PAUL ELLIS Afp
BRUNO PETKOVIĆ

‘Za rođendan si želim pobjedu nad West Hamom. Nepozivanje u reprezentaciju? Na meni je samo jedno...‘

Nova desetka maksimirskog kluba, pred dvoboj s Englezima na otvaranju skupine Europske lige
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 15. rujan 2021. 15:13

Puno bi vremena trebalo da Bruni Petkoviću postavimo baš sva pitanja koja su na meniju, on je jedan glavnih tema raznih nogometa kružoka, definitivno, igrač oko kojega nema ravnodušnih i koju god temu hrvatskog nogometa započnete, dotaknut ćete se Petkovića. Kad smo odlazili iz Maksimira, s tradicionalnog “media daya” na kojemu je gostovao baš Petković, naletjeli smo na oca i dvojicu sinova, kupili su ulaznice i posjetili fan shop. Obojica dječaka dobila su dres s brojem 10 - Petković.

- Nisu se mogli dogovoriti tko će biti Petković, pa sam im obojici kupio isti - smijao se tata i širio ruke, pokušavajući time opisati u kakvoj se situaciji našao.

Radim na korekcijama

Kaže stara narodna da se “praši samo za dobrim konjem”, a svaki detalj uz Petkovića, bogme, podigne prašinu. I kad je pozvan u reprezentaciju, i kad nije, kad dodaje umjesto da zabije, kad odigra petom ili kad mu to ne uspije.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

U četvrtak je Bruni Petkoviću rođendan, baš na dan utakmice s West Hamom napunit će 27 godina. Kolega je u šali za početak pitao je li četvrtak velik dan hrvatskog nogometa, s obzirom da je taj dan rođen Bruno Petković?

- Ne bih baš rekao da je velik dan za hrvatski nogomet zato što sam se ja rodio. Još uvijek mislim da nisam dao sve i koliko mogu za hrvatski nogomet i uvjeren sam da ću u idućim mjesecima i godinama to pokazati. Iskreno, ima nekolicina igrača u hrvatskoj povijesti koja bi se mogla označiti tako velikima, nisam ja taj da se guram među ta imena, niti ima potrebe da me netko gura jer to svojim igrama nisam zaslužio. Da imam potencijal prvi vjerujem da imam, ali trebam još puno toga odraditi da se mogu strpati u taj koš - započeo je Petković, koji za rođendan ima samo jednu želju.

- Želim si pobjedu protiv West Hama, ne želim pogodak niti išta drugo, samo pobjedu!

U redu, ajmo otvoriti tu priču oko broja 10 i pozicije “desetke”. Kako je on to prihvatio?

- Mislim da se snalazim na obje pozicije. Možda taj statistički podatak izostaje, možda više smeta vama, nego meni... Bilo bi mi draže da je i to bolje, ali na meni je da nastavim raditi, zabiti što više golova, imati što više asistencija, što više zadržanih lopti. Sve segmente igre gdje se mogu popraviti želim popraviti, radim na tome i nadam se da ću biti sve bolji. Dobro se snalazim na ovoj poziciji, ponovit ću opet, na raspolaganju sam treneru, momčadi, najbolji način da se iskoriste moje karakteristike jest trenerova domena i gdje god me postavi, ja ću dati maksimum.

Zaslužuju respekt

U Maksimir dolazi West Ham, kakvu utakmicu očekuje Bruno Petković?

- Očekujem jako dobru, čvrstu, tešku utakmicu. Momčad koja je u samom vrhu Premiershipa sigurno je momčad za veliki respekt, zaslužuje posebnu pozornost. Po imenu, to je najbolji protivnik u skupini, ali svaka utakmica počinje s 0:0. Imamo europsko iskustvo, imamo momčad koja je dobrim dijelom ostala na okupu i mislim da možemo napraviti dobre stvari.
Ove godine i treće mjesto u Europskoj ligi vodi u proljeće, u Konferencijsku ligu. Je li to dovoljan doseg za Dinamo?

- Da igram i Ligu prvaka, ne bih unaprijed pristao na išta manje od prvog mjesta, niti u skupini, niti igdje. Svatko bi potpisao polufinale, finale, ali uvijek moraš ciljati najviše, nikad ne bih pristao unaprijed izgubiti nijednu utakmicu, bilo kakav protivnik i u bilo kojoj fazi natjecanja bio...

Kako je rame?
- Dobro je...

