Sandra Šimunović/CROPIX
POZITIVA U STANOVIMA

ĆIROLIJA STIŽE U ZADAR 'Nije bilo lako slomiti Renu Sinovčića, on je veliki škrtac'

'Svjestan sam zahtjeva koji se očekuju od mene, ali znam da će me Zadrani podržati'
Piše: Dražen ŽuraObjavljeno: 02. rujan 2014. 16:01

U Stanovima su nakon iznimno slaboga starta u sezonu, ne toliko zbog osjetnog manjka bodova nego velikog broja primljenih golova u porazima, koji su, istina, stigli od strane Dinama, Rijeke i Hajduka, posegnuli za spasonosnom formulom. Njeno ime je: Miroslav Ćiro Blažević, trener koji dolazi tamo gdje bi malotko pomislio razmišljati o takvoj opciji, kamoli se uhvatiti teškoga posla.

• Ali, jedan je Ćiro koji uživa u izazovima. Jesmo li na pravom tragu?

- U pravu si sine moj! Zadar pripada onim klubovima koje sam u svojoj karijeri spašavao kad su ih drugi vidjeli u dubokoj provaliji i to s obje noge. Samo se sjetite Prištine, svojedobno Rijeke i Osijeka. Nitko ih nije htio uzeti nego njihov Ćiro. Nedavno sam imao jako težak posao u Bosni i Hercegovini, valjalo je Slobodu iz Tuzle vratiti u Premijer ligu. I uspio sam, iako su mnogi govorili kako sam odavno otplovio iz nogometa i da je to za mene nemoguća misija. Znam da tako misle i sada kad mi je na umu samo priča oko Zadra kojeg valja oživjeti, udahnuti mu novu snagu. I uspjet ću kao i na drugim mjestima u sličnim misijama.

• Neki su skloni tvrdnji kako u svojim godinama, na pragu osamdesete, ne možete pohvatati konce nogometnih silnica koje su danas na travnjacima? Što im možete poručiti?

- Znam, mili moj, da ima onih koji misle da je Ćiro ishlapio, međutim, grdno se varaju, napose Zdravko Mamić i Davor Šuker. Možda bi se to prije moglo kazati za njih. Unatoč godinama i te kako pratim što se događa u nogometnom svijetu i brzo se adaptiram na sve novosti. Sve je to uzalud ako niste u stanju podići momčad koja misli kako joj nema spasa. Ćiro to može, jedini. Velim to posve bistre glave.

• U razgovoru kojeg ste na Kantridi imali s Josipom Bajlom, direktorom Zadra, isti je došao do zaključka kako dobro poznajete momčad koju ćete preuzeti. Koliko su dobre informacije koje imate?

- Neke igrače znam od ranije, uglavnom one iskusnije, međutim, moram biti iskren i kazati kako su do mene stizale kontradiktorne priče o njima pa ću se zato posvetiti onome što sam osobno vidio u dosadašnjem dijelu prvenstva. A uočio sam, konkretno protiv Rijeke, da u Zadru postoji jedan zanimljiv niz talentiranih igrača koje treba uobličiti i ustrojiti. Ne mislim to ono grubo vojničkim rječnikom, niti želim obezvrijediti rad mojeg prethodnika Ferde Milina.

• Želite kazati kako vam je Milin ostavio dobre temelje?

- Upravo to, dijete moje! Ferdo je jedan od rijetkih talentiranih trenera kod nas u Hrvatskoj i moram priznati da je u ove dvije godine napravio čudo. Privukao je pozornost na sebe kao stručnjaka, uz to je promovirao nekoliko zanimljivih mladih igrača koji su istina otišli iz Zadra, ali je sve to Milinova zasluga. Neka to dobro upamte svi koji su možda i prije vremena napustili klub, a da nisu sazreli u prave igrače. Milin je zalog mojem optimizmu!

• Čemu ćete po dolasku u Zadar posvetiti najviše vremena i zanimanja?

- Iskreno, cilj mi je od revijalne momčadi koja se takvom predstavila napraviti onu pravu natjecateljsku iza koje će prštati od siline. Opet želim ponoviti da je kod mojih novih igrača potrebno pristupi na pravi način, kako psiholog, a ne kao ‘terminator’. Ali ću svejedno, slikovito rečeno, jahati nad njima, nitko se neće izvlačiti i odmah će mi morati reći mogu li pratiti ono što ću od njih tražiti, sve iz razloga da postanu atlete. Ima toga u njima. Ne trebaju se plašiti Ćire, oni su moja djeca koja će me slušati i usvajati znanje koje mi nitko ne može oduzeti. Nakon što u ovoj prvenstvenoj stanci odradimo niz fizičkih, taktičkih i tehničkih treninga, Zadar će biti brži, konkretniji, silovitiji.

• U našem prvom kontaktu rekli ste da vam je poznato kako publike već neko vrijeme nema na zadarskim tribinama. Onoga trenutka kad je gradom prohujala vijest o vašem dolasku stekao se dojam da će se i ta slika promijeniti. Uvjereni ste u takav rasplet?

- Publiku se može vratiti samo na dva načina, dobrom igrom i rezultatima. I to je moj posao! Svjestan sam zahtjeva koji se očekuju od mene, ali znam da će me Zadrani, inače strasna sportska publika, podržati. Uvažavam ih i vjerujem da ćemo se zajedno veseliti kao što su to tradicionalno činili uz košarku. Nije lako dosegnuti tu razinu, ali ćemo se svi zajedno potruditi da se barem na korak približimo tradiciji koju uživa košarka. Ima u Zadru dosta onih koji znaju što je nogomet! Ćiro je uz njih, oni će biti uz Ćiru!

Ćiro: Reno je veliki škrtac!

U ponedjeljak prije podne nije se činilo da će se na istoj razini naći Reno Sinovčić i Ćiro Blažević. Neizvjesnost je trajala, pisali smo već, do 19 sati i devetnaest minuta.

Ili je to bio samo dio onoga uobičajenoga folklora u situacijama kad obje strane žele dobiti što bolju poziciju u pregovorima?

- Nije bilo lako slomiti Sinovčića, on je jedan veliki škrtac. Jasno, šalim se, jer tko u hrvatskom nogometu ima novca osim Dinama i Rijeke. Jedino se kod njih trener može nadati nekakvoj zaradi. U Zadar sam stigao više prijateljski, daleko, daleko manje zbog nekih materijalnih razloga.

Linker
22. rujan 2024 05:26