Boris Kovačev/CROPIX
ODUŠEVLJENI SPLITOM

Amerikanci žele kupiti Hajduk: 'Želimo biti dio budućnosti tog čudesnog kluba'

Piše: Alen OrlićObjavljeno: 24. lipanj 2013. 15:24

Privatizacija Hajduka uvijek je intrigantna tema, a posebno kad se spominje mogućnost da bi splitski klub mogao dobiti novog vlasnika, investitora koji je spreman uložiti vlastiti novac.

Takva tema dosad je više bila u sferi spekulacija, pa se spominjao interes raznoraznih investitora, od Benettona, obitelji Lukšić, ruskog Gazproma, katarskih šeika i sličnih, ali nitko od njih nije otvoreno potvrdio svoje namjere. Sve do jučer, kad su u Splitu osvanuli Amerikanci, kao grom iz vedra neba...

- Da, naš interes je uložiti novac u Hajduk. Zanima nas kupnja dionica kluba, ali prije svega ulaganje u Hajduk, kazao nam je to Michael Glover, američki biznismen koji je okupio grupu investitora koje zanimaju investicije u Split.

Amerikancima je Hajduk zanimljiva opcija.

- Naš cilj je iskren i dugoročan, držimo da smo kao investitori jedinstveni jer donosimo nešto novo. Zanima nas investiranje u Hajduk jer želimo biti dio budućnosti tog čudesnog kluba. Osobno znam sve o Hajduku. Bio sam prošle zime na Poljudu na utakmici protiv Dinama. Brzo sam shvatio koliko klub znači ljudima, objasnio je Glover.

U grupi američkih investitora koju okuplja Glover nalazi se i velika zvijezda američkog nogometa tamnoputi gorostas Ndamukong Suh, 26-godišnji član Detroit Lionsa. I on je bio u Splitu.

- Oduševljen sam Splitom. Često su mi pričali o Hrvatskoj, ali nisam mogao zamisliti da je ovdje tako lijepo. Što se tiče Hajduka, znam da je to klub bogate povijest. Vjerujte znam o čemu govorim, iako sam igrač "footballa", kao dijete sam počeo igrati "soccer", kazao je Suh.

Dolazak Amerikanaca i njihovo otvoreno iskazivanje interesa za ulaganjem u Hajduk veliko je iznenađenje. Ali nije slučajnost. Oni su već uputili pismo namjere Gradu Splitu, a imali su i razgovore sa gradonačelnikom Ivom Baldasarom. U Gradskoj upravi imaju pozitivne utiske, ali još je prerano govoriti o konkretnim potezima.

- U ovom trenutku teško je govoriti o konkretnim stvarima. Želimo ocijeniti mogućnost ulaganju u grad Split, a tu posebno mislim na istočnu obalu i centar grada. Što se tiče Hajduka, bitni su nam razgovori sa gradonačelnikom Baldasarom i ljudima koji su odgovornima za investicije. Imali smo preliminarne razgovore, upoznali smo se, dali smo pismo namjere. Željeli bismo da gradska vlast vidi da smo ozbiljan partner, tumači Glover.

Iako se radi o ozbiljnom biznisu, uvijek je srce koje odlučuje. Tako je i Glover priznao da se zaljubio u Split i Hajduk na prvi pogled i da je to bio ključno za njegovu poslovnu odluku. S obitelji je boravio u Splitu početkom godine, njegov sin neko vrijeme trenirao je sa juniorima Hajduka, a on i supruga živjeli su u centru grada.

- Bilo je to predivno iskustvo. Tada smo uvidjeli da je srce Splita Hajduk. Poslije toga bilo je lako okupiti ljude koji žele biti dio te nevjerojatne budućnosti Splita i Hajduka, zaključio je Glover.

Glovera je na Split uputio Sead Karaselimović, njegov prijatelj koji mu je govorio da mora vidjeti grad i osjetiti tu atmosferu. Karaselimović je inače i sam nekada igrao nogomet, a zanimljivo da je trenirao tenis u rodnoj Banja Luci otkud je izbjegao kad i naš poznati tenisač Ivan Ljubičić kojeg poznaje.

Amerikanci su imali opcije za investicije iz nekih drugih dijelova Europe.

- Kada se govori o investiranju u sport, smatramo da se ništa ne može mjeriti s Hajdukom. Respektiramo sve ostale sportove, uvijek postoje mogućnosti, ali Hajduk je naš izbor, potvrdio je Glover.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 03:24