BELGA/DDP USA/PROFIMEDIA
Negdašnji centarfor za SN

‘Dinamo će dobiti Genk, čak bih rekao dosta lako! Ali evo i zašto će ove sezone imati uspona i padova‘

Bivši dinamovac ima trenersku A licencu, diplomirao je i sportski menadžment, ali ne bavi se nogometom
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 24. studeni 2021. 21:22

Goran Ljubojević igrao je za Dinamo i Genk, jedan je od nogometaša koji povezuju ovotjedne rivale. No, Ljubojević je bio i akter jedine pobjede Modrih nad Belgijancima u Maksimiru, dogodilo se to 4. studenoga 2004. godine. Pred petnaest tisuća gledatelja pao je Beveren 6:1. Radilo se o istoj razini natjecanja kao što je dvoboj s Genkom, iako se tada to zvalo skupinom Kupa UEFA. Dva gola dao je Dario Zahora, po jedan Eduardo, Andre Mijatović, Niko Kranjčar i Edin Mujčin.

Za Genk je Ljubojević igrao od 2006. do 2009. godine.

- Trenutačno su osmi na tablici belgijske lige, imaju dosta lošu sezonu. To je kod njih prilično normalno. Često se događa da budu super dvije-tri sezone, pa onda dvije-tri znatno slabiji. Dinamo ima goleme šanse. Utakmica je jako bitna, ako svladaju Genk sigurno prolaze skupinu kao drugi. Treće mjesto i Konferencijska liga ne bi trebali biti cilj Dinama - kaže Ljubojević.

Stekao je trenersku A licencu, diplomirao je i sportski menadžment, ali ne bavi se nogometom nego trgovinom. Ima svoju firmu za veleprodaju razne robe.

image

Goran Ljubojević u dresu Dinama

Srdan Vrancic

Petković poput Špehara

- Dinamo će dobiti Genk. Čak bih rekao dosta lako - hrabra je ocjena nekadašnjeg centarfora.

Modri su u prvom dvoboju slavili 3:0, ali nije bilo tako jednostavno.

- Nije, zato što su Belgijanci promašili dvije-tri šanse koje su mogli zabiti, ali Genk ima dosta lošu zadnju liniju. Dinamov napad je puno jači nego obrana Genka i mislim da u četvrtak neće biti problema, da će Dinamo slaviti puno jednostavnije nego što svi misle.

Modri napad će biti prevaga?

- Prije svih Bruno Petković. Zato što će se gosti povući i čekati šansu iz kontri. Petković je fantastičan u malim prostorima, kad je dosta gusto. U tome je najjači u našoj ligi i šire.

Oko njega su stalne priče je li desetka ili devetka.

- Podsjeća me na bivšeg suigrača Roberta Špehara. Polušpica i napadač. Voli doći po loptu, nije klasični centarfor, kako se kaže “fox in the box”, koji je svaki put u kaznenom prostoru, uvijek tamo gdje je opasno. No, fascinirao me kako zabija golove glavom, nisam se nadao tome. Način na koji je zatresao mrežu protiv Osijeka bio je nevjerojatno dobar. Ujedno i dokaz da može biti klasični centarfor, ali on to ne voli. Nego driblati, igrati mali nogomet… Jedino, Špehar je zabijao više, 20-25 golova po sezoni. Bio je najbolji strijelac prvenstva Belgije. Kad bi Petković imao apetit da postigne gol više nego sada, i dao bi ga. Nedostaje mu ta velika želja. Špehar, kad je mogao zatresti mrežu, nije imao milost. Čovjek je “trpao” sve…

U kontaktu s navijačima

U Genku održavate kontakte…

- Znam sve ljude, iako se nismo čuli godinu dana. Rade super posao, žao mi je što im ove sezone ne ide. No, brzo se vrate. Njihova je politika da moraju prodati nogometaše, žive od transfere. Kad naprave rezultate, naplate to i grade novu ekipu. U kontaktu sam i s navijačima, čak sam s dvojicom kućni prijatelj, često se čujemo.

