Vladimir Dugandžić/CROPIX
KAKO NAPUNITI BLAGAJNU

Bijeli plan sanacije: Vukušić, Maloča, Subašić i Tomasov odlaze za 5 milijuna eura!

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 10. prosinac 2011. 18:09

Četiri standardna prvotimca, kvartet nositelja igre, odlazi ove zime s Poljuda. Najbolji strijelac jeseni Marin Tomasov (8 pogotka), jedini A reprezentativac Danijel Subašić, golgeter Bijelih i mlade reprezentacije Ante Vukušić te pouzdani stoper Mario Maloča, napuštaju Hajduk, ali klubu donose spasonosnih 5 milijuna eura. Točno toliko je planirano u klupskom izvješću potencijalnog profita za sljedeću godinu u segmentu prodaje igrača.

Pred mjesec dana zvučalo je suviše optimistički, a danas je ipak nešto bliže realnosti. Zastupnik Tomasova i Subašića ipak je nastavio razgovore i tandem Zadrana prema zadnjim vijestima u siječnju čeka ponude. Ukoliko ponude zadovolje Hajduk i igrače realizirat će se transferi. Nije to nikakva tajna, Hajduk kreće sa 1 milijuna eura za Subašića, te 1,5 milijun za Tomasova. Kakve će ponude doći, to je pitanje na koje će tržište dati odgovor, ali bez obzira što ugovori prestaju u ljeto, oba igrača imaju svoju cijenu i ime u međunarodnom izlogu.

Hajduk ih neće pustiti bez prave odštete, ali u svakom slučaju njihov se transfer ponovno aktualizirao. Bitno je da neće biti klupe, tribina ili 'dišpetavanja’ s obje strane. Hajduk mora zaraditi u rasponu od 1 do 1,5 milijun eura za tandem Zadrana. Neće se time pokriti troškovi ulaganja (odšteta Zadru, ugovori igrača) u protekle tri godine, ali u recesijsko doba i milijun eura izgleda lijepo na računu. Odšteta se dijeli 60:40 za klub, zbog toga ukupni transferi trebaju biti između 2 i 2,5 milijuna eura. Turska je destinacija s koje su za obojicu i prošloga ljeta na Poljudu imali kupce.

Mario Maloča osim ponude Kaiserslauterna ima i poziv iz Rusije. Od svih igrača s Poljudu, Maloča je prvi pred zrakoplovom za odlazak. Mora samo izabrati destinaciju, Njemačka ili Rusija, a Hajduk će dati blagoslov. Bijeli su u prilici zaraditi 900.000 eura ako se transfer realizira u Kaiserslautern, a nema službene informacije koliko nude Rusi. No, kada se u obzir uzme da su Bijeli u Maloču uložili manje od 100.000 eura u posljednje tri godine, zarada je vrhunska.

Vukušić je najskuplji eksponat u izlogu Poljuda. Može li Vukušić ove zime postići cijenu od pet milijuna eura? Vjerojatno bi se Hajduk zadovoljio i s četiri, ali s obzirom da je prihod primarna stavka, Vukušić ide van ukoliko dobije ponudu. S transferom od 4 milijuna zarada je 2,8 milijuna na kontu Hajduka jer odšteta se dijeli 70:30 za klub. Rusija je tržište na kojem Vukušić ima cijenu. Čeka se službena ponuda.

Četiri važna prvotimca već su jednom nogom u Europi i Hajduk će ove zime definitivno promijeniti lice. Andrić, Anas Sharbini i Lima ostaju kao jedini igrači iz skupine nositelja. Bit će to sasvim novi Hajduk, bitno slabiji dok se ne krene u lov na pojačanja, što na red dolazi tek kada se prodaje potpišu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. rujan 2024 15:11