Ronald Gorsic / CROPIX
PODIGNUTA OPTUŽNICA

Fiorentini i Hajduk na optuženičkoj klupi zbog utaje 9 milijuna kuna poreza

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 15. lipanj 2012. 21:14

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Fredija Fiorentinija i HNK "Hajduk" zbog zlouporabe kojom su od države utajili više od 9 milijuna kuna poreza i prireza. Optužnica je uslijedila nakon istrage slučaja koji se odnosi na period od početka do jeseni 2008. godine, a "Hajduk" je u međuvremenu namirio navedeni iznos u državni proračun.

Fiorentini se tereti da je kao direktor splitskog nogometnog kluba prilikom isplata naknada petorici igrača nije evidentirao, obračunao, obustavio i uplatio porezna i druga davanja. Radi se o ugovorima o igranju i njihovim dopunama s osnove transfera i drugih obveza za Niku Kranjčara, Mirka Hrgovića, Nikicu Jelavića, Antu Rukavinu i Gorana Sabljića vrijednima ukupno 26.630.473 kuna.

Prilikom i nakon isplata naknada navedenim igračima trebalo je obračunati i platiti tzv. porez na drugi dohodak. U ovom slučaju ukupni porez na dohodak iznosio je 7.516.567 kuna. Osim poreza državi se trebalo platiti i 1.043.308 kuna prireza te 703.080 kuna na ime zdravstvenog i mirovinskog doprinosa.

Fiorentini se tereti da navedene isplate igračima i obračun poreza i davanja nije iskazao i prijavio Poreznoj upravi u Splitu te je time oštetio državni proračun i fondove za 9.262.955 kuna. Takvim načinom isplata je počinio zlouporabu u gospodarskom poslovanju, smatra općinsko državno odvjetništvo u Splitu. Druga točka optužnice tereti sami sportski klub kao pravnu osobu da je za sebe pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu u kojem nije uplaćen porez na isplate navedenih igrača.

U svojoj obrani Fredi Fiorentini je tijekom istrage negirao počinjenje kaznenog djela, a pojasnio je kako je izvršavao odluke uprave da isplate zbog blokade računa HNK "Hajduk" idu preko računa "Hajduk-Sirio Sport" d.o.o. I zastupnik HNK-a "Hajduk" je u obrani naveo kao i Fiorentini kako su postupili u skladu sa propisima Republike Hrvatske. Istaknuli su i kako je klub imao porezne savjetnike.

Tijekom istrage je napravljeno knjigovodstveno financijsko vještačenje te su saslušani brojni svjedoci među kojima i Mate Peroš te igrači na koje su se odnosili ugovori.

Linker
16. rujan 2024 13:41