JEDNA SVIJETLA TOČKA

22-GODIŠNJI STOPOSTOTNI STRIJELAC JE PRAVO OTKRIĆE HAJDUKA NA POČETKU NOVE SEZONE Bilo bi čudesno da u Bukureštu na svoj rođendan zabijem i da prođemo

STANKO JURIĆ Hajdukov defenzivni vezni u dva je dvoboja dvaput bio strijelac, a u uzvratnoj utakmici sa Steauom napunit će 22 godine
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 09. kolovoz 2018. 10:15

Da se bira igrač tjedna, ne bi bilo dvojbe tko bi ponio taj naslov na Poljudu. Stanko Jurić upisao je dva nastupa i dva pogotka za Bijele. A nije ni centarfor ni ofenzivni vezni. Dapače, Stanko je defenzivni vezni kojem je desna “jača” noga.

- Je, dešnjak sam, a Lokomotivi sam zabio ljevicom. Imam snažan udarac i ponekad pucam lijevom. Ali, desnom mogu bolje nego lijevom - kazao nam je 21-godišnji Jurić nakon remija sa zagrebačkom momčadi.

Iznenadna slava

Iznenadna slava dogodila se Juriću. Ušao je u igru umjesto teže ozlijeđenog Beširovića u Sofiji i postigao pogodak kojim je Hajduku otvorio put ka utakmici sa Steauom. Potom je i Lokomotivi zabio u trenucima kada Hajduk nije imao ideju kako probiti obrambenu utvrdu gostiju. U četiri dana dva pogotka i dvaput je proglašen najboljim među Bijelima. Ali nije se na Jurića previše odrazila iznenadna slava i popularnost.

Split, 140118.
Danas je na stadionu u Poljudu u prijateljskoj pripremnoj utakmici Hajduk ugostio prijateljskog Varteksa koji je ujedno i porazen s visokih 5:0.
Na fotografiji: HNK Hajduk bijeli Stanko Juric.
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Foto: Paun Paunovic / CROPIX

- Naporni rad se isplatio, kad-tad sve dođe na naplatu. Zato živim, zato radim i znao sam da ću dobiti šansu. Dobro sam je iskoristio i nadam se da će biti još bolje.

U Hajduk je prošle zime došao tiho iz Dugopolja, a prije šest mjeseci u Turskoj je odradio prve pripreme s Bijelima i potom je proslijeđen u drugu momčad na Poljudu. Kakve su bile prve impresije?

- Prvo sam vidio da je malo veća razina. U takvim uvjetima pokušavaš od svakog uzeti nešto novo, to su nijanse koje odvajaju prosječne igrače od malo boljih. Treba stalno napredovati, to sam sebi uvijek govorio.

Drugi prijelomni trenutak bile su ljetne pripreme u koje je Jurić ušao s iskustvom igrača Hajduka 2, ali s pozicije četiri među zadnjim veznima iza Radoševića, Savvasa i Beširovića.

- Znam, nisam bio u prvom planu, a bilo nas je ukupno osam veznih. Ali nisam se time opterećivao. Znao sam da moram raditi, moram trenirati i nešto će se otvoriti. Sreća u nesreći je da sam zaigrao i sada idemo dalje.

Idealno vrijeme

Jednostavno to zvuči u Jurićevoj priči. Kada ga slušate rekli biste da je zabio golove na treningu, a ne zgoditke u dva početna nastupa u dresu Hajduka sa 21 godinom.

- Ne doživljavam sve ovo što je bilo prošlog tjedna s previše emocija. Znam da svaku utakmicu moram pružiti 100 posto i znam da je momčadi puno pomoglo što sam zabio pogotke. Zadovoljstvo je ogromno, ali ne smijem previše sve to uzimati k srcu. Takav sam.

Eto, takav je, maksimalno koncentriran na ono što dolazi. Ipak, vratili smo se samo korak unatrag da bismo objasnili što se zbivalo s Bijelima u susretu s Lokomotivom. Na odmor sa 1:0, a na kraju samo bod.

- Zabio sam u idealno vrijeme u finišu prvog dijela i krenuli smo bolje u nastavak. Mislio sam zabit ćemo i drugi, riješit ćemo utakmicu, ali primili smo gol iz tranzicije. Istina, nismo startali u prvenstvo kako je planirano, ali nadam se da naši navijači imaju strpljenja prema novoj momčadi punoj mladih igrača. Znam i da nema opravdanja za neuspjeh, da se svaku mora ići maksimalno.

Vieira i Makelele

U četvrtak je nova šansa za iskupljenje, dolazi jaka Steaua. Koliko ste upoznati sa rumunjskim doprvakom?

- Tek ćemo ih analizirati sljedećih dana. Znam da imaju dosta mladih igrača i to bi trebali iskoristiti na Poljudu.

Je li prva utakmica šansa Hajduka?

- U svakom slučaju, jer na punom Poljudu navijači će nas nositi prema pobjedi, prema našem željenom pozitivnom rezultatu.

A onda uzvrat i nova prilika za slavlje. Jer, na dan uzvrata u Rumunjskoj sa Steauom, hajdukovac Stanko Jurić slavi 22. rođendan. Pokazat će i malo emocija....

- Protiv Slavije u Sofiji brat je imao rođendan, a ja sam zabio gol. Bilo bi čudesno da zabijem u Rumunjskoj na svoj rođendan. Ali nije imperativ, bitno je da prođemo pa ćemo ponovno slaviti.

Inače, Stanko Jurić karijeru je počeo u splitskom Dalmatincu, prešao potom u Adriatic, pa se kroz juniore i seniore afirmirao u Dugopolju odakle je prije šest mjeseci došao u Hajduk.

Njegovi nogometaški idoli su igrači koji igraju prepoznatljivu poziciju.

- Patrick Vieira i Claude Makelele, dva su zadnja vezna koja mi se najviše dopadaju. Može se reći da su mi oni bili idoli u mlađim danima. Počeo sam kao desni bek, ali brzo sam preselio na korektora veznog reda. Nogomet koji preferiram je okomiti nogomet koji je Real igrao s Ronaldom. Nogomet znanja i snage.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. listopad 2024 00:05