UVJERENI U POBJEDU

BIVŠI VATRENI SLOŽNI '99. godine je pritisak bio veći, danas ćemo sigurno slaviti...!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. ožujak 2013. 14:34

Zvonimir Soldo uvijek je hladne glave, odmjeren u izjavama i stoga vrlo pogodan sugovornik u najavi utakmice godine.

- Jako je dobro to što obje strane pokušavaju stati na loptu, a ne dizati tenzije jer ih je ionako previše. Kada pogledaš tablicu mi smo u prednosti jer imamo šest bodova više, imamo domaći teren i igrače u odličnoj formi. Dakle, imamo sve preduvjete za pobjedu i stoga smo u maloj prednosti. No, Srbija nije loša kao što pokazuju tablica i ta slabašna četiri boda. Nemojmo zaboraviti da su protiv Belgije mogli voditi i sa 2:0, a na koncu su bili poraženi.

Igrali ste 1999. protiv Jugoslavije. Koliko smo pouka mogli izvući iz tog neuspjeha?

- Ne bih ja vezao te dvije utakmice. Mi Jugoslaviju nismo dobili zbog toga što smo u cijelim kvalifikacijama štekali i nismo igrali dobro, a kada je tako teško je biti pravi kada je najteže. Sada imamo odlična četiri kola uz evidentan rast igre.

Što bi Štimcu mogla biti opasnost u pripremi utakmice?

- Koliko god dobru pripremu napraviš, utakmica uvijek može poći u neželjenom smjeru, dovoljna je samo jedna pogreška ili nekakav krivi trenutak na terenu. Po meni je najvažnije koliko se svaki igrač individualno može pripremiti, koliko se u stanju izolirati od okruženja i koncentraciju usmjeriti samo na utakmicu. Tako to rade pravi profesionalci, a mislim kako imamo pravo vjerovati da imamo takve igrače. Iskusne i profesionalne.

Goran Jurić je prije 14 godina dobio maksimalnu minutažu, tužan je izašao s terena. Kako će večeras proći njegovi nasljednici?

- Danas slavimo, nema šanse da se u petak Hrvatska osjeća kao te 1999. Neće biti razočaranja, već je na programu slavlje - priča Jurić. Uvijek je bio ogroman optimist, samouvjeren, prepun samopuzdanja. Još se svi sjećaju njegove beskompromisne igre i zavrnutih rukava.

Josip Šimić ušao je u igru u 75. minuti utakmice, zamijenio je Alena Bokšića, današnjeg trenera reprezentacije. Mogao je postati junak utakmice, kod rezultata 2:2 u 82. minuti propustio je šansu utakmice.

- Još danas se sjećam svakog detalja te šanse. Dobacio sam glavom loptu Davoru Šukeru, on mi je vratio asistenciju i ja sam se našao sam pred vratarom Kraljem. Radilo se o djeliću sekunde u kojem sam trebao odlučiti hoću li primiti loptu i onda pucati ili opaliti od prve. Odlučio sam se za ovu drugu varijantu i - pogriješio!

Što Šimić predviđa za današnju utakmicu?

- Vratit ćemo im za 1999. godinu! Pobjeđujemo, bolji smo, kvalitetniji, u veličanstvenoj atmosferi Maksimira danas ćemo se svi veseliti, a Vatreni će trčati počasni krug! Gol ili golove za Hrvatsku zabit će Mandžukić i(li) Olić.

U Maksimiru je toga dana bio i Tomislav Rukavina, današnji asistent Krune Jurčića.

- Kad igraš takvu utakmicu, onda ti uvijek ostane u memoriji kao zaustavljena slika. Tadašnja reprezentacija bila je pod većim pritiskom nego što je ova danas. Iz jednostavnog razloga. Nama je tada trebala pobjeda nad Jugoslavijom da bi se plasirali na Euro. Danas nema takvog imperativa, pa je to svakako prednost - kaže Rukavina.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 04:46