Ronald Goršić/CROPIX
MUČENJE U LIHTENŠTAJNU

Eduardo spasio Hrvatsku od velike blamaže protiv amatera, Rebić debitirao sjajnim golom!

Strijelci za Hrvatski bili su Eduardo da Silva (21, 86) i Ante Rebić (67), dok su pogotke za domaće postigli Christen (31) i Polverino (77). Vatreni 6. rujna igraju u Beogradu
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 14. kolovoz 2013. 19:37

Trebala je to biti večer podizanja samopouzdanja i namještanja nišanskih sprava uoči Beograda, a na kraju je ispalo spašavanje od neviđene sramote. Lihtenštajnske bankare i poštare samo četiri minute su dijelile od slavnog remija, ali na sreću, tada se ukazao Eduardo i pogotkom spasio atmosferu u našem taboru uoči Marakane . Utakmica u Vaduzu pamtit će se po fantastičnom debiju Ante Rebića koji se predstavio prekrasnim pogotkom, ali i šupljom obranom i neopreznim bekovima koji su neobjašnjivo ispadali iz igre svaki put kad su domaći prelazili centar igrališta

Hrvatska je od samog početka krenula s visokim presingom na domaću obranu. Vrlo brzo to se pokazalo kao sasvim logično rješenje, jer su se domaćim braničima gotovo tresle noge čim bi se Mandžukić i Eduardo zatrčali prema njima. Prvi poklon domaćih stopera naš napad je dobio već u 15. sekundi kada su Mandžo i Dudu bili u 16-ercu ispred jednog domaćeg igrača, ali su počeli komplicirati i tako propustili dovesti Hrvatsku u super-rano vodstvo....

Novu loptu u opasnoj zoni naši reprezentativci su presjekli u 5. minuti. Rakitić se sjurio prema domaćem golu, tukao je sa desetak metara, ali u posljednji trenutak u blok mu je ušao Frick. Ivan je u toj situaciji imao i boljih rješenja, blizu njega potpuno sam je stajao Ivica Olić.... Hrvatska je u početnoj fazi utakmice stalno imala loptu u nogama, Rakitić i Modrić dijelili su lopte 'kao rukom', ali nikako da se dogodio onaj završni udarac. Tako je u 15. minuti Rakitić pronašao usamljenog Olića, koji je bio potpuno sam na sedam metara od vrata, ali udarac glavom je bio katastrofalan. Ola kao da se nije mogao odlučiti hoće li zaustaviti loptu ili pucati...

Related content

U 21. minuti Vatreni su konačno okrunili svoju dominaciju i to nakon prekrasne akcije. Olić je s lijeve strane lijepo nabacio za Mandžukića, koji je glavom samo spustio za Eduarda. Hrvatski Brazilac je bio neumoljiv, iz blizine je samo pospremio loptu u mrežu.

Svi na stadionu u Vaduzu su očekivali da će prvi pogodak biti okidač za punjenje domaće mreže, a na kraju se dogodilo potpuno suprotno... Hrvatska je stala i pružila skromnim domaćinima priliku da se vrate u utakmicu. U 30. minuti Burgmeierov udarac glavom preko vrata bio je samo najava onog što će se dogoditi minutu poslije. Procurilo je (opet) na lijevoj strani, Hasler je ubacio prizemnu loptu, a Christen je zakucao iz blizine. Štimac se s razlogom uhvatio za glavu...

Do kraja poluvremena Vatreni su se ipak malo uozbiljili. Nizale su se prilike ispred domaćeg vratara, ali Srna i Olić dvaput iz dobrih situacija nisu savladali Jehlea.

Na poluvremenu Štimac je u igru ubacio Pivarića, Vukojevića i Jelavića, ali to nije drastično promijenilo situaciju na terenu. Stalno se igralo oko domaćeg šesnaesterca, ali spora brojna dodavanja Lihtenštajnci su bez problema čitali. Štoviše, kao u prvom dijelu, domaći su iskorištavali činjenicu što se naši veznjaci nisu vraćali u obranu i iz kontranapada prijetili Pletikosi.

Related content

Situacija na terenu se promjenila tek nakon ulaska Ante Rebića. Mladi napadač Splita je imao debi iz snova - odmah po ulasku u igru zakuhao je dobru šansu koju je zapucao Eduardo, a u 67. minuti je odlučio sve sam riješiti. Maestralno je sa 15-ak metara pogodio malu mrežu gola i skočio u zagrljaj Štimcu... U 72. minuti Hrvatska je mogla sve riješiti - Halilović je bio sam na lijevoj strani, ali udarac je bio neprecizan. Na našeg najmlađeg igrača naljutio se Nikica Jelavić koji je bio u sjajnoj poziciji. Ali Halilović, kao i uvijek, te situacije sam rješava...

Osveta za taj promašaj je stigla u 77. minuti nakon munjevite, ali i sjajne akcije koje se ne bi posramili ni najveći klubovi. Oehri je pobjegao na lijevoj strani i na vrhu 16-erca pronašao Polverina, koji je briljantnim volejem zakucao loptu pod samu gredu. Nevjerojatno, ali utakmica je opet na početku.

