Ante Cizmic / CROPIX
IGRA U DRUGOM PLANU

BIZARNI DERBIJI Kakav nas cirkus ovaj put čeka na utakmici Dinama i Hajduka?

U zadnjih godinu dana odigrana su šest derbija i svaki je nosio neki 'spektakl'
Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 20. studeni 2014. 12:54

Godina je protekla od lanjskog derbija u Maksimiru, kad je uz 2:2 na derbi demonstrirano primirje navijačkih skupina Hajduka i Dinama, Torcide i Bad Blue Boysa.

Primirje kao preduvjet zajedničkog nastupa protiv “zajedničkog neprijatelja”. Tada je na tapetu bila borba protiv tzv. “vaučerizacije”, popisa navijača što je forsirao HNS, a nešto o vaučerima naučili smo i sada, u svjetlu događanja u Milanu. HNS je u međuvremenu jednostranim dekretom ukinuo propis o vaučerima, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon svega što (nam) se dogodilo na San Siru sustiže nas odmah – hrvatski derbi. Dakle, Dinamo – Hajduk u Maksimiru, utakmica visokog rizika kako se to kaže, u subotu u 15 sati. Dnevni termin je namjerno odabran, zbog sigurnosnih razloga, baš kao i lani u ova doba.

Svjedoci smo da se malo govori o nogometu, o balunu, a više o navijačima. Možda je to i zbog razlike u bodovima koja je na ljestvici zamjetna u korist Dinama već polovicom prvenstva i prave nogometne intrige nema između dva naša najslavnija kluba, pa se snop pozornosti usmjerava na - navijačka događanja.

Pobrojali smo sve ključno što se dogodilo u zadnjih godinu dana. Čak šest derbija je odigrano i svaki je sa sobom donosio “repove”, bilo da se radi o zajedničkom djelovanja primirenih grupacija “bijelih” i “modrih” ili su se pak dogodila neka “drugačija” ponašanja, incidenti, poglavito mislimo na ponašanje Zdravka Mamića u Poljudu prije osam mjeseci.

Hrvatski derbi u subotu nov je ispit i za HNS, da se pokaže prema UEFA koja sad prikuplja dokumentaciju glede zbivanja na San Siru i prijeti kaznama našem Savezu. A s druge strane situacija je delikatnija utoliko što bi se moglo baš kao i u Milanu dogoditi da se – kako da kažemo – zajedničkim snagama dodatno destabilizira trenutačni nogometni poredak!

Zato će subotnji derbi u Maksimiru imati i svoju utakmicu na tribinama, značajnu koliko i samih 90 minuta nogometanja na travnjaku.

Koliko se čini, na snazi je opet i iznova primirje između Torcide i BBB, može se naslutiti novo - zajedničko djelovanje. Lani je u svibnju glavni krimen bilo skandiranje “HNS pederi...”. No, budući da se to viče posvuda, premda različita intenziteta, a ne kažnjava (im) se Rijeku ili Dinamo ili Osijek..., sad je sva pozornost usmjerena na – pirotehniku. Dakle, baklje su ono osnovno što smeta i što dovodi do privremenog, pa onda i trajnog prekida utakmice.

Čini nam se da se ove subote u Maksimiru smije vikati štošta, bez realne opasnosti po prekid nogometa, ali se pažnja usmjerava na - baklje...

Svoju utakmicu odigrat će, dakle, osiguranje protiv “bacača plamena”, a u cijeloj toj priči s HNS-om Hajduk je dosad najviše ispaštao kao žrtveno janje. Pa i onda kad je djelovao zajedno s BBB, kriva je bila isključivo Torcida?!

Pisali smo već kako je Hajduk kao klub platio masne globe, igrao i igra utakmice bez gledatelja, čak je jedan derbi izgubio za zelenim stolom...

Doista, što nas čeka ove subote?





KRONOLOGIJA DERBIJA

Zajednička protestna šetnja

1. Prosinac 2013.: Dinamo – Hajduk 2:2 Masovni ‘corteo’, hodanje rame uz rame navijača, BBB i Torcide kroz srce metropole, od zagrebačkog Kazališta, preko Vlaške, Maksimirskom sve do do stadiona označio je i obilježio zajedničko djelovanje navijačkih skupina Dinama i Hajduka kontra tzv. vaučerizacije. Navijačko primirje, zajednički “neprijatelj”. Došli su na stadion skupa na istočnu stranu i zajednički navijali - protiv Mamića i HNS-a!

