Joško Ponoš / Cropix
ENIGMA

Anas Sharbini je sretni genij koji voli nogomet, no pritisak nije okruženje u kojem se vidi

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 06. ožujak 2011. 21:10

Što je Anas Sharbini? Nogometni genij ili upitna investicija Hajduka? To je pitanje s kojim se muče navijači i Uprava. Treneri se pak pitaju kako iz Anasa izvući maksimum, kako ga koncentrirati za utakmice. Mogli bismo nizati još pitanja s istim nazivnikom, jer definiranje Anasa Sharbinija neiscrpna je tema u kojoj bi svatko rado dodao sličicu u zanimljiv mozaik. Međutim, ključna je činjenica da se Anasom bave svi osim njega samog. Pitate se zašto? Zato jer je Anas sretan čovjek!

Zbog čega je sretan, lako je objasniti. U definiciji sreće svi će se psiholozi i sociolozi složiti kako taj pojam podrazumijeva da čovjek “radi ono što voli i da to radi kada želi”. Anas voli nogomet i rado se igra nogometa. Međutim, ne radi to svaku utakmicu, nego to čini u trenucima svoga posebnog raspoloženja. Uza sve duhovno zadovoljstvo nije nebitno dodati kako je za svoj gušt i odlično plaćen. Novac nije presudan, ali kada uz sreću imate i materijalni dodatak koji vas oslobađa egzistencijalnog stresa, onda ste stigli na korak do savršenstva.

Anas Sharbini u petak je prije treninga odlučio probati snažni automobil. Provozao se Golfom od 250 “konja” po tartan stazi. Ništa neobično nije vidio u tome. Samo je radio ono što je želio u tom trenutku, bez ikakve namjere da nekoga uvrijedi ili izazove bilo kakvu drugu negativnu reakciju. Malicija nije osobina Anasa Sharbinija. U njemu “stanuje” pozitivni čovjek veselog osmijeha koji će slegnuti ramenima na pitanje “zašto si se vozio po tartan stazi?”. Isti će odgovor ponuditi i kada ga upitate “kako ti je uspjelo desnom vanjskom uputiti genijalni centaršut?”.

- Tako mi je došlo - reći će Anas.

Istinski nogometni genij, to je Anas na travnjaku. Njegovi potezi drukčije se ne mogu okarakterizirati. Igrač sjajnog driblinga, fantastičnog centaršuta. Igrač koji ima poteze u kojima se prepoznaje visoka klasa. Anas se igra nogometa i uživa u tome bez obveze. Ali, profesionalni nogomet traži veliku obvezu. Traži velika izdanja u svakom susretu. I kod kuće protiv AEK-a i u gostima kod Istre. No, pritisak nije okruženje u kojem se Anas vidi. Velika očekivanja, postavljeni ciljevi... to nije svijet u kojem njegova genijalnost dolazi do izražaja.

Cijeli članak u potpunosti pročitajte u tiskanom izdanju SN-a

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. listopad 2024 01:23