Damir Krajač/CROPIX
TKO ĆE U PRVU LIGU?

Drugoligaši bez licence, bijes u H. dragovoljcu: 'Znali smo što nam spremaju...'

HD ovog časa ima prvoligašku licencu za tekuću sezonu, samo što lani nije ostvario plasman. Zbog čega je ne bismo dobili ponovno? Što se promijenilo? - pitaju se u Sigetu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 18. travanj 2013. 23:58

Kd 12 aktualnih sudionika najvišeg ranga neslužbene informacije iz Rusanove govore da će Komisija potpisati 7-8 licenci, kroz kontakte s klubovima stigli smo do čak devet imena koja vjeruju u pozitivan rasplet: Dinamo, Lokomotiva, Istra 1961, Inter, Zagreb, Rijeka, Split, Hajduk i Slaven Belupo. Netko se možda preračunao pa će na popravni ispit zajedno sa Zadrom, Osijekom i Cibalijom. Međutim, oko toga ne treba dizati prašinu, Komisija za žalbe konačno rješenje donijet će 10. svibnja i elitni rang bit će kompletiran. Ako ne svi, onda svakako dovoljno njih, ispravit će određene nedostatke.

Druga HNL krenut će u sljedeću sezonu sa 12 sudionika, a po svemu sudeći nitko neće napredovati. Najviše negodovanja čuli smo od Ivice Perkovića, predsjednika vodećeg Hrvatskog dragovoljca.

- Zašto igramo cijelu sezonu ako nećemo u Prvu ligu? Osjetio sam da se to sprema, ali nadam se da će na kraju ipak pobijediti razum, a ne interesi pojedinaca. HD ovog časa ima prvoligašku licencu za tekuću sezonu, samo što lani nije ostvario plasman. Zbog čega je ne bismo dobili ponovno? Što se promijenilo?

U Kući nogometa inzistiraju da "nikakvih kompromisa više neće biti, da se će doslovno primjenjivati propisi". Koja to pravila koče drugoligaše? HD ima blokiran račun, dužan je oko 2,5 milijuna kuna. Istina, uredno podmiruje tekuće obveze prema igračima i zaposlenicima preko Škole nogometa.

- Zatražili smo mišljenje MZOS-a o preoblikovanju - kao svoj argument navodi Perković.

U nogometnim krugovima barata se tezom da zbog toga neće proći. Niti stadion u Sigetu neće dobiti zeleno svjetlo jer nema 5.000 sjedalica, ali teoretski oni mogu i u Kranjčevićevu ulicu.

Solin nema status profesionalnog kluba, a ni stadion, izvan svoga grada mogao bi igrati jedino s jamstvima, između ostaloga i banke da je započeo s izgradnjom, što nije slučaj. Lučko je od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta dobilo status profesionalnog kluba, no u HNS-u to osporavaju iz dva razloga. U Lučkom su pribjegli "mudrosti" pa su potpisali ugovore s igračima koji vrijede od 28. veljače do 15. lipnja ove godine. Dakle, nisu imali, što je nužno, više od pola nogometaša pod profesionalnim ugovorom niti 31. siječnja kad je bio rok za prijave, a nemaju ni za sljedeću sezonu za koju se izdaju licence. Usto, pitanje je hoće li se Lučko i plasirati na jedno od prva dva mjesta, što je neophodan uvjet. Dugopolje i Šibenik iz toga razloga nemaju šansu, a ostali nisu niti predali zahtjev za prvoligašku licencu. Stoga, vrlo je velika vjerojatnost da će iz Prve HNL ispasti samo dva posljednjeplasirana kluba.

Linker
21. rujan 2024 21:40