Damir Krajac / CROPIX
SKRESAN PRORAČUN

Čačić je imao bolju momčad, no od Jurčića se očekuje isti cilj -plasman u Ligu prvaka!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 02. siječanj 2013. 16:48

Proračun je smanjen sa 20 na 12 milijuna eura, a glavni je cilj ostao isti. Dinamo će i u 2013. jurišati na Ligu prvaka, ali to nije jedini zadatak koji je postavljen pred Jurčića i momčad. Naime, iako je to i dosad bio jedan od glavnih zadataka, ove godine to je 'pod mus’ - Modri moraju prodati Sammira. Jer, u ljeto 2014. istječe mu ugovor, već je nekoliko puta rekao da ga ne želi produljiti.

Zato Jurčić mora još jednom pokušati učiniti sve da novopečeni reprezentativac odigra svoju najbolju sezonu i da napokon ode iz Maksimira. Naravno, moguće je da Sammir ode i ove zime, ali u ovom trenutku taj odlazak ipak nije izvjestan.

Težak posao, pokušao je Jurčić u prva dva mandata, pokušali su i njegovi prethodnici i sljednici, ali nisu uspjeli. Sad je 'biti ili ne biti’, Sammirov procvat uz Ligu prvaka drugi je Dinamov najvažniji cilj u 2013. Uz to važno će biti, kao i dosad, razvijati mlade igrače, možda i etablirati neko novo ime, poput recimo Frana Brodića. Naravno, prije svih fokus je na Alenu Haliloviću koji bi u ovoj godini trebao vidljivo napredovati. Jasno, ne očekuje se odmah da postane ključan i nezamjenjiv igrač, ipak je još dijete, ali mnoga će maksimirska kola biti usmjerena upravo k putu njegova napretka. Iako je najveći Dinamov dragulj, ipak ga treba još dosta brusiti.

Kad se znaju ti osnovni ciljevi, koji su više-manje slični, dobro se vratiti godinu dana unazad. Kako je Dinamo ušao u 2012., a kako u 2013? Prije svega - momčad. Gledajući procjene vrijednosti na Transfermarktu.de, koje nisu uvijek točne, ali mogu dobro ocijeniti odnose, jasno je da Dinamo danas ima momčad koja vrijedi manje nego lani. Naime, trenutni kadar Jurčićeve momčadi, uključujući i Domagoja Vidu, vrijedi 7,6 milijuna eura manje od lanjskog Čačićevog kadra. Velika razlika, nema što.

U 2012. Dinamo je ušao sa skepsom da će opet igrati Ligu prvaka, iako su tada u svlačionici bili Tonel i Badelj, dvojac koji je tada po internetskoj procjeni vrijedio čak 10 milijuna eura, a bio je tu i Alispahić kojega su 'cijenili’ 2.5 milijuna eura te Pokrivač koji je 'vrijedio’ 300 tisuća eura. Danas umjesto njih Jurčić ima 'klince’ Šimunovića, Čalušića, Halilovića, Brodića... Definitivno, već ove će zime Dinamo morati u šoping, pogotovo ako Vida ode put Kijeva.

Trenersko je pitanje slično kao lani. Tada je novi čovjek bio Ante Čačić, koji je prvi put sjeo na Dinamovu klupu i nitko mu nije davao previše šansi, dok je danas tu Kruno Jurčić. Treći put je došao u Maksimir, stoga je logično da ipak ima bolju startnu poziciju nego prethodnik. Kao što Jurčić u novu godinu dokazivanja kreće uz puno bolju atmosferu nego u siječnju 2012. Ante Čačić.

Linker
22. rujan 2024 00:48