Simon Rožman
 Andreas Hillergren/TT News Agency/via REUTERS
NAJAVA DERBIJA

'DA MI JE OSTAO ORŠIĆ, BILI BI PRVACI DRŽAVE' Trener Rijeke prisjetio se vremena kada je trenirao Dinamovu zvijezdu

Piše: Marijan ProjićObjavljeno: 09. studeni 2019. 11:06

Nedjeljni susret Rijeke i Dinama bit će jubilarni stoti od kada je Hrvatska nezavisna. Statistika je uvjerljivo na strani momčadi iz Maksimira koja ima više nego dvostruko veći (54-25) broj pobjeda. Premda su u eri Damira Miškovića “bijeli” znatno popravili skor, “modri” dolaze kao izraziti favorit. Ne krije to ni trener Rijeke Simon Rožman.

- Dinamo zaslužuje veliko poštovanje. U Ligi prvaka su u borbi za drugo mjesto, a u HNL-u imaju dominaciju i prepoznatljivu igru koju bih i ja htio izgraditi u Rijeci. Volio bih da imamo to samopouzdanje koje ne ovisi o tome gdje se igra, s kim i u kom vremenu. To je naš najveći motiv i tako želimo izgledati. Dinamo ima jaku ekipu, odlične igrače i stožer, ali mi ćemo se, siguran sam, boriti do zadnjeg daha. Igrači imaju veliki motiv, to vidim u njima, a ja želim vidjeti inat u svakom igraču - izjavio je Rožman koji protiv Dinama neće moći računati na već duže spominjani trojac Acosty, Velkovski i Pavičić, a novost je ozljeda Punčeca kojeg bi trener “bijelih” mogao zamijeniti Escovalom ili Šimićem.

- Šimić se polako diže nakon duge ozljede. Ima malo nastupa i teško je očekivati da nakon tri utakmice ove godine izađe na teren i odigra kako se od njega očekuje. No, možda zaigraju i Escoval i Šimić - iskoračio je Rožman, ali nije želio potvrditi hoće li zaigrati s tri stopera. - Ne bih otkrivao taj detalj i dodatno olakšavao suparniku pripremu za utakmicu.

Dinamova utakmica protiv Šahtara nije ništa promijenila u njegovom doživljaju moći hrvatskog prvaka. - Ljudi koji površno prate njihove utakmice u HNL-u, možda kad vide rezultat 1-0 misle da je to bilo na knap, ali nijedna nije bila na knap. Kad bi sve utakmice igrali na razini koju drže u Ligi prvaka, završavale bi s tri ili pet razlike. To je njihova moć i, kao što sam napomenuo na početku, htio bih imati ekipu koja bi imala isti timski stav, prepoznatljivu igru koja se ne mijenja iz kola u kolo. Momčad koja ne gleda protiv koga se igra. Normalno je da se nekim suparnicima prilagođavaš, ali ne u svemu. Dinamo ima uvijek kompletnu sliku gdje može napasti, u kojem smjeru ići, kako izaći na suparničku polovicu, i to su stvari kojima se ja divim i siguran sam da mi to možemo u neko dogledno vrijeme postići - uvjeren je Rožman koji ne vjeruje da razočaranje remijem u Maksimiru može oslabjeti spremnost Dinama.

- Sigurno će biti u najboljem mogućem izdanju. Imaju širok kadar i zadan sistem igre, više kombinacija koje mogu primijeniti bez obzira na to tko izađe na teren. Trener će sigurno izabrati najbolje što ima u svom momentu i utakmica sa Šahtarom sigurno neće utjecati na njihov nastup u prvenstvu. S druge strane, mi možda nemamo snage za 90 minuta, ali u svakoj utakmici moramo pružiti više. Ako smo u Osijeku 45 minuta bili na pravoj razini, onda u sljedećoj moramo više. Naravno da to ovisi i o suparniku, ritmu utakmice, ali važno je da igrači to priznaju i odrade sve što je dogovoreno. Da budu srca puna i glave neopterećene, kako bismo u utakmici pokazali sve što znamo.

Osvrnuo se Rožman i na činjenica da riječka publika više od 3 mjeseca nije vidjela pobjedu svoje momčadi. - Sigurno to nismo željeli, ali ima neke logike za sve što se dogodilo. Mi smo u procesu stvaranja i dizanja igre i momčadi. Sigurno bismo željeli osvajati bodove i dobro igrati, ali trenutačno smo u fazi kada golove primamo na postavljenu obranu. To nije rezultat neke otvorene taktike ili loše tranzicije. To su stvari koje jednostavno moramo rješavati bolje. Treba to popraviti i onda se možemo nadati pobjedama i veselju na Rujevici. Puno razgovaramo s igračima. Mislim da svaki novi trener u prvim tjednima, dok još traje medeni mjesec, pokušava upoznati igrače i postepeno uviđa neke stvari. Naš je odnos korektan i svi želimo dići igru na višu razinu. Puno je razgovora, analiza, svega, ali samo u potrazi za pravim putem.

Trener “bijelih” prisjetio se i vremena kad je Oršića trenirao u Celju. - Sretan sam zbog njega, kao i zbog svih igrača koji u karijeri naprave velike stvari. Sjećam se kad je došao k nama i u kakvom je stanju bio. Sjećam se sjajne sezone u Celju, gdje su on i Verbič stvarno bili dva klasna igrača za slovenski prostor. Bilo mi je žao kad je otišao na kraju prvog dijela, kad je odlučio otići u Južnu Koreju, jer smo imali veliku mogućnost da uzmemo titulu. Pričali smo i kad je iznio svoju situaciju, samo sam mu stisnuo ruku i zaželio sreću. Bili smo u kontaktu i stvarno mi je drago zbog njega i da smo mu malo pomogli u tom njegovom usponu.

Iznio je i svoje mišljenje o VAR-u. - Za mene suci trebaju biti nevidljivi, a sada su u prvom planu i dodatno opterećeni, što izaziva dodatne greške. Ja sam uvijek bio fan atraktivne igre bez prekida, igre zbog koje publika i dolazi na stadione. Nisam za VAR zbog tih prekida u kojima suci postaju glavni na terenu i jedna njihova odluka potom zasjeni sve ono što su igrači dobro napravili na terenu - zaključio je Rožman.

Linker
05. listopad 2024 17:30