IVAN PERIC/CROPIX
Veliki planovi

Bjelica ima nešto o čemu većina trenera može samo sanjati! Hoćemo li uskoro gledati novi tandem u napadu?

Skupo plaćeni napadač koji je prošlu sezonu proveo na posudbi u Mađarskoj nameće se osječkom treneru
Piše: Darko RužićObjavljeno: 15. srpanj 2021. 09:25

U posljednjoj minuti generalke koju su Bijelo-plavi odigrali sa srpskim TSC iz Bačke Topole i pobijedili s 3:0, strijelac gola koji je došao kao “točka na i” bio je Antonio Mance. Nakon što je prošlu sezonu proveo kao ustupljen mađarskom prvoligašu Puskas Akademiji, trener Osijeka Nenad Bjelica odlučio ga je ostaviti u svom kadru s kojim će ući u novu natjecateljsku sezonu, a baš je pogodak u mrežu TSC-a najavio da će Mance dati sve od sebe kako bi opravdao novu prigodu koju je dočekao u Gradskom vrtu.

Međusobni ogled

Potvrda tome stigla je i ovog utorka na treningu u večernjim satima, kada je Bjelica uprizorio međusobni ogled dvije Osijekove momčadi. Koristio je u toj utakmici u svojoj prvoj momčadi samo četrnaest igrača, među kojima su bila i dvojica mladaca koja će igrati za Osijek II u Drugoj HNL - Hanuljak i Cvijanović.

image
VLADO KOS/CROPIX

Uvijek je dinamično, zanimljivo, ozbiljno, ali i zabavno kada se suigrači međusobno nadmeću. Bilo je tako i utorak navečer. Što se rezultata tiče, prva momčad Bijelo-plavih je pobijedila s 4:0. Dva puta je mrežu “protivnika” zatresao Antonio Mance, po jednom Luka Marin i Petar Bočkaj, koji je to učinio nakon što je izveo najstrožu kaznu.

Tijekom utakmice trener Bjelica je pred igrače postavio zahtjeve kakve će imati i sutra prigodom prvog prvenstvenog kola nove sezone, kada će gost u Gradskom vrtu biti momčad Šibenika. Na tom je u stvari bio naglasak i važnost ovog odmjeravanja snaga dvije Osijekove momčadi, a učinak pred protivničkim vratima Antonija Mancea za svaku je pohvalu i naviješta da će nedodirljivi, nezamjenjivi napadač i strijelac Ramon Mierez u najmanju ruku dobiti u njemu ozbiljnu, pa i dostojnu konkurenciju. A tko zna, moguće je da se Osijekov strateg Bjelica odluči i za dodatnu opciju sustava u kojem će raspoređivati svoje igrače u udarnoj momčadi, pa i Argentinac i Mance u nekom trenutku, u nekoj utakmici, u vrhu Bijelo-plavog napada djeluju zajedničkim snagama. Viđeno je to već i prošle sezone dok je u Gradskom vrtu ponekad društvo u napadu pravio Ivan Santini...

image
Antonio Mance
VLADO KOS/CROPIX

Kako god, ima trener prvoligaša s Drave ono o čemu većina trenera sanja, ali malo tko i dočeka u javi. Naime, ima stvarno vrlo kvalitetan i širok izbor igrača. Svako mjesto u njegovoj momčadi “pokriva” po nekoliko njih i preostaje mu jedino izabrati one za koje zna i vjeruje da u predstojećoj utakmici mogu dati najviše i ono najbolje od sebe.

Teško je i procijeniti, onako promatrajući Bijelo-plave sa strane, tko je i zbog čega naspram nekog drugog u prednosti.

Trofej je dostižan

Bjeličin je to posao, ali već i sama činjenica da ima tako žestoku konkurenciju, u kojoj se veliki broj njegovih učenika maksimalno trudi, i to ne samo da bi igrao, već i zaposjeo mjesto na klupi za pričuve, sama po sebi puno govori.

- Mislim da smo u igračima koji su nam došli ili neko vrijeme nisu bili s nama dobili određena pojačanja, tako da i ambicije ostaju iste. To je borba za vrh, a nadam se da bismo mogli osvojiti i neki trofej - Bjeličina je izjava s priprema koja najbolje govori da Osijek ciolja visoko.

Nesretna sudbina

Mile Škorić je kapetan momčadi, Laszlo Kleinheisler je blistao igrama minulog proljeća, obojica su i reprezentativci, ali nije im to nikakvo jamstvo da će bez trenažnog procesa koji su ostali prošli zauzeti svoja mjesta u momčadi. Prvo kolo i utakmicu sa Šibenikom bit će samo navijači svojih suigrača s tribina. Ta je sudbina snašla i Erosa Grezdu, koji je opet ozlijeđen, a od ranije je još znano kako vezist Petar Brlek i napadač Ante Erceg još dugo neće kandidirati za ulazak u natjecateljski kadar.

image
Ramon Mierez
VLADO KOS/CROPIX

Izvjesno je, Bjelica ima toliku širinu u kadru da može preboljeti, bezbolno, izostanak bilo koga od svojih inače stalnih aduta. A dobro je da je tako jer sutra Bijelo-plavi započinju sezonu na domaćoj sceni, ubrzo će i na europskoj, jer je i sraz s poljskim Pogonom u drugom pretkolu kvalifikacija Konferencijske lige već pred vratima. Visoko su u Osijeku podignuli letvicu svojih ciljeva i ambicija. Zato su voljom i željom Nenada Bjelice osnažili svoj igrački kadar i povećali, proširili, brojno stanje u njemu. Trofej im je u svakodnevnim mislima, a i pokušaj proboja u Konferencijsku ligu. Za to su stvoreni preduvjeti. Zato Osijek započinje sezonu velikih planova, kakvi pred Bijelo-plavima još nikad nisu bili.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. listopad 2024 10:55