GLAVNI ADUT NEFTČIJA

Emile Mpenza! Nekada potencijal Belgije, ali novac i žene pomutili su mu razum

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 25. lipanj 2011. 15:12

O Emileu Mpenzi postoji anegdota koja će reći sve: Prije nekoliko godina, Emile je ušetao u Ferrarijev salon automobila. Vrlo brzo je izabrao novog ljubimca, sjeo za upravljač i otišao. Mpenza se, međutim, vratio za dva sata...

- Nešto se zaboravili - upitao ga je prodavač.

- Ne - uzvratio je Emile.

- Što vam onda treba? - nastavio je prodavač.

- Novi auto - kazao je Mpenza.

Ovog prošlog, starog, dakle, dva sata, Mpenza je - razbio...

Priču o karakteru negda najsjajnijeg potencijala Belgije - za kojega su Belgijci prije deset godina bili uvjereni da će danas nositi dres madridskog Reala - ispričao nam je belgijski novinar, Emile Vandervelde, koji aktivno prati karijeru našega junaka, a kojega je, uostalom, i prije nekoliko mjeseci posjetio u dalekom Azerbajdžanu.

Mpenza, danas 32-godišnjak, vlasnik je intrigantne karijere za koju naš sugovornik govori da je došla u sam smiraj.

- Nakon godina lutanja, u kojemu je glavnu ulogu imao njegov menadžer, jer mu je glavu punio novcem, što je mladića u potpunosti pokvarilo, Mpenza se 2009. skrasio i preporodio u Sionu. Sa 21 pogotkom u 31 nastupu, Emile je ponovno došao u priliku zaigrati na visokoj razini; na stolu je, naime, držao ponude Ajaxa, Birminghama i Wolverhamptona. mpenza je sve, međutim, odbio i otišao u Baku...

Nije se, dakle, promijenio, na što nas je uporno upozoravao i Pierre Bilic, belgijski časnik za vezu, izuzetno cijenjeni novinar koji tamošnji nogomet drži u malome prstu.

- Imao je potencijal stati uz bok Enzu Scifu, Janu Ceulemansu ili Marcu Wilmotsu. Međutim, “glava” ga je stajala karijere, karijere kakvu je s obzirom na potencijal, trebao izgraditi. Ovako, novac, žene i automobili pomutili su mu razum, postao je prepohlepan.

Te teze potkrepljuje suhoparni životopis; momak koji je 1997. obrao nogometno belgijsko vrhnje, i koji je u Schalkeu zaintrigirao i najveće velikane, via Standard i HSV, sa 28 godina odlučio se za katarski Al Rayyan, gdje su mu petrodolari ispadali iz džepa.

- Sven-Göran Eriksson, ipak, ponovno mu je pružio priliku, pozvao ga je u Man. City, no sa pet pogodaka u 25 nastupa nije mogao izdržati nalet nekih drugih petrodolara koji su ga gurnuli niz stepenice - priča Vandervelde.

Plymouth je bio novi pucanj u ništa, no već spomenuti Sion mogao mu je pružiti dvije-tri godine visoke razine. Ovako...

- Bliži se kraju. OK, Azerbejdžanci su zadovoljni, ali on... Ne znam. Kada sam posjetio Neftči da napravim reportažu, dakle, sigurno pola godine nakon što se tamo odselio, Emile je prvi puta, u mome društvu, prošetao centrom Bakua. Inače živi isključivo na relaciji trening kamp - kuća.

Uz ljepotice, kojih u kolekciji ima sijaset, sigurno mu nije teško.

- Miss Belgije jedna, pa druga, pa treća... Da, imao je dosta žena, no on zapravo nije stereotip nogometaša. Inače je vrlo tih, miran, prilično introvertan tip - zaključuje Vandervelde, uz pogled unaprijed:

- Uz nekoliko Južnoamerikanaca, spada među najbolje igrače Neftčija, no prateći ga godinama, prilično sam siguran da je to daleko od Mpenze kakvog belgijski ljubitelji nogometa pamte.

Linker
24. rujan 2024 16:35