RONALD GORSIC/CROPIX
BEZ DLAKE NA JEZIKU

‘Da nema njega, Dinamo je gotov! On je Modrima novi Luka Modrić! A Oršić? Daj, Mislave, igraj nogomet...‘

Lončarević je u svom stilu, sasvim otvoreno, progovorio o maksimirskoj tematici
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 23. studeni 2021. 13:09

Približava se i taj “veliki četvrtak”, dan kad Dinamo igra jednu od najvažnijih utakmica sezone protiv Genka.

Iako je željena pobjeda u derbiju s Osijekom izostala, igra koju je Krznarova momčad ponudila stvarno je bila ohrabrenje pred taj europski obračun. Jučer smo, u predvečerje toliko bitnog sraza za Modre, sjeli s iskusnim trenerom Ilijom Lončarevićem, koji je svojevremeno i bio šef struke zagrebačkog kluba. Uvijek je zanimljivo pričati s Ilijom, on nikada nema dlake na jeziku, ono što misli, to i kaže.

Jesmo li normalni?

Odmah smo ga na prvu, da tako kažemo, podignuli na zadnje noge, namrštili mu lice kad smo ga pitali kako komentira situaciju u Dinamu, samo šest od mogućih 15 bodova osvojenih u HNL-u.

- K vragu, ako smo mi svi normalni ljudi... Na dan utakmice s Osijekom piše se u medijima o mogućnosti da Kek preuzme Dinamo. U redu, znam, objavili su Slovenci, naravno da se to ne može ignorirati, morate prenijeti, dalje kopati, to je novinarski, ali... Zamislite kako se osjećao Krznar? Pa, zar mi nismo nikad u stanju sačuvati neku normalnu osobu, dobrog čovjeka i dobrog trenera Krznara? Njega se, da oprostite, razjeb... svaki dan. To je meni nevjerojatno, to nema smisla. Kad se Petković ustane na lijevu nogu, udri po Krznaru, kad Livaković nešto ne obrani, udri po Krznaru. Pa, čekaj, tko to može podnijeti? - ljutito je krenuo Lončarević.

image

Ilija Lončarević

RANKO SUVAR/CROPIX

Kontrirali smo da takvi napisi uopće nisu imali utjecaja na utakmicu s Osijekom jer su Modri igrali dobro, skroz su nadigrali Bjeličinu momčad...

- Ma, u redu, Dinamo je igrao dobro, nije to bio problem. Krznar će, ako sve bude normalno, osvojiti naslov prvaka, u Europi igra dovoljno uspješno, ako pobijedi Genk i jako uspješno, živ je u Kupu... Otišli su mu bitni igrači, standardni igrači. Da ne kažem što je napravljeno Livakoviću u reprezentaciji... Što mislite, kad bi Iker Casillas branio toliko utakmica za reprezentaciju da ga je svaki put izbornik mijenjao kad je loše branio za Real? Ili kad je imao kiks? Meni je to nevjerojatno. Mi rušimo sve naše vrijednosti, bacamo ih u blato. A one u Hrvatskoj, za koje znamo da nisu vrijednost, nego preživljavaju iz godine u godinu, tu i tamo naprave neki rezultat, dižemo u nebesa, tu nema problema.

Onda je načeo novu temu...

- Mora se ispoštivati Petković, on je klasa, tu nema dileme. Međutim, meni se čini da se potpuno u medijima zanemaruje Josip Mišić! Znate li vi da igra Dinama ovisi o Mišiću? Da nema njega, Dinamo je gotov! Modri su izgubili previše ljudi u vezi, otišli su Jakić, Majer, Ademi je bio ozlijeđen. Recimo, protiv Rapida u Maksimiru i protiv Osijeka on je bio najbolji igrač, bez obzira na veliki doprinos Petkovića. Josip Mišić je Dinamov novi Luka Modrić! Al pari je u nogometnom znanju s Marcelom Brozovićem. Mišić je najbolji organizator igre u HNL-u. I Gojak je sve bolji. Protiv Rapida je na moje iznenađenje bio velika pomoć Mišiću.

image

Josip Mišić

DAMIR KRAJAC/CROPIX

Spomenuo je još jedno ime...

- Mislav Oršić ne nudi ono što objektivno po svojoj klasi mora dati. Mora prestati igrati nogomet samo na svoj udarac. On samo traži šut. Daj, Mislave, igraj nogomet. Idi na prvu stativu, na drugu, ubacuj se u šesnaesterac... To Dinamu u završnici nedostaje. Vidite kako je Lovro Majer počeo zabijati pogotke kad je bez lopte počeo ulaziti u šesnaesterac. To danas fali Dinamovim krilima, jedino to ima Luka Menalo. Oršić mora zabijati druge vrste golova, a ne samo šutom koji si sam kreira. On sam sebe limitira.

Nisu u Genku bedasti

I tako, malo po malo, stigli smo do utakmice s Genkom...

- Momčad je maksimalno bila motivirana protiv Osijeka, bit će takva i protiv Genka. E sad, hoće li se Genk pobijediti ili ne, druga je priča. Radi se o europskoj utakmici, a Genk sigurno nije ona momčad koja je bila u prvoj utakmici. Oni su nešto drugo. I sigurno će biti opasniji u gostima nego što su onda bili kod kuće. Nema šanse da ne bude teško. Dinamo će morati biti na razini utakmice s Rapidom ako želi “knap” pobijediti. Daj Bože da bude 3:0 kao tamo, ali mislim da neće. Nisu u Genku bedasti da idu “grlom u jagode” nakon onoga što su doma doživjeli. Oni su osjetili što je Dinamo kad je pravi i koncentriran, kad je u momčadi puna kohezija, kad su svi igrači napaljeni na pobjedu - zaključio je Lončarević.

"Mali, opalit ću ti šamar"

Pitali smo Lončarevića zašto Luka Ivanušec više nije u tako dobroj formi koja ga je dovela do reprezentacije?

- Kao i kod Petkovića, radi se o psihološkim problemima. Luka je još uvijek mlad igrač. On je skoro bio standardni u reprezentaciji, pa sad nije igrao, sve to igrača muči, nije to samo tako. Naravno, sve to ide na trenerov konto, on to mora na vrijeme prepoznati i imati argumente za to riješiti. Ali, prije svega, igrač to mora sam riješiti, tako da će Ivanušec to sigurno riješiti. Nisu to neki veliki problemi, njemu je samo u glavi strka oko svega toga što mu se događa. Recimo, bio sam neki dan u Maksimiru, pa sam vidio Ivanušeca i u šali sam mu kazao: "Mali, opalit ću ti šamar"! On će se izvući iz toga. Mora bez lopte ulaziti u šesnaesterac, to fali Luki.

Kako vi ne vidite da je Dinamo ljetos izgubio ogromni dio kvalitete!?

Ne može se pobjeći od činjenice da Modri osciliraju. Prvo poluvrijeme s Rijekom, Istra, Lokomotiva, Rapid u Beču...

- To je sasvim normalno. Ja ne razumijem kako vi ne vidite da je Dinamo ljetos izgubio ogromni dio kvalitete. To se ne može samo tako nadoknaditi. Pa, gdje mi svi skupa živimo da to ne kužimo? Moraju se etablirati novi igrači, a za to treba jedna sezona. Vidjet ćete kako će Modri izgledati sljedeće sezone kad se sve posloži. Ne može se proces zaključiti preko noći.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 12:31