Koga bi u aktualnoj momčadi mogli naplatiti?

- To je centarfor Eberle Paul Onuachu. Nigerijac nije samo fizički snažan. Zna i s loptom jako dobro, kuži nogomet. Nije netko tko bi imao samo sposobnost skakati. Mogli bi ga odlično prodati.

Genk možda neće proći kao Beveren, iako ste veliki optimist, a sjećate li se pobjede 6:1? Igrali ste završnih dvadesetak minuta.

- Beveren je klub koji spada u drugi rang belgijskog nogometa, u nižu kategoriju. Znao sam u toj utakmici da će tako završiti. To nije Genk, Standard, Anderlecht, Club Brugge, a sada je tu kao peti i Gent. Ne bih uspoređivao Genk i Beveren jer Beveren je dosta slabiji. Istodobno, Dinamo je sada puno jači nego što je bio tada.

image

Goran Ljubojević u dresu Genka

Belga via AFP

Nije lako nadoknaditi

Niste prošli skupinu, ključno je bilo 2:2 s Heerenveenom u Zagrebu.

- Nedostajao nam je jedan gol. Sporan je bio kazneni udarac dosuđen za njih.

Tada je Zdravko Mamić suca Fritza Stuchlika prozvao “austrijskim zločincem”.

- Za Heerenveen je igrao Klaas-Jan Huntelaar. Kasnije je postao vrhunski igrač.

Dinamo sada ima i više međunarodnog iskustva.

- To jako puno znači. Tada smo bili u najgoroj sezoni u povijesti Dinama, koja je završila Ligom za ostanak. Ne kažem da naša momčad pojedinačno nije bila dobra, nego kao ekipa nismo bili dovoljno jaki da bismo prošli. U međuvremenu se puno toga promijenilo. Dinamo je sada kao klub profesionalniji, u to doba prije 17 godina bio je neka vrsta balkanskog kluba. Nikad nisi znao što će se dogoditi, super tekma ili loš dan. To je zavisilo od psihološkog stanja ekipe, pa bilo je i napada novinara… Dosta gadno. Sada je Dinamo pravi profesionalni klub. Veliki je to plus.

Ipak, i hrvatski prvak oscilira.

- Prodao je previše igrača. Imaju kvalitetnu momčad, ali treba im neko vrijeme da bude kao zadnje dvije-tri sezone. Unatoč tome posjeduju vrijednost. Osjeća se da nemaju Majera, Jakića, Gavranoviča, Gvardiola… Neću reći da je rana prodaja Gvardiola bila pogrešna, ali napravila je ekipu slabijom. Nije to lako nadoknaditi, nije jednostavno da dođe netko drugi i da sve štima. Zato će ove sezone biti uspona i padova, ali već iduće godine Dinamo će opet biti super.

BELGIJANCI U MAKSIMIRU OD SAMOSTALNOSTI

KUP UEFA, skupina G

(4. studenoga 2004.)

Dinamo Zagreb - Beveren 6:1

EUROPSKA LIGA, skupina A

(17. rujna 2009.)

Dinamo Zagreb - Anderlecht 0:2

EUROPSKA LIGA, skupina D

(21. listopada 2010.)

Dinamo Zagreb - Club Brugge 0:0

EUROPSKA LIGA, skupina D

(13. prosinca 2018.)

Dinamo Zagreb - Anderlecht 0:0

ONI SU DALI ŠESTICU BEVERENU

Vasilj - Buljat, Milinović, Mijatović, Pranjić - Bošnjak, Poldrugač, Agić (od 62. Mujčin) - Kranjčar - Eduardo (od 79. Zekić), Zahora (od 69. Ljubojević). Trener: Nenad Gračan

54

utakmice odigrao je Ljubojević u dresu modroga kluba

19

golova za Dinamo postigao je ukupno Goran Ljubojević

Linker
28. travanj 2024 18:53