Related content

Već u sljedećoj akciji zabio je Eduardo, ali švicarski pomoćni sudac Slađan Josipović podigao je zastavicu zbog zaleđa. Ipak, Eduardu nitko nije mogao poništiti gol četiri minute prije kraja. Večeras najbolji igrač Hrvatske glavom je zakucao loptu u mrežu nakon ubačaja Srne i spasio hrvatske od velike sramote...

LIHTENŠTAJN - HRVATSKA 2-3 (Christen 31, Polverino 77 / Eduardo 21, 86, Rebić 67)

Utakmica je završena!

90. minuta - Jelavić je bio sam ispred golmana, ali nije ga uspio savladati.

86. minuta - Hrvatska će, izgleda, iščupati pobjedu... Srna je ubacio iz slobodnog udarca s desne strane, a Eduardo je glavom zakucao loptu pod gredu.

78. minuta - Eduardo je zabio gol, ali pomoćni sudac je podignuo zastavicu zbog ofsajda.

77. minuta - Nevjerojatno, ali Lihtenštajn je opet izjedančio... I to nakon briljantne akcije. Oehri je s lijeve strane na vrhu 16-erca pronašao Polverina, koji je sjajnim volejem zakucao loptu pod samu gredu.

72. minuta - Halilović je bio sam na lijevoj strani, ali udarac je bio neprecizan. Na našeg najmlađeg igrača malo se naljuti Jelavič smatrajući da mu je morao dodati.

67. minuta - Ante Rebić upisao se u strijelce u prvoj utakmici za Vatrene. Eduardo ga je pronašao u 16-ercu, a napadač Splita je krasnim udarcem s 15-ak metara naciljao 'malu mrežu'.

65. minuta - Rebić je glavom potpuno krivo pucao, ali lopta se nekako odbila do Eduarda, koji je pucao metar od vratnice.

63. minuta - Prve minute u dresu reprezentacije upiast će Ante Rebić.

58. minuta - Stalno se igra pred domaćim 16-ercom, ali nema poštenog udarca na gol...

Na početku drugog dijelu u igru su ušli Pivarić, Vukojević i Jelavić.

Završeno je prvo poluvrijeme!

44. minuta - Kontra domaćih, Hasler je opalio preko gola.

43. minuta - Fantastičan potez Olića. Fintom je slomio svog čuvara, lijepo je ciljao sa 17 metara, ali Jehle je izvadio loptu ispod grede.

40. minuta - Srna je ubacio s desne strane, a Olić glavom pucao preko vrata.

36. minuta - Olić je opet probio lijevu stranu, sjajno ubacio na drugu stativu, gdje je loptu dočekao Srna i iz voleja pogodio vanjski dio mreže.

31. minuta - Hrvatska se opustila i to su domaći znali iskoristiti. Opet je procurilo na lijevoj strani, Hasler je ubacio prizemnu loptu, a Christen je zakucao iz blizine.

30. minuta - Burgmeier je ubacio iz kornera, Hasler je bio sam u skoku i pucao preko gola.

21. minuta - Hrvatska vodi nakon prekrasne akcije. Olić je s lijeve strane lijepo nabacio za Mandžukića, koji je glavom samo spustio za Eduarda. Hrvatski Brazilac je bio neumoljiv, iz blizine je samo pospremio loptu u mrežu.

19. minuta - Čini se da je Rakitić jako raspoložen danas. Sada je pucao s 15-ak metara iskosa, lopta je prošla kraj vratnice.

18. minuta - Rakitić je s desne strane pogodio usamljenog Olića u 16-ercu, ali udarac glavom bio je vrlo slab.

16. minuta - Darijo Srna puca sa 30 metara iz slobodnog udarca, Jehle jedva brani.

12. minuta - Domaći su izigrali cijelu našu obranu, Polverino je pokušao prizemno ubaciti s desne strane, ali spasio je Pletikosa.

5. minuta - Domaći opet gube lopte u opasnoj zoni, Rakitić se sjurio prema golu, ali u posljednji trenutak ga je blokirao Frick. Ivan je možda mogao i proigrati Olića...

1. minuta - Već u 15. sekundi smo mogli do gola. Mandžukić i Eduardo su išli na jednog obrambenog igrača, ali su se malo prekombinirali i izgubili loptu.

Utakmica je počela!

Stadion je vrlo solidno popunjen, a na tribinama je čak četiri tisuće hrvatskih navijača.

LIHTENŠTAJN: Jehle - Quintans, Frick, Stocklasa, Oehrl - Wieser - D. Hasler, Burgmeier, Polverino, N. Hasler - M. Christen

HRVATSKA: Pletikosa - Srna, Ćorluka, Vida, Milić (od 46. Pivarić) - Rakitić, Badelj (od 46. Badelj), Modrić (od 66. Halilović), Olić (od 63. Rebić) - Mandžukić (od 46. Jelavić), Eduardo.

Zbog ozljede neće konkurirati Arijan Ademi.

Linker
22. rujan 2024 19:29