Michael Dawson i Luka Modrić slave u dresu Spursa
 IAN KINGTON Afp
ANALIZA ENGLEZA

‘Kranjčar je bio hladan! Luka? Kakav igrač! Ali treći Hrvat u Spursima bio je najopušteniji na svijetu!‘

Sa trojicom bivših dinamovaca igrao je u Tottenhamu. Upoznao ih je u dušu. I jako nahvalio...
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 11. ožujak 2021. 19:23

I dok su engleski mediji, kao što smo već izvijestili, vrlo nezainteresirano najavljivali utakmicu Tottenhama i Dinama te se bavili uglavnom “lokalnim problemima”, Tottenhamova press-služba napravila je sjajan posao. Predstavili su Dinamo iz puno kuteva, od nogometne analize Andyja Brassella, nogometnog stručnjaka koji surađuje u Engleskoj s brojnim medijima, do intervjua s Michaelom Dawsonom.

Sjećate se vjerojatno tog braniča, danas igrača Nottingham Foresta, za kojega se može reći da je legenda Spursa. Upisao je, naime, za Tottenham više od 300 utakmica, između ostalih i onu protiv Dinama u Ligi Kupa UEFA 2008. (4:0). Dawson, naravno, nije pričao previše o Dinamu, ali je zato za službenu stranicu otkrio kakvi su mu bili suigrači koji su u prošlosti nosili dres Dinama. Spursi su Dinamo predstavili kroz Luku Modrića, Niku Kranjčara i Vedrana Ćorluku, trojicu igrača poteklih u Maksimiru, a koji su svima u Tottenhamovoj obitelji ostali u lijepom sjećanju. O svakome od njih nešto je rekao suigrač Dawson.

- Luka je prilično niskog rasta i odmah smo se zapitali kako će se prilagoditi Premiershipu. No, on je već u ranoj mladosti bio na posudbama, bavio se svojom fizikom čitavu karijeru i nikad mu to nije bio problem jer je imao toliko sposobnosti. Promatrali ste ga i pomislili: “Ovaj tip može igrati”. Pogledajte što je on radio, a sad s 35 godina, još uvijek standardno igra u Realu, ima nevjerojatnu karijeru i bio je fantastičan za nas. Kao igrača, talenta, osobu, svi su ga prihvatili od prve minute. Od prvog trenutka bio je jedan od nas. Nije mu bilo lako doći u novu zemlju, igrati u novoj ligi, ali se vrlo brzo prilagodio. Kakav igrač! Mislim da ga nikad nisam vidio da koristi lijevu nogu, a nije vam niti potrebna kada je vanjska strana desne noge tako dobra! Brojevi govore sami za sebe. Imao sam sreću da igram s igračima svjetske klase u Tottenhamu, Luka je jedan od njih, svaka mu čast - kazao je Dawson o Modriću, jedva pronalazeći komplimente.

Modrić je odigrao za Tottenham 160 utakmica, zabio je 17 golova, a tri godine je svlačionicu dijelio i Vedran Ćorluka, koji je u 109 nastup jednom bio strijelac. Njega je Dawson ovako opisao:

- Čarli je najopuštenija osoba na svijetu. Nije izgledao brzo, ali jedan na jedan bio je nevjerojatan. Bio je potpuno drugačiji karakter od Luke, bili su stvarno dobri prijatelji na terenu i izvan njega, nerazdvojni! Čarli je bio sjajan lik, ali opušten, na terenu, izvan terena, sve što je napravio bilo je opušteno! Još jedan sjajan momak i važan dečko kojeg treba imati za duh te momčadi. Još uvijek igra jako dobro u Lokomotivu iz Moskve.

Imao je, naravno, Dawson puno komplimenata i za Niku Kranjčara. On je za Spurse odigrao 71 utakmicu i zabio 11 golova, a Dawsonu je ostao u sjećanju kao vrlo talentiran nogometaš.

- Niko je bio pravi, prirodni talent, još jedan ležeran lik, iako drugačiji od Čarlija. Niko je bio malo tiši, prilično hladan, povučen, držao se malo podalje. Na terenu, način na koji je igrao, provlačio dodavanja, zabijao golove - uf, kakav talent. Možda od Nike nismo vidjeli najbolje, ali on nam je ipak postigao neke nevjerojatne golove. Imao je tu prirodnu sposobnost, lijepu na oko.

Iako je naglasak, ovom prilikom, bio na Dinamovim igračima, spomenuo je Dawson i Stipu Pletikosu i onda zaključio:

- Stipe je također bio odličan, sve su to sjajni momci. Govorimo o različitim karakterima i različitim igračima, ali svi su se priklonili načinu na koji smo funkcionirali kao grupa. Svi su bili simpatični likovi i važan dio momčad - rekao je je Dawson u zanimljivoj analizi.

Linker
16. lipanj 2024 11:58