Reuters / Rafael Marchante Livepic
EUROPSKA LIGA

DINAMO UZ BOK AJAXU PO PROFITU OD TRANSFERA U ZADNJIH DESET GODINA Protivnik 'Modrih' u Europskoj ligi na vrhu s nevjerojatnom cifrom

Piše: Edi DžindoObjavljeno: 07. ožujak 2019. 12:56

Prema Transfermarktu, portalu za nogometne transfere i ekonomski aspekt sporta, jučer je objavljena ljestvica klubova koji su u posljednjih deset sezona najviše profitirali kada uračunamo i prodaju i kupnju igrača.

Uvjerljivo je na prvom mjestu Dinamov suparnik u osmini finala Europske lige - Benfica. Portugalski gigant je u proteklih deset godina uspio inkasirati čak 427 milijuna eura više nego što je potrošio, a najunosniji transferi bili su prodaja brazilskog vratara Edersona Manchester Cityju na ljeto 2017. za 40 milijuna eura te prodaja belgijskog veznjaka Axela Witsela u ruski Zenit 2012. za istu cifru.

Uz to valja naglasiti da je klub s Luza u posljednjih deset godina prodao čak 17 igrača za više od 20 milijuna eura, dok su tek jednog igrača doveli u svoje redove za više od 20 milijuna, a riječ je o dolasku Raula Jimeneza iz Atletico Madrida (22 mil. €) na ljeto 2015.

Međutim, i hrvatski se prvak može pohvaliti odličnim poslovanjem na području transfera. Dinamo na ljestvici profitera drži visoko osmo mjesto, odmah iza Ajaxa koji ima možda i najveću reputaciju razvijanja mladih igrača na svijetu. Klub s Maksimira je u proteklom desetljeću na nogometnom tržištu u plusu 146 milijuna eura, a najviše zasluga pripada transferu Marka Pjace u Juventus prije dvije sezone za 23 milijuna. Slijede ga ovosezonski transfer Filipa Benkovića u Leicester City za 14,5 milijuna te transfer Marka Roga u Napoli 2017. za 13 milijuna eura. Sadašnji veznjak Napolija zauzima prvo mjesto što se tiče Dinamovih kupnji. Njegov dolazak iz RNK Splita koštao je Modre pet milijuna eura.

Drugo mjesto na ljestvici zauzima ljutit rival Benfice, Porto, sa zaradom od 363 milijuna eura, a osim portugalskih velikana nijedan klub nije ubilježio veću zaradu od 200 milijuna eura.

Linker
29. rujan 2024 02:18