Onda, što ćemo s reprezentacijom? Nije pozvan u rujanskim akcijama, izazvalo je to puno polemika?

- Reprezentacija je uvijek jedan poseban motiv, naravno da bi svaki igrač htio igrati za reprezentaciju, tako i ja. U zadnjem ciklusu nisam bio pozvan, na meni je samo da radim, ne da dajem izjave i komentiram bilo čije odluke, nego da radim na sebi i vjerujem da će poziv doći.

Dvoboj s Vlašićem

Je li ga pogodilo to što nije pozvan?

- Znam da rijetko dajem izjave i nema me prečesto u medijima, ali mislim da smo na fokusu s West Hamom! Ponavljam, htio bih biti u reprezentaciji, bilo bi mi drago da jesam, ali sad nisam bio, ciklus je bio jako pozitivan. Ali, opet kažem, nadam se da ću svojim igrama zaslužiti poziv.

Opet će suparnik biti Nikola Vlašić, lani nije dobro prošao protiv Dinama.

- Prva je utakmica bila remi, ali volio bih ga pobijediti, naravno.

Možemo li ikako usporediti Tottenham i West Ham? Prošlo je šest mjeseci od te pobjede, koje se paralele mogu povući?

- Pa, ne možemo dvije različite momčadi uspoređivati. Možda po vrijednosti, po imenima, ali u principu, teško je uspoređivati. Ali, ako se ne varam, West Ham je završio ispred Tottenhama u prvenstvu, to sve govori.

A kakav je Dinamo u odnosu na ožujak, na tu utakmicu?

- Teško je usporediti i nas sad i onda. Možda imamo teži ulazak u sezonu, dvije-tri utakmice u kojima nismo bili na razini. Ali, imali smo i lani neke takve utakmice, nije lako ući u ritam. Nabrojao bih pet-šest alibija da želim, ali ipak smo na jednoj visokoj razini, svakim danom sve uigraniji. Bez da povlačim paralele s momčadi od prošle godine, jako smo dobri - kazao je Petković.

Znači, pobjeda je dar Petkoviću za rođendan. Sjećamo se, prije dvije godine počastio je svlačionicu punjenim paprikama, bilo je to isto originalno. Pobjeda će ovaj put biti - dovoljna.

PETKOVIĆ U DINAMU

SEZONA 2018./19.
39 utakmica, 12 golova

SEZONA 2019./20.
40 utakmica, 13 golova

SEZONA 2020./21.
42 utakmice, 14 golova

SEZONA 2021./22.
14 utakmica, 1 gol

UKUPNO
135 utakmica, 40 golova

KOME JE ZABIO U EUROPI

VIKTORIJI
- 1 gol u šesnaestini finala Europske lige 2018. - 2019. u domaćoj pobjedi 3:0

BENFICI
- 1 gol u osmini finala Europske lige 2018. - 2019. u domaćoj pobjedi 1:0

SABURTALU
- 1 gol u drugom pretkolu Lige prvaka 2019. - 2020. u gostujućoj pobjedi 2:0
- 1 gol u drugom pretkolu Lige prvaka 2019. - 2020. u domaćoj pobjedi 3:0

FERENCVAROSU
- 1 gol u trećem pretkolu Lige prvaka 2019. - 2020. u gostujućoj pobjedi 4:0

ROSENBORGU
- 1 gol u četvrtom pretkolu Lige prvaka 2019. - 2020. u domaćoj pobjedi 2:0
ŠAHTARU
- 1 gol u skupini Lige prvaka 2019. - 2020. u domaćem neriješenom rezultatu 3:3

WOLFSBERGU
- 1 gol u skupini Europske lige 2020. - 2021. u gostujućoj pobjedi 3:0

FEYENOORDU
- 1 gol u skupini Europske lige 2020. - 2021. u gostujućoj pobjedi 2:0

KRASNODARU
- 2 gola u šesnaestini finala Europske lige 2020. - 2021. u gostujućoj pobjedi 3:2

LEGIA
- 1 gol u trećem pretkolu Lige prvaka 2021. - 2022. u domaćem neriješenom rezultatu 1:1

12
milijuna eura vrijednost je Petkovića prema portalu TM
27
godina sutra će proslaviti odlični Dinamov ofenzivac
40
golova dao je za Dinamo i šest za hrvatsku selekciju

Linker
29. travanj 2024 02:54