Torcida podržala bojkot BBB-a

4. Prosinac 2013.: Dinamo – Hajduk 5:0 Tri dana kasnije BBB i Torcida ovaj put nisu zajednički pratili utakmicu u Maksimiru. BBB su bojkotirali utakmicu iz prosvjeda zbog privođenja svojih članova tri dana ranije. Naložili su da onaj tko je kupio ulaznicu, neka je proslijedi – Torcidi!

“Već treći dan masovno se privode istaknutiji članovi BBB kojima se na teret stavljaju optužbe za sudjelovanje u neredima što ih je sama policija isprovocirala, očito isfrustrirana jer su na prethodnom derbiju bili ismijani od strane obje navijačke skupine što su zajedničkim nastupom i dolaskom na istok oborili – vaučerizaciju”, objavili su BBB priopćenje.

Torcida je i te srijede pratila utakmicu s maksimirskog istoka, sama, ali vrlo kratko, jer je u 20. minuti napustila stadion, njih oko dvije tisuće, solidarizirajući se s bojkotom BBB!

Za dom spremni!

18. Prosinac 2013.: Hajduk - Dinamo 1:2 Revanš u kupu u Poljudu, protekao je u manifestaciji primirja i zajedničkog skandiranja. Naglasak je bio na povicima ‘za dom spremni’ s obje strane, Torcida u svom poljudskom sjeveru, a BBB na istoku.

Bio je to poklič podrške reprezentativcu Josipu Šimuniću koji je ‘za dom spremni’ vikao i vikao slaveći pobjedu Hrvatske protiv Islanda i plasman na SP u Brazil. Zbog čega je stigmatiziran od javnosti, te kažnjen od FIFA, ali je doživio ovacije od Torcide i BBB. Sudac Ivan Bebek je stalno prijetio prekidom zbog nestašluka/ustašluka...

Ivo Bego ‘umirio’mahnitog Mamića

Ožujak 2014.: Hajduk – Dinamo 0:2 Navijačko primirje je prekinuto, pa će se navijači u travnju krvavo sukobiti na auto-putu, na Dalmatini, kad je Hajduk gostovao kod Hrvatskog dragovoljca, a BBB putovali u Split, Splitu... A u Poljudu mjesec prije, na derbiju pozornost je zaokupio incident u svečanoj loži, Zdravko Mamić je padao u ekstazu višekrat, psovao se s Ljubom Pavasovićem Viskovićem, a onda je na Mamića u zadnjoj minuti krenuo - Ivo Bego...

Pisalo se o tome tjednima, Mamić je dobio devet, pa je smanjeno na šest mjeseci zabrane dolaska na splitske stadione, od lokalnog civilnog suda. Hajduk je zbog incidenta kažnjen sa 60.000 kuna. Mamić je kroz HNS-reperkusije prošao neokrznut!

Ha en es pederi...prekid!

Svibanj 2014.: Dinamo – Hajduk 3:0 bez borbe Prekid kod stanja 1:0 – zadnje kolo HNL-a donijelo je novi rašomon. Zajednički su vikali Torcida i BBB, svaki na svome dijelu Maksimira. Na poklič ‘Ha en es pederi, nogomet ste sjebali’ i ‘Mamiću cigane’, sudac Ivan Bebek imao je nalog da prekida susret. Vikali jedni, vikali drugi...

Uvrede s tribina. Onda su BBB napustili maksimirsko poprište, pa kad su navijači Hajduka zavikali još jednom Bebek je doista prekinuo meč. Krivcem je proglašen samo Hajduk, kažu službene osobe. Prekid zbog verbalnog delikta i 3:0 za Dinamo!

BBB raketama na ložu Poljuda

Kolovoz 2014.: Hajduk – Dinamo 2:3 Ni više ni manje nego su BBB, s poljudskog juga lansirali signalne rakete izravno u - svečanu ložu Hajduka! U 53. i 61. minuti. Izravan atak na funkcionere, pjenio je Hajdukov član NO-a Ljubo Pavasović Visković, glede različitih mjerila po kojima kažnjava ‘komesar’ Vlajčević.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. rujan 2024 05:41