PIŠE T. ŽIDAK

Halilović je predvodnik nove Hrvatske, odigrao je kao igrač u rangu Modrića!

Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 05. rujan 2014. 17:41

Nikada im ne bih oprostio da se to, ipak, dogodilo!? Vi, poštovani čitatelji, vjerojatno niste upoznati što se proteklih dana događalo iza kulisa reprezentacije. Oko nacionalne momčadi valjale su se, poput olujnih valova, glasine da će Alen Halilović odbiti Hrvatsku i da je u Zagreb doputovao samo zbog radne dozvole. Sinoć se ispostavilo da su sve to bile laži i zloćudne glasine, jer i ljudi bliski obitelji Halilović su me uvjeravali da su oni odlučni da Alen igra za Hrvatsku. Makar je Alen vjerojatno razočaran što nije bio u ekspediciji za Brazil.

Sinoć je Alen Halilović u samo nekoliko 'zamaha kistom' potvrdio da će biti jedan od udarnih igrača na Europskom prvenstvu u Francuskoj i da je Božji dar Hrvatskoj. Odigrao je prvih 45 minuta kao stožerni igrač, kao igrač u rangu Modrića i Rakitića, iskazavaši izuzetnu nadarenost, kao predvodnik novog vala hrvatskog nogometa. Uostalom, to se i očekivalo od nogometaša Barcelone...

Niko Kovač je jučer na teren poslao momčad, koja će, nadamo se, igrati na Parku prinčeva 2016. godine u Parizu. Novi klinci hrvatskog nogometa - Marcelo Brozović, Andrej Kramarić, Mario Pašalić, Tin Jedvaj i Marko Pjaca - oduševili su svakog ljubitelja nogometa u Hrvatskoj, jer je jasno kao dan da se rodila nova generacija, nova Hrvatska.

Istina, tim klincima treba lider igre, što će bez sumnje biti Ivan Rakitić, njima treba iskustvo Luke Modrića, drskost Marija Mandžukića i naročito prodornost Ivana Perišića, najboljeg hrvatskog igrača na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. I još jednom ćemo podvući; Niko Kovač je bio u pravu kada nije prihvatio 'ostavke' Darija Srne i Ivice Olića, jer oni su još uvijek neophodni jednoj reprezentaciji u odrastanju.

Možda je pobjeda nad Ciprom skromna, 2-0 doista nije rezultat koji će 'raspametiti' hrvatske nogometne fanove, ali saznanje da ovi klinci 'kuže' nogomet, a još više saznanje da to nije sve, jer su u pozadini Riječani Maleš i Močinić, da u Maksimiru raste Ante Ćorić, to je ohrabrenje za izbornika nacionalne vrste, koji je očito nakon brazilskih razočaranja krenuo u temeljitu obnovu, na definitivni remont. Na prvom koraku pokazalo se da je to ispravni put, bez obzira što se u nekim potezima, posebno u škrtom odnosu s javnošću, ne slažemo s izbornikom.

Za nekoliko dana počinju kvalifikacije, Malta je prvi ispit. Vjerojatno najlakši, no i to treba odraditi. Od „dječaka iz Brazila“ na životu su ostali sedmorica veličanstvenih, Srna, Ćorluka, Lovren, Modrić, Brozović, Mandžukić i Olić, i pokazalo se da su nezamjenjivi. Međutim, Ćiro Blažević kaže – jedino energična i nadahnuta mladost garantira budućnost. Starom liscu, koji će na klupi sasvim sigurno dočekati osamdesetu, a možda i stotu, treba vjerovati, on je ipak trener svih trenera. Želimo li u grad svjetlosti, Niko, uzdaj se u sintagme starog mudraca. Bez obzira volio ga ili ne, Europsko prvenstvo je tvoj jedini cilj. I na dobrom si putu!

Linker
22. rujan 2024 15:17