezentativaca

Ukupno devet poziva u reprezentativne selekcije stiglo je posljednjih dana u Gradski vrt. Treninge za vrijeme reprezentativne stanke Nenad Bjelica odradit će bez nekolicine nogometaša koji će sudjelovati u kvalifikacijama za SP. Uz Milu Škorića i Iviciu Ivušića, koji su se našli na popisu Zlatka Dalića, u nacionalne momčadi pozvani su Damjan Bohar i Mario Jurčević (Slovenija), Laszlo Kleinheisler (Mađarska) te Merveil Ndockyt (Kongo) kojem, zanimljivo, status u nacionalnoj vrsti nije ugrozila ni slaba minutaža koju ima ove sezone.

Odigrao je, naime, ukupno 22 minute. Adrian Leon Barišić bit će, pak, na raspolaganju izborniku mlade U-21 selekcije BiH u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. U mlađe reprezentativne selekcije pozvana su istovremeno dvojica nogometaša iz B momčadi Osijeka, Ivan Cvijanović i Franko Kolić. Njih s U-19 reprezentacijom Hrvatske očekuje turnir u Svetom Martinu na Muri. (gđ)

Zasad petorica na posudbi

Rasterećenje kadra u svlačionici Gradskog vrta izvjesno slijedi nakon ispadanja iz europskih kvalifikacija. Odnosi se, naravno, to prije svega na one igrače koji su rijetko dobivali priliku i kojima se ne može obećati ozbiljnija uloga. Mance je peti, vjerojatno ne i posljednji nogometaš Osijeka koji će sezonu provesti na posudbi izvan Gradskog vrta.

Prethodno su na posudbu poslani Dion Drena Beljo (Istra), Talys (Honved) te Eros Grezda i Josip Špoljarić (oba ZTE). Ugovori su, pak, prethodno ovog ljeta raskinuti s Todoroskim, Benićem, Sekulićem, Babinom, Kovačevićem, Latkovićem, Mekićem, Marinom, Miškovićem (koji je u prošlom kolu zabio Osijeku u dresu Istre)... (gđ)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. listopad 2024 06:15